Puheenaihe

Yrittäjä-Timo Tuusulasta haastaa lappilaiset perinneruokabisneksessä – "Ostin pohjoisen reissulla jättitehtaan lihaa, joka maistui kengänpohjalle"

-Kuivuminen kestää uunissa lihasta riippuen 10–13 tuntia. Parasta ennen päiväys on vuosi valmistuksesta, yrittäjä Timo Lahti kertoo.

Sauvo Jylhä

Hyvä liikeidea voi syntyä lomalla nuotion ääressä. Näin kävi Timo Lahdelle, joka päätti kokeilla kuivalihan valmistusta kotikuivurilla.

– Ostin pohjoisen reissulla jättitehtaan valmistamaa kuivalihaa, joka maistui lähinnä kengänpohjalle. Ajattelin, että osaan tehdä parempaa, hän kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Omatekoisesta kuivalihasta tuli niin hyvää, että sitä halusivat ystävätkin. Vuonna 2014 Lahti perusti Kuivalihakundi-yrityksen ja aloitti tuotannon Vantaalla.

Nyt toiminta on siirtymässä Tuusulaan Fallbackan teollisuusalueelle entistä isompiin tiloihin.

– Samalla tuotanto tarvittaessa kuusinkertaistuu. Meillä on sellainen tilanne, että nykyisellään emme ehdi vastata kysyntään, Timo Lahti kertoo.

Laajenemista varten hän etsii kolmea työntekijää nykyisten kolmen lisäksi.

– Kun sopiva tuotantotyöntekijä löytyy, koulutamme hänet tehtävään. Olemme Suomen ainoa tällä menetelmällä kuivalihaa valmistava yritys, joten osaajia ei ole valmiina missään, hän sanoo.

– Valmistamme kuivalihaa possusta, naudasta, kanasta ja tulevaisuudessa myös riistasta. Makuvaihtoehtoina on originaalin lisäksi valkosipuli, savu ja pippuri.

Perinteinen lappilainen tapa on kuivattaa lihaa kevättalvella taivasalla. Suomessa myytävät teollisesti uunissa valmistetut kuivalihat tulevat lähinnä Baltiasta.

Kuivaliha on etenkin retkeilijöiden käyttämää ruokaa.

– Se on myös proteiinipitoinen vaihtoehto sipseille ja pähkinöille. Kuivaliha ei tarvitse kylmäsäilytystä ja sen parasta ennen päivämäärä on vuoden päästä valmistuksesta. Suunnitelmissa on pienen putiikin avaaminen jossain vaiheessa tuotantotilojen yhteyteen, Lahti mainitsee.

Vantaalla asuva Lahti on harrastanut vuosia nyrkkeilyä. Kotisali on Järvenpäässä Väkevä-salilla.

Missä on kuivalihan paikka kaupassa?"

Osa elintarvikkeista on sellaisia, että niille ei ole olemassa kaupassa yhtä ja ainoaa oikeaa paikkaa.

Kaupasta riippuen asiakkaan voi olla vaikeaa löytää esimerkiksi kananmunia, tuorehiivaa, maitojauhetta tai huoneenlämmössä säilytettävää iskukuumennettua maitoa.

Kuivalihakin etsii vielä vakiintunutta paikkaa ruokakaupasta.

Yrittäjä Timo Lahti kysyy Kuivalihakundi-kaupan verkkosivuilla asiakkaiden mielipiteitä siitä, mikä on luontevin paikka tuotteelle.

– Kuivalihan voisi sijoittaa esimerkiksi retkeilyosastolle tai sipsien ja pähkinöiden yhteyteen. Toisaalta se voisi olla myös lähellä oluthyllyjä, hän mainitsee.

Timo Lahden haastattelun julkaisi ensin Keski-Uusimaa.

Varaa retkelle ylimääräisiä annoksia

Retkellä energiankulutus on suurempi kuin koulussa tai toimistossa.

Vaelluksella energiaa kuluu noin 2 500 – 4 000 kaloria päivässä. Kulutukseen vaikuttavat kuormitus, lämpötila, vaeltajan ikä, koko ja sukupuoli.

Arvioi energiantarpeesi ja varaa ruokaa sen mukaisesti.

Ota mukaan muutama ylimääräinen ruoka-annos yllättävien tilanteiden varalle. Kulutus voi yllättää, ja tarvitset lisätankkausta, tai retki saattaa pidentyä odottamattomasti.

Luontoon.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu