Puheenaihe

Taivas varjele! Mistä tämä tulee? – Tunnetko tuttujen sanontojen ja tapojen juuret?

TAVAT Monella sanonnalla ja tavalla on juuret Raamatussa ja kirkon perinteessä.

Keltainen on kuninkuuden öäri, ja muna symboloi ikuista elämää, Keravan seurakunnan kappalainen Kristiina Nyman kertoo.

Sauvo Jylhä

Varmaan kaikki muistavat Mikael Granlundin ilmaveivin ja Antero Mertarannan selostuksen:

– Taivas varjele, mikä sieltä tulee!

Keravan seurakunnan kappalainen Kristiina Nyman aloittaa tästä tutusta selostuksenpätkästä, kun keskustelun aiheena ovat tavat ja sanonnat ja niiden kristilliset juuret. Hetkinen, pappi puhumassa lätkästä? Kyllä, käyttihän selostaja sanontaa, jonka juuret ovat syvällä kristillisessä perinteessä. Mertaranta käytti myös Herran jestas -sanontaa.

Kun ihminen laukaisee nopeassa tilanteessa tällaisen sanonnan, se tulee jostakin hyvin syvältä.

– Raamatusta tai muualta kristinuskon perinteestä peräisin olevat sanonnat ovat meissä niin syvällä, koska kristinusko on vaikuttanut kulttuuriimme niin kauan.

– Emme ehkä muista sanontojen alkuperää, mutta meillä on säilynyt taju siitä, merkitsevätkö ne jotakin hyvää vai jotakin pahaa, Nyman sanoo.

– Esimerkiksi piruilu, sehän on ilkeilyä.

Sanomme usein, että vannomatta paras. Se tulee suoraan Raamatun kehotuksesta olla vannomatta Jumalan nimeen.

– Välillä kuulee, kun joku on vetänyt kovan treenin vaikkapa salilla, ja toteaa sitten, että ”nyt kyllä reidet huutaa hoosiannaa”. Sanonnalla viitataan voimakkaaseen keholliseen kokemukseen. Alkujaan hoosianna oli riemuhuuto kuninkaalle, ja merkitsee ”oi, pelasta”. Tällä huudahduksella Jeesus otettiin vastaan Jerusalemin pääsiäisjuhlilla. Toisaalta riemunkiljahdukset ja palmunlehvien heiluttelu porukalla on varmaan ollut myös vahva fyysinen kokemus, Kristiina Nyman pohtii.

Usein mennään apostolinkyydillä.

– Jeesus lähetti opetuslapset viemään ilosanomaa eteenpäin – jalkaisin. Sekä sanonta että kulkutapa ovat edelleen käytössä.

Kaikki tunnistavat sarjakuvahahmon mielentilan, kun hänen toisella olkapäällään on valkea enkeli, toisella sarvipäinen piru.

– Se kuvastaa tilannetta, jossa pitää valita hyvän tai pahan välillä. Niitä tilanteita on meillä jokaisella päivittäin lukemattomia.

Sarjakuvapiirtäjän kynästä lähtenyt piru, jolla on sarvet ja kolmikärkinen atrain, on itse asiassa hyvin vanha kuva.

– On mielenkiintoista, miten tämä keskiaikainen kuva on säilynyt. Niitä maalattiin keskiaikaisten kivikirkkojen seinille.

Kristillinen kuvasto elää myös tuttujen laulujen sanoituksissa. Kristiina Nyman mainitsee esimerkkinä Juha Tapion kappaleen Sitkeä sydän.

– ”Olkapäällä kyyhkynen, vaikket sitä nää.”

– Olisi kiinnostavaa kysyä nuorelta, joka ei ole vielä käynyt rippikoulua, miten hän sen mieltää. Aikuisille siitä tulee mieleen rauhankyyhky tai jopa Pyhä Henki, jonka symboli se onkin. Rippikoulun käyneet nuoret valitsevat tämän usein laulettavaksi konfirmaatiossa.

Takavuosien euroviisu Hard Rock Hallelujah lainaa Matteuksen evankeliumin loppuosan apokalyptista kuvausta aikojen lopusta.

– Toki taiteellisella vapaudella.

Tiesitkö muuten, miksi mies ottaa hatun päästään astuessaan kirkkoon?

– Pään paljastaminen on kunnioituksen osoitus, ja se liittyy meidän jumalapalvelustapoihimme. Se eroaa juutalaisesta perinteestä, jossa miehet käyttävät kipa-päähinettä rukoillessaan.

Kunnioitukseen liittyy myös se, että kättelemme oikealla kädellä, ja istumajärjestyksessä arvovieraan paikka on oikealla.

Se, että oikea puoli on arvokas paikka, näkyy jo uskontunnustuksessa: ”...istuu Isän, Jumalan oikealla puolella...”

Miksi pääsiäisenä syödään munia?

– Muna on ikuisen elämän symboli. Sen kuoren läpi ei voi nähdä, mutta sieltä murtautuu ulos uutta elämää, pastori Kristiina Nyman selittää.

Muna on siis vertauskuva Jeesuksen haudasta, joka suljettiin suurella kivellä, ja josta Jeesus nousi ylös.

Pääsiäisenä suositaan keltaista niin kukissa kuin muutenkin, ja sille on syynsä.

– Keltainen on kullan rinnakkaisväri, ja se on kuninkuuden väri, Kristuksen väri, auringon väri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu