Puheenaihe

Seksuaaliterapeutti: Uusi Michael Jackson -dokumentti avaa mahdollisuuksia ottaa tärkeä aihe esille lapsen ja nuoren kanssa

– Hyvä kosketus ei ole koskaan salaisuus. Jos joku pyytää lasta olemaan kertomatta siitä, että joku on puhunut hänelle seksiin liittyviä asioita tai pyytänyt häntä tekemään seksuaalisia tekoja, kuvannut tai houkutellut hänet tekemään joitakin seksiin liittyviä asioita, niin tässä kohtaa on tärkeää, että lapsella tai nuorella herää hälytyskellot. Tästä on tärkeää puhua lapselle ja nuorelle myös miettien sitä, miksi joku vaatisi säilyttämään tällaisen salaisuuden, sanoo seksuaaliterapeutti Kirsi Porras.

Johanna Erjonsalo

Lukuisat lasten ja nuorten hyväksikäyttötapaukset uutisissa ja sitten vielä pop-ikoni Michael Jacksonista kertova kohudokumentti Leaving Neverland ovat viime aikoina olleet isosti esillä. ”Oliks se Jackson pedofiili?” saattaa nuori kysyä vaikka ripariohjaajalta. Mitä siihen silloin voi sanoa?

– Siihen, onko Michael Jackson ollut hyväksikäyttäjä vai ei, ei tarvitse ottaa kantaa, mutta tämä antaa hyvän tilaisuuden kuunteluun ja keskusteluun tärkeästä aiheesta. Voi vaikka kysyä, että onko nuori katsonut itse sen dokumentin, mitä ajatuksia se on hänessä herättänyt. Saattaa hyvin olla, ettei nuori ole itse katsonut dokumenttia vaan kuullut siitä kavereilta, vastaa Väestöliiton erityisasiantuntija, seksuaaliterapeutti Kirsi Porras.

Vaikka lapsi tai nuori ei itse aktiivisesti toisi esille julkisuudessa esillä olleita hyväksikäyttöasioita, niin vanhemman on hyvä kuitenkin ottaa asia puheeksi.

– Se olisi tärkeää, sillä lapsi tai nuori ei ehkä saa sanoitettua mielessään olevien uutisointien herättämiä ajatuksia tai tunteita, sanoo Porras.

– Vaikka lapsi olisi säästynyt uutisoinnilta, keskustelussa voi tuoda esiin tapauksen pääpiirteet ja pohtia sitä, miten voisi toimia, jos joku tekisi itselle jotain epäasiallista tai näkisi vaikka, että kaverille tehtäisiin jotain, kuten että joku koskettelee takapuolta. Lapselta tai nuorelta voi myös kysyä, onko hän kuullut koulussa tai kaveripiirissä keskustelua uutisoinnista tai nähnyt sitä netissä.

– Vanhemman ei kannata tuudittautua sen varaan, että kun asioista on puhuttu koulussa, se riittää asiasta keskusteluun. Tarvitaan toistoja. Lapsi ja nuori kasvaa ja kehittyy koko ajan ja näkökulma, kokemukset ja tilanteet muuttuvat, sanoo Porras.

– Pornosta, seksistä, rakastelusta ja sukuelimistä on hyvä puhua oikeilla nimillä.

Entä miten välttää se, ettei kärpäsestä tule härkästä, eli että lapsi ei huolestu liikaa?

– Oma tunnetila pitää rauhoittaa ennen kuin alkaa puhua asiasta. Jos on itse hermostunut tai ahdistunut, lapsen keskittyminen menee vanhemman tunnetilan arviointiin ja sen ymmärtämiseen. Vanhemman tehtävä on rauhoitella lasta, ei toisin päin. Tunnetilat voivat myös tarttua ja lapsesta tulla ahdistunut ja pelokas.

Keskusteluun on hyvä valita rauhallinen hetki.

– Jos kysymys nousee tilanteessa, jossa ei ole aikaa puhua, on hyvä sanoa, että tämä on todella tärkeä asia, palataan tähän, kun on parempi hetki. Ja lupaus pitää pitää, sillä nuori odottaa sitä. 

Apua tarjolla:

Seksuaalineuvontachat: www.vaestoliitto.fi/nuoret on tarkoitettu nuorille seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Palvelussa voi kysyä ja keskustella nimettömästi Väestöliiton työntekijän kanssa seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen hyvinvointiin liittyvistä asioista, myös seksuaaliväkivallasta. Chat on avoinna ma klo 14–16, ke klo 15–17, to klo 13–15 ja pe klo 12–14.

Poikien puhelin: www.poikienpuhelin.fi p. 0800 – 94884 arkisin klo 13–18 ja chat arkisin klo 13–15.

Etole yksin -palvelu: www.etoleyksin.fi auttaa, jos on kohdannut epäasiallista käytöstä tai häirintää urheilussa. Puhelinpalvelu 0800–144 644 on auki ma–ti klo 14–17.30 ja chat ke–to klo 14–17.30.

Väestöliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Michael Jackson -kohudokumentilla hurja suosio: katsottu Yle Areenasta lyhyessä ajassa jo 18 800 kertaa – tulee illalla televisiosta2.4.2019 12.24
Kohuttu Michael Jackson -näyttely pysyy Espoon taidemuseossa – "Emme nosta häntä jalustalle" 13.3.2019 09.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu