Puheenaihe

Kaupungilta outo tupakkasekoilu – Helsingin ensimmäinen savuton kortteli on sittenkin savuton, mutta korttelin ulkonurkassa saa polttaa

TUPAKOINTIKIELLOT Sompasaareen valmistuu ensi syksynä Helsingin ensimmäinen kokonaan savuton kortteli.

Sompasaaren ja koko Helsingin ensimmäinen savuton kortteli valmistuu elokuussa.

Johanna Erjonsalo

Helsingin Asumisoikeus Oy (Haso) markkinoi vielä toissa viikolla sivuillaan, että Sompasaaren Priki Venuksen kujalle syksyllä valmistuva asumisoikeusyhtiö Fortuna on Hason ja koko Helsingin ensimmäinen täysin savuton kohde.

Savuton on myös koko kortteli, johon kuuluu asumisoikeusasuntojen lisäksi 50 kaupungin asuntotuotannon rakennuttamaa hitasasuntoa ja 87 Hekan asuntoa.

Myös mediassa on uutisoitu korttelin savuttomuudesta.

Hekan asiakkuusjohtajan Mirka Saarholman mukaan Hekan kohde on savuton, kuten kaikki Hekan uudiskohteet, mutta uudiskohteiden tupakointikiellot eivät koske tonttia.

Talojen keskellä on yhteispiha. Yhteispihatonttia hallinnoiva Kalasataman Palvelu 2 Oy ei ole isännöitsijä Joonas Siposen mukaan asettanut yhteispihatonttia savuttomaksi, eli siellä saa tupakoida.

Miksi kohdetta on markkinoitu tonttia myöten savuttomana, jos se ei sitä ole, kaupungin asuntotuotannon myynti- ja markkinointiyksikön päällikkö Tarja Jouppi?

– Lopullista päätöstä asiasta ei oltu tehty, mutta nyt on, Jouppi kertoi viime viikolla Helsingin Uutisille.

– Korttelin keskellä on korttelipiha, joka on savuton. Korttelin ulkonurkissa on kaksi pientä aukiota, jotka liittyvät katuihin ja taloihin. Siellä tupakointia ei ole kielletty, Jouppi selventää.

Virallinen päätös sisäpihan savuttomuudesta tehtiin vasta viime viikolla sen jälkeen, kun Helsingin Uutiset kysyi asuntotuotannolta asiasta. Päätöstä savuttomuudesta piti hakea tonttia hallinnoivalta Kalasataman Palvelu 2 Oy:ltä, mutta hakuprosessia ei oltu tehty.

Helsingin ensimmäinen savuton kortteli valmistuu kokonaisuudessaan syyskuun lopussa eli hieman odotettua aikaisemmin.

– Työt ovat sujuneet sen verran hyvin, että luovutusta aikaistettiin, kertoo Jouppi.

Parkkipaikat sijaitsevat pihakannen alla. Esimerkiksi Fortunan 52 asunnon asukkaille kannen alta on varattu 23 autopaikkaa. Asunnot ovat 41–102,5-neliöisiä. Taloyhtiössä on aurinkopaneelit.

Sompasaareen valmistuvien uusien talojen nimet ovat merihenkisiä tai viittaavat alueella asuneisiin ihmisiin.

Savuttomasta korttelista löytyy muun muassa Kapteeni Sundmanin katu ja Priki Venuksen kuja.

Mutta kuka oli kapteeni Sundman? Ja mikä ihmeen priki?

Kaupungin nimistöntutkija Johanna Lehtonen kertoo, että priki tarkoittaa kaksimastoista purjealusta, jonka kummassakin mastossa on raakapurjeet.

– Nimi liittyy alueelle päätettyyn nimistön aihepiiriin, Sompasaaressa asuneen merikapteeni G. W. Sundmanin kauppalaivastoon.

Vuonna 1775 syntynyt merikapteeni Sundman kuoli vuonna 1835. Kuollessaan merikapteeni oli 60-vuotias.

Osoitteen nimessä venus puolestaan tarkoittaa aluksen nimeä. Kyseessä oli siis Venus-niminen laiva, joka on ollut Sompasaaressa.

Helsingin Uutiset kertoi viikonvaihteessa (HU 20.–21.4.), että Sompasaareen rakennetaan asuntoja 3 000 asukkaalle vuoteen 2023 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Törkyiset kuvat kertovat tupakointikiellon seurauksista – naapurin tontti on natsoja täynnä17.11.2018 10.40
Kuvat: Kalasataman rakentaminen eteni Sompasaareen – entisestä konttialueesta rakentumassa haluttu kaupunginosa 20.4.2019 10.20
Hämmästys Vantaalla: Ilmanlaadun mittauspisteen vieressä on suosittu tupakkapaikka – "Olen jo pidemmän aikaa katsellut tätä"14.3.2019 12.18
Tupakan ikäraja 20 vuoteen – näillä keinoilla ministeriö aikoo lopettaa röökaamisen Suomesta21.9.2018 15.50
Hehkutettu firma maksaa 170 e/v, kun työntekijä ei tupakoi, ja 510 e/v terveenä pysyville – "Maanantaipoissaolot puuttuvat lähes täysin"17.2.2019 20.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu