Puheenaihe

Vyöhykematkat alkavat ensi lauantaina – muista nämä tärkeät asiat

JOUKKOLIIKENNE Ensi viikonvaihteesta lähtien on tiedettävä, minkä vyöhykkeiden kautta aikoo matkustaa.

Johannes Laitila opastaa, miten lukijalaitteesta valitaan vyöhyke, jonka jälkeen laitteelle vilautetaan matkakorttia. HSL on tiedottanut vyöhykeuudistuksesta eri kauppakeskuksissa.

Klaus Nurmi

Helsingin seudun joukkoliikenteen uudet vyöhykkeet otetaan käyttöön ensi lauantaina.

Neljä vyöhykettä A, B, C ja D korvaavat aiemmat kuntarajoja noudattaneet lippualueet. Sisäisiä lippuja, raitiovaunulippuja ja seutulippuja ei enää ole.

Lipunmyynnissä on poikkeuksia lauantaina 27. huhtikuuta, koska myyntijärjestelmiä päivitetään. HSL-kortille ei voi ladata kautta, eikä arvoa eikä kortin asiakasryhmää tai tietoja voi päivittää.

Osa automaateista, palvelupisteet, kioskit ja marketit eivät myy lippuja. Kertalippuja voi ostaa HSL-sovelluksella, kertalippuautomaateista, Helsingin pysäköintiautomaateista ja bussinkuljettajilta. HSL-kortilla olevaa kautta ja arvoa voi käyttää normaalisti.

Matkakortin on oltava sininen HSL-kortti. Vihreän matkakortin ehtii viikonloppuun asti vaihtaa ilmaiseksi, sen jälkeen vaihto maksaa kuusi euroa.

Oleellista uudistuksessa on matkustusalueiden muuttuminen, muistuttaa HSL:n viestinnän asiantuntija Johannes Laitila. Esimerkiksi Espoota tai Vantaata ei pidä ajatella erikseen, sillä molemmat kaupungit sijaitsevat kokonaan B- ja C -vyöhykkeillä.

– Kannattaa ajatella niin, että lähdetään liikkeelle Helsingin keskustasta ja aina kun tullaan yksi kaari kerrallaan sieltä ulospäin, niin tarvitaan taas yksi kirjain lisää, Laitila neuvoo.

Joukkoliikenteen ydin on Helsingin keskustassa. Valtaosa myydyistä lipuista on AB-lippuja, jolla voi matkustaa metrolla päästä päähän.

– Asukasmäärältään suurin on B-vyöhyke, siellä on todella paljon isoja lähiöitä, Laitila toteaa.

Kaupunkien sisällä kulkevat vyöhykkeiden rajat ovat aiheuttaneet jonkin verran närää. Esimerkiksi lentokentän lähettyvillä Vantaalla B vaihtuu C:ksi Kehä III:n pohjoispuolella.

Jossakin rajan on kuljettava, kuuluu selitys.

Laitila huomauttaa, että lyhyen matkan kalliit liput jäävät pois. Aiemmin tarvitsi seutulipun jos matkusti vaikka vain Ruoholahdesta Espoon puolelle Hanasaareen.

Vyöhykkeiden rajat seuraavat pitkälti kaavoitusta, asutusta ja kulkureittejä. Uloimman D-vyöhykkeen muodostavat HSL:ään kuuluvat kehyskunnat.

Matkustajan on tiedettävä, millä vyöhykkeellä hänen määränpäänsä on. Pysäkeillä ja asemilla vyöhyketieto on pysäkkikilvissä ja julisteissa.

Kulkuvälineen matkakortinlukija tietää, millä vyöhykkeellä matkustaja astuu sisään. Matkustaja valitsee lukijalaitteelta tarvittavan vyöhykkeen ja näyttää laitteelle HSL-korttia. Se riittää, sillä laitteessa ei ole enää OK-näpppäintä.

Kerta- ja arvolippujen vaihtoajat ovat 80–110 minuuttia.

Moni seutulipun käyttäjä pärjää jatkossa AB- tai BC -lipulla, mikä laskee 30 vuorokauden kausilipun hintaa yli 40 prosenttia.

Vyöhykeliput

Näin liput muuttuvat. Suluissa 30 vrk kausilipun hinta.

Helsingin sisäinen: AB (59,70)

Espoon ja Vantaan sisäiset: BC (59,70)

Seutulippu: ABC (107,50)

Lähiseutu 2: BCD (115,80)

Lähiseutu 3: ABCD (156,40)

Reittiopas näyttää tarvittavan lipun ja eri paikkojen sijoittumisen vyöhykkeille.

Vyöhykerajat ovat myös painetussa linjakartassa.

Lisävyöhykelippu laajentaa kausilipun aluetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Neljä bussilinjaa lakkautetaan Helsingissä ja korvataan muiden linjojen muutoksilla – HSL: Poikittaisyhteydet paranevat16.4.2019 10.59
Asuntosijoittajalle voi napsahtaa kuukauden kuluttua yllättävä hyöty – Asiantuntija: nämä alueet voittavat liikenteen vyöhykemuutoksessa28.3.2019 20.17
Tästä syystä kymmenien tuhansien opiskelijoiden HSL-alennus laskee tai poistuu kokonaan – yli 30-vuotias opiskelija teki valituksen syrjinnästä31.10.2018 10.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu