Puheenaihe

Sunnuntaisuomalainen: Lastentarhanopettajaksi ei enää haluta – hakijamäärät koulutukseen romahtaneet

Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Lastentarhanopettajakoulutuksen hakijamäärät ovat romahtaneet. Sunnuntaisuomalaisen mukaan alan hakijamäärä on pudonnut Suomessa 40 prosentilla vuosien 2013–2018 aikana.

Itä-Suomessa hakijamäärä putosi samana ajanjaksona vieläkin enemmän, 60 prosenttia. Asiaa selittää osin Savonlinnan kampuksen lakkauttaminen ja koulutuksen siirto Joensuuhun.

Ala ei ole nyt vetovoimainen, ja se näkyy hakijamäärissä, sanoo Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Harri Siiskonen Sunnuntaisuomalaiselle.

– Alan ongelmana on, että moni valmistunut viihtyy työssä muutaman vuoden ja vaihtaa sitten alaa. Tässä ei pidä tuijottaa vain kouluttajien roolia, vaan pitäisi kiinnittää huomiota myös palkkatasoon ja työolosuhteisiin. Meillä on hyvin vähän ratkaisuja siihen, että varhaiskasvatuksen opettajien työhyvinvointia parannettaisiin, Siiskonen kommentoi Sunnuntaisuomalaiselle.

Lastentarhanopettajakoulutuksen aloituspaikkoja lisättiin työvoimapulan takia 2010-luvun alussa. Hakijamäärä oli koko maassa huipussaan vuonna 2013, jolloin koulutukseen haki 4 100 opiskelijaa. Tämän jälkeen hakijamäärät ovat jatkuvasti vähentyneet, jutussa kerrotaan.

Sunnuntaisuomalaisen mukaan tämän kevään yhteishaussa varhaiskasvatuksen koulutukseen hakeneita Itä-Suomen yliopistossa oli 323, vähemmän kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu