Puheenaihe

YLE: Ylemmistä amk-opinnäytetöistä 27 selvityspyyntöä, plagiointiepäilyt vahvistuivat tarkistuksissa – "Tämä on vain jäävuoren huippu"

Kuvituskuva.

Arkisto/ Ville Heinonen

Ylemmistä amk-opinnäytetöistä tehtiin tammikuussa 27 selvityspyyntöä. Nyt ammattikorkeakoulut ovat tahoillaan perehtyneet selvityspyyntöihin, eivätkä tulokset ole mairittelevia. Asiasta kertoo Yle.

Selvityspyynnöt tehnyt entinen amk-yliopettaja, tohtori Erja Moore löysi epäilyttäviä opinnäytetöitä tekemällään satunnaishaulla. Ylen mukaan niistä peräti 11 kohdistui Joensuuhun Karelia-ammattikorkeakouluun.

Oppilaitokset ovat nyt selvittäneet Tutkimuseettisen neuvottelukunnan TENKin ohjeiden mukaan, onko opinnäyte tehty hyvän tieteellisen käytännön mukaisesti. Tätä kutsutaan HTK-prosessiksi.

– Erja Moore on ollut selvityspyynnöissään suurimmalta osin oikeassa. Mitä meille on tullut tietoa oppilaitosten nyt tekemistä HTK-prosesseista, arviolta 80 prosentissa tutkituista opinnäytetöistä on ollut plagiointeja, TENKin pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof kertoo Ylelle.

Yksi Kareliassa suoritettu ylempi insinöörintutkinto ollaan jopa perumassa plagioinnin vuoksi, Yle kertoo.

Moore uskoo, että hänen löytämänsä plagioinnit ovat yamk-opinnäytetöissä vain jäävuoren huippu.

– Satunnaishaulla tekemäni löydökset viittaavat siihen, että yli kymmeneksessä opinnäytetöitä on plagiointeja. Nopeasti laskien se tarkoittaisi noin 2 000 työtä vuoden 2010 jälkeen, hän kommentoi Ylelle.

Tutkimuseettinen neuvottelukunta toivoo Ylen jutussa, että ammattikorkeakoulut ottaisivat enemmän vastuuta opinnäytetöiden ohjaamisesta, eivätkä vierittäisi vastuuta kokonaan opiskelijoille.

Lue koko juttu Ylen sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu