Puheenaihe

Talouselämä: ETK:n tuleva toimitusjohtaja naisten eläkkeistä – "Vältä pitkiä perhevapaita, vaadi palkankorotus, harkitse alanvaihtoa"

ETK:n tulevan toimitusjohtajan Mikko Kauton mukaan naisten ja miesten eläke-eroihin vaikuttaa naisten ja miesten alojen segregaatio. Kuvituskuva.

Nainen, mene pian lapsen saamisen jälkeen töihin ja vältä pitkiä perhevapaita. Näin kommentoi Eläketurvakeskuksen tuleva toimitusjohtaja Mikko Kautto Talouselämälle, kun häneltä kysytään, miten naisten eläkkeet saadaan nousemaan.

Tällä hetkellä naisen keskimääräinen eläke on 1 499 euroa, eli 400 euroa pienempi kuin miehen vastaava eläke.

Kautto kehottaa naisia myös harkitsemaan toimialaa ja vaatimaan parempaa palkkaa, sillä eniten eläke-eroihin vaikuttavat naisten ja miesten tuloerot eri tehtävissä, Talouselämän jutussa todetaan.

– Nykyeläkkeissä näkyy tosin myös se, että aiempien sukupolvien naiset kävivät vähemmän kodin ulkopuolella töissä, eivätkä kerryttäneet työeläkettään.

Eläketurvakeskuksessa nykyisin tutkimuksesta, tilastoista ja suunnittelusta vastaavana johtajana toimiva Kautto aloittaa ETK:n toimitusjohtajana kesäkuussa, kun nykyinen toimitusjohtaja Jukka Rantala jää eläkkeelle.

Kautto puhuu Talouselämän haastattelussa tutkimuksen merkityksestä. Se istuu ihmiselle, joka työssään johtaa esimerkiksi vakuutusmatemaatikkoja, ja jonka työuraa on aina määritellyt tutkitun tiedon tuottaminen päättäjille, jutussa kerrotaan.

Kauton mukaan Eläketurvakeskuksen tehtävä ei ole tehdä eläkepolitiikkaa, vaan tarjota tutkittua tietoa päätöksentekijöiden käyttöön. ETK on valtionhallinnosta erillinen asiantuntijaorganisaatio.

– Eläkepolitiikkaa ei ole varaa tehdä fiilispohjalta tai pelkän poliittisen tahdon varassa. Se veisi uskottavuuden koko järjestelmältä, Kautto toteaa jutussa.

Lue haastattelu Talouselämän sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu