Puheenaihe

Uutuuskirjassa paljastus Paavo Väyrysen Seiska-pelosta ja tyly arvio Jyrki Kataisesta – "Ainoa oikea työkokemus oli muutama kuukausi kirjastossa koulukirjojen muovittamisesta"

HENKILÖ Äänessä Eero Lehti -kirjassa käydään läpi yrittäjäasenteen jo kotoa imeneen talousmiehen vaiherikasta elämää. Tyylilleen uskollisesti Lehti myös ruotii suorasanaisesti kollegoitaan politiikassa.

Eero Lehti ensimmäisenä päivänä eduskunnassa vuonna 2007. Pertti Salolainen ja Leena Harkimo ihailivat miehen kravattia.

Sauvo Jylhä

Kokoomuksen konkarivaikuttaja, yrittäjä ja ex-kansanedustaja Eero Lehti ei anna korkeaa arvosanaa puolueensa entiselle puheenjohtajalle ja ex-pääministeri Jyrki Kataiselle.

Lehti arvostelee Kataista eduskuntavaalien alla julkaistussa kirjassa Äänessä Eero Lehti.

Hänen kritiikkinsä ei kohdistu vain Kataiseen, vaan suomalaisessa politiikassa vallalla olevaan kollegioajatteluun, jossa kukaan ei tunnu olevan asioista henkilökohtaisessa vastuussa.

–  Sellainen johtaa siihen, että valitaan puheenjohtajaksi Jyrki Katainen, jonka ainoa oikea työkokemus oli muutama kuukausi Siilinjärven kirjastossa koulukirjojen muovittamisesta sekä satunnaisia päiviä paikallisen K-kaupan lihatiskillä. Ei niissä hommissa paljon opi johtajuuteen liittyviä perusasioita, Lehti toteaa kirjassa.

Lehti nousi eduskuntaan vuonna 2007. Arkadianmäellä hän sai huomata, että varttunut ja monessa eri tehtävässä meritoitunut kansalainen joutuu politiikassa sopeutumaan. Hänelle osoitettiin paikka parlamentaarisen ikäjärjestyksen mukaan takarivin taavina. Asema ja arvostus ryhmässä kohenivat 12 vuoden aikana.

Kirjassaan Lehti esittää tyylinsä mukaan kriittisiä arvioita eduskunnan työstä ja kollegoistaan. Itse hän sanoo oppineensa, ettei ryhdy itselleen oudoissa asioissa käyttämään puheenvuoroja.

Jyrki Kataisen ohella "broileripoliitikkojen" joukkoon kuuluvat Lehden jaottelussa myös uudelleen valitut kansanedustajat, Antit Kaikkonen (kesk.) ja Lindtman (sd.). Kaikkonen on sentään kirjoittajan iloksi saanut hankittua yliopistosta kandin paperit.

– Antti Lindtman on demareiden Kaikkonen, isokokoinen kaveri, joka antaa kommentteja moneen asiaan. Hän on tyypillinen politiikan kukkopoika ja kaiken lisäksi ay-fundamentalisti – oppi-isänsä Heinäluoman ja demaripamppu Rinteen tavoin. Kun Lindtman alkaa puhua kansantaloudesta, tai ylipäänsä joistakin talouden syy-seuraussuhteista, niin liukkaalla jäällä joutuu luistelemaan.

Talous on Lehden ajattelussa kaiken perusta – siitä hänellä itsellään on näyttöjä. Hän ei epäröi käydä kirjassa kolmen viisaan miehen, Sixten Korkmanin, Vesa Vihriälän ja Nobel-palkitun Bengt Holmströmin kimppuun.

Hän ei näe miesten Petteri Orpolle kirjoittamassa talouspaperissa juurikaan ansioita.

– ...sen luettuani ajattelin, että voi voi, 3–4 sivua herrat pohtivat ympäripyöreästi, että Suomi on alisuorittaja. Jos ne olisivat joskus olleet yrittäjiä, joilla on konkurssiriski, työnantajariski ja monia muita pakottavia velvoitteita, kirjoittaisivat varmasti toisin. Yrittäjä menee kuolemanlaakson yli niin, että kolisee joka puolella.

Antti Rinne tuli tutuksi Lehdelle Eläke Fennian hallituksessa, jossa tämä oli työntekijäpuolen edustajana. Miehet tulivat hyvin toimeen, ”vaikken aina ymmärtänyt hänen argumenttejaan.”

Kerran Rinne kieltäytyi lähtemästä hallituksen kanssa Savonlinnan oopperajuhliin, sillä hän ei halunnut näyttäytyä herrojen kanssa. Lehti kertoo, ettei itse kieltäydy seurustelemasta duunarien kanssa, vaan tekee sen mielellään oppiakseen tuntemaan heidän ajatteluaan.

Paavo Väyrynen oli samalla tavalla tarkka julkikuvastaan. Hän oli Brysselissä kiinnostunut Lehden Jaguarista, mutta ei halunnut koeajolle, koska pelkäsi Seiskan kuvaajan pääsevän yllättämään.

Äänessä Eero Lehti-kirjan ovat kirjoittaneet Jouko Lantto ja Tapio Eräheimo. He ovat käyneet 49 keskustelua Eero Lehden ja hänen lähipiirinsä kanssa. Näistä keskusteluista on koottu yli 300-sivuinen teos, jossa nimihenkilö kertoo omaa tarinaansa, kommentoi näkemäänsä ja kokemaansa, esittää arvioita tapaamistaan ihmisistä ja ilmiöistä.

Tämä juttu on osa emeritustoimittaja Martti Purosen Keski-Uusimaa-lehteen kirjoittamaa kirja-arviota. Koko arvion voit lukea täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu