Puheenaihe

Muistatko ensimmäisen leluautosi? Entä tämän Pan Amin 747-koneen? – Espoon lelumuseossa on tarjolla nyt tunteita herättäviä nostalgiatrippejä

ESPOO Lelumuseo Hevosenkengän näyttelyssä tehdään nostalgiamatka.

Oliko lentokoneessa ennen väljemmät tilat matkustajille? Sitä voi miettiä Ilmailumuseosta lainatuilla istuimilla.

Johanna Erjonsalo

Suomen lelumuseo Hevosenkengässä on uusi, nostalginen näyttely. Se kuljettaa aikuiset museovieraat muutaman vuosikymmenen taakse muistelemaan lapsuuden rakkainta leluautoa tai ensimmäistä lentomatkaa ulkomaille. Vitriinin leluautot kiinnostavat varmasti sekä isiä että poikia.

Menopelileikki-erikoisnäyttely on monestakin syystä hyvin ajankohtainen. Toiveita kulkuneuvoihin ja liikenteeseen liittyvästä näyttelystä on tullut myös museovierailta.

– Länsimetron rakentamisen myötä Espoossa on keskusteltu paljon liikenteestä. Liikenneteema koskettaa laajasti ihmisten arkea ja se on ajankohtainen myös ilmastonmuutoskeskustelun vuoksi, museonjohtaja Johanna Rassi sanoo.

Menopelileikki-näyttely liikkuu maalla, merellä ja ilmassa. Näyttelyssä voi eläytyä lentokoneen matkustamon tunnelmaan tai istahtaa oikealle oranssille metron penkille. Lelumuseon liukumäki muuntuu moneksi. Tässä näyttelyssä se on tietysti lennonjohtotorni.

Lasten ensimmäinen kokemus merestä on ruotsinlaivat ja -risteilyt ja siellä pallomeri ja buffet."

Puolet näyttelyn esineistä on Lelumuseon omista kokoelmista ja puolet on lainattu muilta erikoismuseoilta ja esimerkiksi peltilentokoneet ovat lainassa yksityiseltä keräilijältä.

Vitriinissä on eri automerkkejä esitteleviä keräilykuvia, joita sai 1950-luvun kahvipaketeista.

– Erilaisia leluautoja on olemassa valtavasti ja niistä saisi koottua ihan oman näyttelyn. Suomi autoistui 1960-luvulla, ja tähän näyttelyyn olemme valinneet sellaisia automerkkejä ja -malleja, joita silloin liikkui Suomen teillä, Rassi kertoo.

Pienoisrautatiekerhon rakentama Löylymäen asema on osa Lelumuseon perusnäyttelyä. Löylymäki on kuvitteellinen 1950-luvun pikkupaikkakunta, jonka yksityiskohdissa riittää katsottavaa. Nyt näyttelyssä voi istahtaa rautatielaiturin penkille ja lähettää pienoisjunan matkaan.

Vieläkö muistatte, millaisia ruokia Ruotsin risteilyillä on tarjottu? Millaista ohjelmaa laivoilla ennen oli? Sekin selviää näyttelystä.

– Merenkulkuosiota suunnitellessa mietimme, mikä on lasten ensimmäinen kokemus merellä liikkumisesta ja päädyimme siihen, että se on ruotsinlaivat ja -risteilyt ja siellä pallomeri ja buffet, Rassi sanoo.

– Itämeren suojelu on myös esillä lapsille sopivalla tavalla.

Pikkuesineet ja pelit kertovat siitä, miten lapsille on opetettu liikennesääntöjä.

Teatteri ja lelumuseo Hevosenkenkä tarjoavat Menopelileikki-erikoisnäyttelyyn räätälöityä museoteatteria. Esitysten käsikirjoittajat ja toteuttajat ovat näyttelijät Krista Putkonen-Örn ja Antero Nieminen.

Minimenopelit on osallistava museoteatteriesitys noin 1–3-vuotiaille lapsille vanhempineen. Esityksessä tutkitaan liikennettä äänien, tuntemusten ja värien kautta.

Hei me ollaan liikenteessä! on interaktiivinen museoteatteriseikkailu yli 4-vuotiaille lapsille. Kartioplaneetalta tullut Töt selvittää, miten maapallolla siirrytään paikasta toiseen ja onko liikenteessä sääntöjä. Kevään esitykset jatkuvat 6. toukokuuta asti. Seuraava Hei me ollaan liikenteessä -esitys on 27. huhtikuuta kello 10.

Koko perheelle sopiva yleisöopastus järjestetään sunnuntaisin kello 15. Silloin kierretään Menopelileikki -erikoisnäyttelyssä ja tutustutaan lasten liikenneleluihin ja -leikkeihin, liikennekasvatukseen ja lasten matkustamiseen eri aikoina. Opastus lähtee Lelumuseon ovelta ja se sisältyy Weegeen pääsylipun hintaan.

Weegeelle

Näyttelykeskus Weegee sijaitsee Espoon Tapiolassa, Ahertajantie 5.

Avoinna tiistaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11–17, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 11–19.

Ilmaisilta joka perjantai kello 17–19. Joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina pidennetty aukioloaika kello 21 asti (ilmainen kello 17–21).

Weegeellä toimivat Espoon modernin taiteen museo Emma, Espoon kaupunginmuseo Kamu, Suomen kellomuseo ja Suomen lelumuseo Hevosenkenkä, jonka perusnäyttelyssä tutustutaan suomalaisten lelujen ja leikin historiaan 1800-luvun lopulta nykypäivään.

Näyttelykeskus Weegeellä on myös arkkitehti Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema utopistinen muovitalo Futuro, joka on avoinna kesäkaudella.

Weegee-lipulla pääsee kaikkiin Näyttelykeskus Weegeen museoihin.

Hinta aikuisilta 12 euroa, alle 18- ja yli 70-vuotiaat ilmaiseksi, alennusryhmät 10 euroa.

Sisäänpääsy myös Museokortilla, Kaikukortilla ja Helsinki-kortilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu