Puheenaihe

Mystinen kolkkaaja löi Henrylle aivovamman kesken lenkin kesällä 2018 – "Viimeinen muistikuvani on, kun laitan lenkkareita eteisessä jalkaan"

KOHTALO  Lenkillä kolkattu mies elättelee vieläkin toiveita pahoinpitelijänsä kiinnijäämisestä.

Henry Keisala ei ole saanut vastauksia kysymyksiinsä viime kesän tapahtumista.

Joonas Alanne

Kesäkuun 26. päivänä 2018 Henry Keisala lähti töiden jälkeen tavanomaiselle lenkilleen, kun kaikki pimeni. Seuraavat muistikuvat hänellä on sairaalasta.

– Viimeinen muistikuvani on se, kun laitan lenkkareita omassa eteisessä jalkaan. Seuraavan kerran heräsin teholta. Sen jälkeen en muista mitään, kaikki siinä välissä on pimennossa. En vieläkään tiedä, mitä minulle tapahtui, vaikka kovasti haluaisin tietää, hän sanoo.

Keisala oli saanut päähänsä voimakkaan iskun, jonka aiheuttaja on jäänyt arvoitukseksi. Isku tuli pään vasemmalle puolelle ja sen seurauksena Keisalan aivot heilahtivat oikealle. Tärähdyksen voima riitti aiheuttamaan Keisalalle aivovamman.

– Aivoverenvuoto saatiin nopeasti hoidettua, mutta sen vamman seurauksena alkoi turvotus. Paine lähti niin kovasti nousemaan, että ne joutuivat poistamaan palan kallosta tuosta oikealta puolelta saadakseen turvotuksen aisoihin.

Puuttuva kallonpuolikas korvattiin sittemmin lasi-implantilla, joka on muistuttanut itsestään esimerkiksi talven kylmillä pakkasella. Keisala kertoo, että lasin viiletessä pipo auttaa.

Keisala ei koe tapahtumien kertaamista vaikeaksi. Hän sanoo kertoneensa tapahtumista jo niin paljon lääkäreiden, terapeuttien ja poliisien kanssa, ettei se enää tunnu missään.

– Kyllähän minä mielelläni kerron, jos joku kysyy, hän sanoo.

Nykyään tamperelainen Keisala käy kuntoutuksessa ja terapiassa. Pään muoto ja arpi ohimolla muistuttavat tapahtumista, mutta muuten Keisala puhuu sujuvasti ja selkeästi eikä merkkejä aivovammasta edes huomaa.

– Sehän siinä onkin, hän sanoo.

– Omasta mielestäni järki pelaa, mutta asiat, joita ei voi ulkoisesti nähdä, eivät toimi. Testeissä käy ilmi, että muistin ja tarkkaavaisuuden kanssa on ongelmia. Kun työmuisti väsyy niin asiat alkavat mennä minulta ohi.

Keisala elättelee edelleen toiveita, että iskun aiheuttaja saataisiin kiinni.

– Haluaisin kysyä häneltä, että miksi.

Lääkärien mukaan toipuminen voi kestää vielä pitkään. Siihen asti Keisala yrittää pitää itsensä aktiivisena parhaansa mukaan. Hän haluaisi olla asioissa enemmänkin mukana, mutta myöntää väsyvänsä helposti.

– Toivon, että pystyisin palaamaan töihin, mutta se nyt jää nähtäväksi, hän sanoo.

Syyskuussa Keisala sai perheenlisäystä, kun Isla-tytär syntyi. Hän sanoo, että isäksi tuleminen on tarjonnut lohtua.

– Onneksi on se tytär siinä, niin on kotonakin tekemistä ja puuhaa. Jos hyviä asioita pitää hakea niin onhan se hienoa, kun saa olla siinä kotona ja katsoa, kuinka hän kasvaa ja kehittyy. Normaalistihan tällaista tilannetta ei olisi, että itse olisin niin paljon hänen kanssaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu