Puheenaihe

Lakiuudistus näkyy liikenteessä – "Valkoisten kolmioiden ennätysvuosi"

Valkoisesta kolmiosta tunnistettavia opetusajoneuvoja on liikenteessä entistä enemmän.

Arkisto/Mika M. Niskanen

Ajokorttilaki uudistui viime kesänä. Uudistuksen myötä oppilas voi harjoitella ajamista jopa kaksi vuotta ennen ajokortin saamista eli ajo-opetuksen voi aloittaa jo 16-vuotiaalle.

Opetuslupien suosio onkin noussut lakimuutoksen jälkeen ennätyslukemiin ja valkoisesta kolmiosta tunnistettavia opetusajoneuvoja on liikenteessä entistä enemmän, kertoo Autoliitto tiedotteessaan.

Autoliitto muistuttaa valkoisen kolmion viestivän muille tienkäyttäjille, että kyseisen ajoneuvon kuljettaja vasta harjoittelee autolla ajoa.

– On mahdollista, että ajoneuvo kulkee muuta liikennettä hitaammin, sammuu liikkeellelähdössä, pyrkii valumaan taaksepäin mäkilähdössä tai hidastaa vauhtia myös tarpeettomissa ja yllättävissä paikoissa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen listaa.

Autoliiton tiedotteessa toivotaan, etteivät autoilijat unohtaisi valkoisen kolmion perimmäistä merkitystä ja provosoituisi kokemattoman kuljettajan otteista. Esimerkiksi äänimerkin soittaminen opetusajoneuvon takana tämän sammuttua liikennevaloihin ei ainakaan vauhdita liikkeellelähtöä.

– Äänimerkki saa oppilaan helposti hätääntymään ja sammuttamaan auton yhä uudestaan ja sitten aikaa vasta kuluukin, Vesalainen sanoo.

Oppimisen kannalta on tärkeää, että oppilaalle annetaan mahdollisuus oivaltaa ja tehdä asioita myös itse, ilman opettajan puuttumista kaikkeen etukäteen. Valkoinen kolmio viestii takaa tuleville pidemmän turvavälin merkityksestä.

– Liikenteessä kannattaa muutenkin varautua yllättäviin tilanteisiin, koska ihmiset tekevät virheitä. On syytä kuitenkin huomata, että opetusajoneuvot ovat varsin harvoin osallisina onnettomuuksissa – varsinkaan syyllisenä osapuolena, kommentoi Vesalainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ajokortin opetuslupien määrä nousi ennätykseen – näin opetuslupalaiset selvisivät ensimmäisessä inssissä21.3.2019 17.14
Tällainen on uusi ajokortti – sen saa joka vuosi 330 000 kuljettajaa20.3.2019 11.39
Henkilökortteja haetaan nyt ruuhkaksi asti, väestörekisterikeskuksen johtajan mukaan turhaan – "Ajokortti käy yhä henkilöllisyystodistuksena useimmissa tilanteissa"23.2.2019 07.30
Yle: Ajokorttilain uudistuksen myötä teoria- ja ajokokeen reputtaa yhä useampi – jos uusit monesti, edullinen ajokortti voi jäädä haaveeksi20.1.2019 12.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu