Puheenaihe

Janne "Nacci" Tranbergin tulevaa kirjaa myydään jopa bitcoineilla – kustantaja yllättyi: "En tiennyt tästä"

Janne "Nacci" Tranberg on tuomittu törkeistä talousrikoksista.

Poliisi

Cannonball-liivijengin ex-johtajana tunnetun Janne Tranbergin, 43, elämästä kertova Wanted Janne "Nacci" Tranberg – Suomen etsityimmän rikollisen tarina -kirja ilmestyy toukokuun 8. päivä.

MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtisen toimittama kirja on herättänyt kuohuntaa, koska kirjan päähenkilöllä on niskassaan kansainvälinen etsintäkuulutus. Tranbergille on luettu vankeustuomiot törkeistä veropetoksista.

Vaikka Tranberg pakoilee tällä hetkellä poliisia, saa hän kustantaja Docendolta palkkiot kirjasta.

–  Tranbergille maksetaan kirjasta sopimuksen mukaisesti. Tranberg on ulosotossa, joten menettelystä on sovittu yhteistyössä viranomaisten kanssa. Hän saa itselleen lakisääteisen suojaosan, sanoo kustantaja Jouni Tervo.

Aikaisemmin Tervo oli julkaisemassa Cannonballiin kuuluneen Marko Lönnqvistin Elämäni gangsterina -kirjaa vuonna 2016. Myös tuolloin ulosotto otti oman osansa palkkiosta.

– Kustantajan täytyy olla tarkkana näissä, että kaikki menee oikein. Viranomaiset ovat olleet asian suhteen hyvin asiallisia.

Suomen etsityimmän rikollisen tarina -kirjaa myydään tunnettujen verkko- ja kirjakauppojen lisäksi myös Suomenetsityin.com-verkkokaupassa. Kirjan ostamiseen suositellaan vaikeasti jäljitettävää bitcoin-kryptovaluuttaa. Verkkokaupan sivulla on mainos "Toimitus ennen kirjakauppoja tai muita myyjiä, samalla tuet pientä toimijaa suurten puristuksessa. Suositellaan bitcoin-maksua jos omistat bitcoineja."

Docendon Jouni Tervo sanoo, ettei hän ole kuullut koskaan Suomenetsityin.com-verkkokaupasta eikä tiedä kuka sen takana on.

– En tiedä kirjan myymisestä bitconeilla.

Sivustolta ei löydy suoraa yhteystietoa ylläpitäjälle, mutta sivulla on linkit Nacci Tranbergin sosiaalisenmedian kanaviin.Kuvakaappaus Suomenetsityin.com-sivustolta.

Tranbergin kirjan ensimmäinen painos on 5 000 kappaletta. Viime vuonna 41-vuotiaana kuolleen Lönnqvistin kirjasta on otettu seitsemän painosta eli yhteensä 30 000 kirjaa.

– Tranbergin kirjan ennakkokysyntä on ollut suurta. Jos vertaa Lönnqvistiin, Tranberg on puolijulkkis ja tunnetumpi esimerkiksi somessa. Vaikka kirja menestyisikin hyvin, eivät palkkiot tuo merkittävää tuloa.

Suomen etsityimmän rikollisen tarina -kirja kuuluu tosielämän rikollisuutta kuvaavaan True Crime -sarjaan.

– Nämä ovat tärkeitä kirjoja, koska ne avaavat näkökulman alamaailmaan, jota tavalliset ihmiset eivät välttämättä tunne. Moottoripyöräjengit ovat näkyvä ilmiö ja ne ovat läsnä elämänmenossa. Kirja on karu kertomus, joka kertoo, mihin tilanteeseen henkilö joutuu, joka tuon tien valitsee. Kyseessä ei ole kuitenkaan puhdas omaelämäkerta, vaan mukana on myös poliisin, syyttäjien ja lähiomaisten näkökulmaa, Jouni Tervo kertoo.

Esipuheessa toimittaja Pekka Lehtinen kirjoittaa, että Tranberg tulee jäämään kiinni ennemmin tai myöhemmin.

– Lehtinen kirjoittaa, että olisi järkevää, jos Tranberg tulisi takaisin. Asiasta on käyty keskustelua, mutta päätöstä ei ole tehty. Kustantajana emme sellaista edellytä, emmekä ota kantaa siihen, että hän pakoilee, Tervo kertoo.

Lue myös: "Nacci" Tranbergin ex-vaimo Hanna kertoo erikoishaastattelussa, millaista oli arki maan etsityimmän rikollisen kanssa – "Kotietsinnät omalla tavallaan yhdistivät meitä"

 

 

 

Kiinnostaako Nacci Tranbergista kertova kirja?

Kyllä
72% (304 ääntä)
Ei
28% (117 ääntä)
Ääniä yhteensä: 421

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Nacci" Tranbergin ex-vaimo Hanna kertoo erikoishaastattelussa, millaista oli arki maan etsityimmän rikollisen kanssa – "Kotietsinnät omalla tavallaan yhdistivät meitä"8.5.2019 10.02
Kuvat: Janne "Nacci" Tranberg ja neljä muuta yhä karussa – näin krp kommentoi etsittyjen listaa21.8.2018 21.30
Tylyt kuvat: tässä ovat Suomen 8 etsityintä ihmistä – KRP:n listalla mukana somejulkkis Janne "Nacci" Tranberg20.6.2018 21.20
17 Cannonballin jäsentä joutumassa syytteisiin huumeista, aseista ja uhkailuista – poliisi takavarikoi 1,5 kiloa amfetamiinia ja miltei 500 ekstaasipilleriä14.2.2019 21.45
STT listasi Suomen suurimmat moottoripyöräjengit: Bandidos ja Cannonball omassa luokassaan8.10.2017 10.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu