Puheenaihe

Suomen ”rikoshistorian raukkamaisimmasta” teosta on 27 vuotta – ex-syyttäjä Ritva Santavuori kertoo jutusta, jossa liikuntakyvytön liikemies murhattiin kotiinsa Helsingissä ja ratkaisu löytyi Venäjältä

RIKOS   Ilpo Larhan syyttäjänä toiminut Ritva Santavuori päätyi itsekin miehen tappolistalle. Santavuori muistaa Larhan omituisena persoonana, jonka käytös vaihteli ylimielisyydestä kostonhimoon.

Ilpo Larha jäi Suomen rikoshistoriaan palkkamurhasta ja lopulta tekemästään itsemurhasta.

MTV Uutisvideo

Suomen tiettävästi ensimmäisestä palkkamurhasta on kulunut 27 vuotta. Liikuntakyvytön liikemies, Suomen Silkkikutomon omistaja Wilhelm Högsten murhattiin 77-vuotiaana huvilassaan Helsingin Jollaksessa 24.4.1992.

Murhaaja kiipesi tikkaita pitkin nukkumassa olleen Högstenin makuuhuoneeseen, rikkoi ikkunan ja ampui revolverilla neljä laukausta, joista kolme osui uhriin.

Murhaaja oli etukäteen varmistanut pakomahdollisuutensa katkaisemalla talon puhelinlangat tietäen, että siten huvilassa asunut taloudenhoitaja ei voisi soittaa apua laukaukset kuultuaan.

Poliisi epäili alusta alkaen syylliseksi murhatun liikemiehen omaa poikaa Fred Högsteniä, jonka tiedettiin riitelevän isänsä kanssa jatkuvasti raha-asioista.

yFred Högsten vangittiin todennäköisin syin isänsä murhasta vain muutama viikko tämän kuoleman jälkeen.

Högsten väitti aluksi, että hän oli palkannut kaksi venäläistä miestä surmaamaan isänsä 60 000 markan palkkiota vastaan. Väite vaikutti uskottavalta, koska Fred Högstenillä oli viipurilainen vaimo ja paljon kytköksiä Venäjälle.

Poliisi alkoi epäillä venäläismafian sekaantuneen murhaan ja aloitti yhteistyön Venäjän miliisin kanssa.

Syyttäjänä toiminut Ritva Santavuori, 86, muistaa tapauksen hyvin.

– Suomen ja Venäjän poliisiyhteistyö oli siihen aikaan poikkeuksellista, taisi olla aivan ensimmäinen kerta, Santavuori miettii.

Neuvostoliiton lakkauttamisesta oli silloin kulunut alle puoli vuotta.

Ritva Santavuori kertoo poliisiyhteistyön olleen palkkamurhan selviämisessä avainasemassa. Venäjältä löytyi todistaja, joka osasi kertoa Fred Högstenin palkanneen isänsä murhaajaksi venäläismafian sijaan suomalaisen taksikuskin nimeltä Ilpo Larha. Todistajan mukaan Larha toimi Fred Högstenin henkivartijana.

–  Siinä olikin hommaa, että saatiin venäläinen todistamaan ja poliisit mukaan. Kolme miliisiä sieltä tuli ja he tekivät erinomaista työtä, Santavuori kehuu.

Tapahtumavyyhdin selvitessä kävi ilmi, että Fred Högsten oli palkannut Ilpo Larhan murhaamaan isänsä puolen miljoonan markan korvauksella. Motiivina oli isän perintö.

Larhan kuljetti murhapaikalle ja sieltä pois kolmekymppinen Hannu Ratia.

Ritva Santavuori muistelee kuulusteluissa ensin murtuneen Fred Högstenin ja sitten Hannu Ratian. Ilpo Larha sen sijaan piti pintansa vielä oikeudessakin. Hän kiisti syyllisyytensä sinnikkäästi.

– Hän oli hyvin erikoinen persoona: puhua pulputti koko ajan, puuta heinää tietysti, ja käyttäytyi erittäin ylimielisesti, Santavuori kertoo.

– Välillä hän istui selkä tuomariin päin, välillä makasi pöydällään.

Santavuori hoiti tapausta nimetyn syyttäjän Jarmo Rautakosken ollessa lomalla. Hänen kohdalleen osui muiden muassa osoittaa, että todistajaksi kutsuttu Ilpo Larhan tyttöystävä antoi väärän valan todistaessaan Larhan olleen luonaan murhayönä.

–  Olin siinä niin tiukkana, että varmaan sen vuoksi jouduin hänen tappolistalleen, Santavuori arvelee.

Larhan kostolista löytyi vasta hänen kuolemansa jälkeen, ja siinä oli monta muutakin nimeä, kaikki palkkamurhaan liittyviä.

Noin vuosi Wilhelm Högstenin murhan jälkeen Ilpo Larha, Hannu Ratia ja Fred Högsten tuomittiin kaikki kolme elinkautiseen vankeuteen. Oikeuden puheenjohtaja Henrik Rummukainen kutsui tapausta yhdeksi Suomen rikoshistorian raukkamaisimmista teoista.

Ilpo Larhan tarina rikoshistoriassa jatkui. Alle vuosi tuomionsa jälkeen hän pakeni Helsingin lääninvankilasta yhdessä tunnetun huumerikollisen kanssa. Vankilan portille päästyään kaksikko otti vartijan panttivangiksi ja ryösti ohikulkijalta auton.

Katso videolta, kuinka entinen ammattirikollinen Jan Jalutsi kuvailee rikostoveriaan Larhaa skitsofreeniseksi ja ex-poliisipsykologi Lasse Nurmi kertoo, miten Larha lopulta päätyi itsemurhaan. Videon ovat tehneet MTV:n rikostoimittajat. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Oli vuoden 1994 helmikuu ja vankikarkurit etsintäkuulutettiin ympäri Suomen. Erityisesti tuomittu palkkamurhaaja Larha herätti pelkoa, ja pian hän antoikin kuulua itsestään. Nyt vuorossa oli pankkiryöstö. Kaksikko ryösti SYP:n Pitäjänmäen-konttorin Helsingissä. Larha yritti ampua pankkivirkailijaa päähän, mutta luoti meni ohi hipaisten virkailijan hiuksia.

Pankkiryöstäjät päätyivät lymyilemään lahtelaiseen kerrostaloasuntoon tuttavapariskunnan luokse. Asunnossa vuokralla olleella naisella oli huumetausta, mutta Ritva Santavuoren tietojen mukaan Ilpo Larha ei ollut narkomaani.

–  Larhan nimi ei koskaan noussut esiin huumejuttujen yhteydessä eikä häneen yhdistetty päihdeongelmaa, Santavuori muistelee.

–  Hänelle ei myöskään koskaan tehty mielentilatutkimusta. Nykyään hänen mieltään tutkittaisiin, niin omituinen hän oli.

Lopulta poliisi sai vihin vankikarkureiden piilopaikasta. Poliisi tunkeutui asuntoon, mutta perääntyi heti, koska Ilpo Larha tulitti vastaan vimmatusti. Alkoi legendaarinen piiritys, joka kesti 55 tuntia ja päättyi Ilpo Larhan itsemurhaan.

Ritva Santavuori muistaa seuranneensa piiritystä televisiosta ja miettineensä Larhan aikeita.

–  Muistan ajatelleeni, että kuinkahan se meinaa nyt tuosta selvitä. Mahdotontahan se oli, kuten sitten osoittautui, Santavuori sanoo.

Piirityksen aikana Ilpo Larha ehti ampua useita kertoja ympäriinsä, myös kohti poliisia, joista yksi haavoittui. Paikalla satoja ihmisiä: poliiseja, varusmiehiä, palomiehiä, toimittajia ja yleisöä.

Tilanteesta uutisoitiin tauotta, ja Larha otti paikkansa valokeilassa. Hän jopa soitti radion suoraan lähetykseen ja lällätteli poliiseille vaarallisuudellaan. Larha toivotti poliisit tervetulleeksi asuntoon kohtaamaan hänen armeijassa hankkimansa pioneeritaidot yhdistettyinä räjähteisiin, joilla ilmaan lentäisi koko kerrostalo.

Kun Larha jossain vaiheessa nukahti, muut asunnossa olleet pakenivat poliisin huomaan. Tilanne laukesi, kun Ilpo Larha ampui itsensä hengiltä.

Poliisi meni hiljentyneeseen asuntoon vasta heitettyään sinne ensin kaasukranaatteja.

Ilpo Larha oli kuollessaan 25-vuotias.

Katso MTV:n uutisvideo Lahden piirityksestä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

 

Ritva Santavuori muistelee kuulleensa Ilpo Larhan tavaroiden joukossa olleesta kostolistasta vasta paljon myöhemmin. Hän ei hätkähtänyt, kun oma nimi oli mukana.

–  Ehkä jos Larha olisi ollut vielä elossa, olisin asiaa miettinyt. Syyttäjän työstäni johtuen minua uhkailivat muutkin eikä Larha ollut uhkailijoistani pelottavin, Santavuori sanoo.

–  Tapaus jäi mieleeni kahdesta syystä: harvinaisesta palkkamurhasta ja onnistuneesta yhteistyöstä venäläisten poliisien kanssa.

Ritva Santavuori

Syntynyt 8. kesäkuuta 1932 (ikä 86) Viipurissa.

Koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti, valmistunut 1968.

Santavuori on suomalaisen syyttäjäkoulutuksen pioneereja: hän toimi vuosina 1978–1979 oikeuskanslerinviraston syyttäjien koulutustyöryhmän puheenjohtajana ja syyttäjäkurssien johtajana 1979–1980.

Työskenteli Helsingissä kaupunginviskaalina eli syyttäjänä vuosina 1974–1996. Hän toimi muun muassa huumerikossyyttäjänä ja osastopäällikkönä.

Hän on toiminut Iltalehden kolumnistina ja vakiovieraana Ykkösen aamu-tv:n jokaperjantaisessa Jälkiviisaat-osiossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu