Puheenaihe

Seksiä vonkunut mies hankki alaikäisille viinaa ja huumeita – sai käräjillä ehdollista, mutta hovioikeus passitti vankilaan 16-vuotiaan raiskauksesta

Käräjäoikeus ei uskonut 16-vuotiaan kertomusta, mutta hovioikeus katsoi todisteet riittäviksi näyttämään raiskauksen tapahtuneeksi.

Vuonna 1988 syntynyt mies vonkui teineiltä seksiä vastineeksi päihteistä. Hovioikeus passitti hänet nyt vankilaan tuomittuna törkeästä raiskauksesta.

Hieman alle kolmekymppinen mies Bekas Abbas Said (s. 1988) sai kesäkuussa Vantaan käräjäoikeudessa 1,5 vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Miehen käräjillä saama tuomio oli yhteisrangaistus useista rikoksista.

Tuomiot tulivat seksuaalipalveluiden ostamisen yrityksestä nuorelta, kahdesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin ja kolmesta huumausainerikoksesta.

Saidin syytelistalla oli useita muitakin vastaavia rikoksia, joiden syytteet hylättiin käräjillä.

Hylättyjen syytteiden listalla oli myös törkeä raiskaus, jonka asianomistajana ollut 16-vuotias tyttö valitti päätöksestä Helsingin hovioikeuteen. Käräjäoikeuden mukaan tytön tarina ei ollut uskottava eikä sen tueksi esitetyt todisteet olleet riittäviä.

Hovioikeus sitä vastoin uskoi törkeän raiskauksen tapahtuneen ja passitti miehen välittömästi vankilaan.

Mies toimi vuosien 2016 ja 2017 aikana nuorten keskuudessa aktiivisesti luvaten alaikäisille nuorille huumeita, viinaa ja tupakkaa ehdottaen vastineeksi seksiä. Hän oli nuorten kanssa todistettavasti yhteydessä useissa eri sosiaalisen median kanavissa, kuten snapchatissa.

Seksuaalisten ehdottelujensa lomaan mies laittoi joskus nuorille kuvia peniksestään. Nuorten mukaan mies valehteli ikänsä todellista nuoremmaksi. Vastaavasti nuoret saattoivat valehdella miehelle olevansa todellista vanhempia.

Vankilaan miehen vei tapaus, jossa hän raiskasi törkeästi 16-vuotiaan tytön houkuteltuaan hänet asuntoonsa hakemaan lupaamaansa ilmaista alkoholia. Tapaaminen oli sovittu Tikkurilan asemalle, jossa mies ilmoitti, että alkoholi on haettava hänen kotoaan.

Asunnossa mies raiskasi tytön takapuoleen samalla uhkaillen tätä.

Raiskauksen jälkeen hän palautti tytön Tikkurilan asemalle. Hysteerinen tyttö kertoi tapahtuneesta heti ystävilleen ja meni lääkäriin kertoen sielläkin tulleensa raiskatuksi.

Mies kiisti raiskauksen.

Käräjäoikeus ei katsonut todisteiden riittävän tuomioon raiskauksesta. Laboratoriotutkimuksissa tytön iholta löytyi miehen DNA:ta, mutta käräjien mukaan se saattoi olla peräisin miehen asunnon vessasta, jota tyttö oli käynnillään käyttänyt.

Hovioikeus päinvastoin katsoi, että DNA on voinut joutua hänen iholleen raiskauksessa, kuten tyttö kertoi. Lisäksi tytön kertomus sukupuoliyhteydestä, käytetystä pakosta ja tapahtumien taustoista oli hovioikeuden mukaan johdonmukainen ja yksityiskohtainen.

Hän toi esiin myös itselleen epäedullisiakin seikkoja, kuten ikänsä valehtelun ja alkoholin hankkimisen.

Tyttö oli myös kertonut tapahtumista samankaltaisesti ystävilleen, häntä tutkineille sairaanhoitajalle ja lääkärille sekä myös esitutkintaviranomaisille ja hovioikeudelle. Hovioikeuden mukaan asiassa ei tullut ilmi mitään sellaista motiivia, joka olisi vähentänyt tytön kertomuksen uskottavuutta.

Hovioikeus tuomitsi miehen välittömästi kolmen vuoden ja kolmen kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan törkeästi raiskaamalleen tytölle 6 000 euroa kärsimyskorvausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu