Puheenaihe

Ampui ystäväänsä silmien väliin 20–60 sentin etäisyydeltä – miehelle 10 vuoden tuomio poikkeuksellisesta rikoksesta Espoon keskuksessa

Kuvituskuva.

Else Kyhälä / arkisto

Helsingin hovioikeus tuomitsi perjantaina kymmenen vuoden vankeustuomion miehelle, joka ampui ystävänsä kuoliaaksi yksityisasunnossa Espoon keskuksessa tammikuussa 2018.

Tapon ohella tuomioon vaikuttivat useat muut miehen tekemät rikokset.

Miika Benjamin Huovilan, 23, saama rangaistus ankaroitui merkittävästi Helsingin käräjäoikeuden antamasta tuomiosta.

Käräjäoikeus oli tuominnut Huovilan aiemmin törkeästä kuolemantuottamuksesta ja useista muista rikoksista neljän vuoden vankeuteen. Hovissa raskain rangaistus tuli taposta.

Huoviala vetosi oikeudessa siihen, että uhri olisi käynyt häntä päin ja uhrin käsi olisi osunut joko aseeseen tai Huovilan käteen, jolloin ase laukesi. Käräjäoikeus piti vahingonlaukausta mahdollisena selityksenä.

Hovioikeus päätyi pitämään tekoa tahallisena kuultuaan muun muassa keskusrikospoliisin asetutkijan todistusta.

Vaikutusta oli myös rikospaikkatutkintaa tehneen poliisin lausunnolla, jonka mukaan uhri ei ampumishetkellä lennähdä luodin voimasta taaksepäin, vaan putoaa niille sijoilleen.

Vahingonlaukausteoriaa vastaan puhui myös se, että Huovila oli oikeuden mukaan tottunut käsittelemään ampumisessa käytettyä Beretta-käsiasetta.

Huovila ampui asunnossa kaksi perättäistä laukausta, joista toinen osui uhria päähän. 

Hovioikeus katsoi perusteluissaan, että uhri oli tekohetkellä istuma-asennossa tuolissa. Kuolettava laukaus ammuttiin lähietäisyydeltä noin 20–60 sentin päästä. Se osui uhria suoraan silmien väliin.

Ampumisen tarkka motiivi jäi hovioikeudessa epäselväksi. Taustalla oli mitä ilmeisimmin huumeisiin liittyvä velka sekä mahdollisesti mustasukkaisuutta. 

Sisään asuntoon Huovila pääsi parvekkeen kautta. Ampumisen jälkeen hän pakeni ystävänsä asunnolle Saloon.

Ampumishetkellä asunnolla olleet kaksi muuta seurueen jäsentä tuomittiin aiemmin käräjäoikeudessa rikoksen tekijän suojelemisesta. Heitä ei kuitenkaan tuomittu rangaistukseen, sillä tutkinnan aikainen vapaudenmenetys katsottiin riittäväksi.

Huovila ja uhri olivat tavanneet vankilassa ja pitäneet yhteyttä tiiviisti ennen ampumista. 

Huovila oli tuomittu aiemmin muun muassa huumerikoksista, salakuljetuksesta sekä laittomien aseiden rakentelusta. Helsingin hovioikeus antoi hänelle näistä rikoksista neljän vuoden tuomion kesällä 2017. 

Oikeuden mukaan Huovila oli yhdessä kaverinsa kanssa tilannut ulkomailta kymmeniä tuhansia huumetabletteja sekä lakkahuumetta, jota tilattiin keksittyihin osoitteisiin ja itse rakennettuihin postilaatikoihin Espoossa. Rikokset oli tehty vuosina 2015–16.

Uutta ampumisjuttua tutkinut poliisi kuvaili tapausta tuoreeltaan "monin tavoin poikkeukselliseksi", kun rikos tuli julkisuuteen tammikuussa 2018.

Nelikymppisen uhrin löysi asunnosta miehen puoliso.

Hovioikeuden perjantaisesta päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. 

Huovila joutuu odottamaan valituslupaa vankeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Monin tavoin poikkeuksellisen" tapon tutkinta valmis Espoossa – yhtä epäillään18.4.2018 15.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu