Puheenaihe

Mitta alkaa olla täysi Helsingissä – "En halua, että lapselleni tulee astma siksi, että hän käy koulua, jossa on sisäilmaongelmia"

Maatullin ala-aste sijaitsee Tapulikaupungissa Koillis-Helsingissä.

Arkisto / Maria Kokljuschkin

Maatullin ala-asteen koululaisten vanhemmat ovat saaneet tarpeekseen koulun sisäilmaongelmista.

– Ensimmäisellä luokalla oleva lapseni valittaa päänsärkyä toistuvasti koulussa ollessaan. Kun hän lähtee koulusta pois, niin vaivoja ei ole. En halua, että lapselleni tulee astma siksi, että hän käy koulua, jossa on sisäilmaongelmia, valittelee Lauri Kaski.

 

Hän ei voi taata, että päänsäryn aiheuttaa juuri sisäilma, mutta koska kymmenet muut vanhemmat ovat kertoneet erilaisista koulussa oloon liittyvistä oireista lapsillaan, on johtopäätöksiä päänsäryn syystä ollut helppo vetää.

Kaskin mukaansa sisäilmasta aiheutuvat ongelmat nousivat pintaan alkuvuoden aikana. Yhtenä syynä hän pitää sitä, että koulussa tehtiin vuodenvaihteessa ilmanvaihtoremontti.

– Koulu on nyt alipaineistettu ja se on laittanut mikrobit liikkeelle.

Kaski ilmoittaa, että koulusta on viimeisimmässä kosteusteknisessä kuntotutkimuksessa löytynyt mikrobikasvustoa, kuten sädesientä.

Tutkimusraportissa kerrotaan Kaskin mukaan, että "Havaintojen ja tulosten perusteella on mikrobivaurioiden julkisivurakenteiden alaosien sisäilmavaikutus todennäköinen.”

– Lapsilla on havaittu pahenevia hengitystieoireita, astmaoireita, päänsärkyä, migreeniä, iho-oireita ja pahoinvointia.

 

Käyttökieltoon koulua ei ole laitettu.

– Jo vuonna 2004 todettiin, että rakennus on peruskorjauksen tarpeessa. Talossa on tehty remonttia, rakennuksen alapohja on imuroitu ja liikuntasalin lattia uusittu. Mutta sitä perusongelmaa, että vesi pääsee elementtirakenteiden sisälle, ei ole korjattu.

 

Maatullin ala-asteen vanhempien ryhmä esittää nyt kaksi vaatimusta kaupungille turvallisen sisäilman takaamiseksi: Tarvitaan uusi koulurakennus, jonka suunnittelu ja rakentamisen kilpailutus pitää käynnistää välittömästi.

Lisäksi tarvitaan turvallisia väistötiloja kävelymatkan päähän, ja nopeasti.

– Kaupungin virkamiehet sanovat, että alustavaan investointisuunnitelmaan on merkitty, että Maatullin ala-asteen uuden rakennuksen rakentaminen alkaisi elokuussa 2022.

 

Vaatimuksiaan vauhdittaakseen vanhemmat ovat aloittaneet päättäjille suunnatun postikorttikampanjan. Lapset ovat piirtäneet kortteihin turvallisen tulevaisuuden koulun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vuosia sisäilmaoireita aiheuttanut koulu vihdoin remonttiin – korvaavia tiloja etsitään 16.4.2019 19.15
Taas yhtä uudehkoa koulua puretaan Helsingissä – sisäilmaongelmat riivasivat15.3.2019 19.15
Helsingissä on 20 sisäilman riskikoulua – joka seitsemännessä koulussa homeen tai maakellarin haju11.12.2018 16.30
Kuvat: "Kuolleen koulun" purkaminen alkoi Helsingissä – Oppilas muistelee: "Onhan se vähän haikeaa"27.2.2019 12.11
Vantaa suunnittelee puhelinkieltoa alakouluihin, Helsingissä samaa ei ole edes mietitty – "Välituntisin oppilaita aktivoidaan toki liikkumaan"23.4.2019 06.20
Sisäilmaongelmien käyttäjäkyselyjä ylitulkitaan, älähtää THL – "Sellaista rakennusta ei ole olemassakaan, jossa kukaan ei oireile"18.2.2019 09.20
Konalasta puretaan 1970-luvun teollisuusrakennuksia – tilalle 1 000 asukkaan alue28.3.2019 06.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu