Puheenaihe

Vappuna syödään 25 miljoonaa nakkia – Tällä ohjeella varmistat, että se napsahtaa takuulla

Vappu on nakkien kulta-aikaa: kaksipäiväisen juhlan aikana suomalaiset syövät noin 25 miljoonaa nakkia.

Alun perin suomalaisten makkaramestareiden Saksasta 1800-luvulla tuomat nakit olivat juhlaruokaa, koska niiden valmistaminen oli käsityötä. Vaikka helpommin ja halvemmin valmistettavien kuorettomien nakkien suosio on ajanut ohi perinteisistä suolinakeista, halutaan vappuna panna parasta pöytään.

Vapputarjoiluksi valitaankin yleisimmin laadukas luonnonsuolinakki. Sen kypsentämisessä on niksinsä.

Kunnon nakin kuuluu napsahtaa kuumennettaessa. Napsahdukseen vaikuttaa useampi seikka.

Yksi keskeisistä on nakin rakenne. Nakin on oltava lihaisa ja makkaramassan ruiskuttajan asiansa osaava ammattilainen, joka osaa täyttää nakkikuoren juuri sopivan täyteen.

– Toinen tärkeä tekijä on savustusvaihe, sillä vain ammattitaitoinen savustus tekee kuoren rapsakaksi, mikä saa nakin napsahtamaan oikealla tavalla, HKScanin Suomen lihavalmisteiden kategoriapäällikkö Marika Riikonen kertoo.

Lihatalolla on antaa myös kotikokille kikkansa nakkien napsahtamiseen.

Perinteisin valmistustapa luonnonsuolinakeille on kuumentaa ne kuumassa vedessä kattilassa. Vaikka valmistustapa on helppo, voi siinäkin epäonnistua.

– Yleisin virhe on se, että nakkeja keitetään kiehuvassa vedessä. Silloin ne halkeavat helposti, HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho neuvoo.

– Toinen virhe tehdään usein siinä, että nakkeja pidetään kuumassa vedessä liian kauan, jolloin niiden väri muuttuu harmaaksi.

Perusohje nakkien oikeaoppiseen keittämiseen on yksinkertainen: kiehauta reilusti vettä kattilassa. Kun vesi kiehuu, katkaise virta ja siirrä kattila liedeltä. Laita nakit kattilaan viideksi minuutiksi, se riittää.

Tuotekehityskokin mukaan parhaan lopputuloksen saa, kun kattilasta kaataa lopuksi veden pois ja antaa nakkien olla siellä vielä hetken, jolloin nakkien pinta kuivahtaa.

Uunissa nakkien kuumentaminen onnistuu myös helposti: ei liian kuumassa, ei liian kauan. Sopiva uunin lämpötila on 150 astetta.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vappuna ei lasketa kaloreita – tuunaa munkit valkosuklaalla ja kookoksella tai pyöräytä piknikille superhelpot kookoskeot21.4.2019 19.40
Tässä ovat vapun kaksi hittijuomaa – Yle: "Menee todella paljon, satoja pulloja koko ajan"30.4.2019 12.52
Näille paikkakunnille odotetaan keskiviikoksi 21 asteen lämpöaaltoa – "Vappuna kylmempää kuin mihin totuttu"23.4.2019 09.19
Onko tässä vapun uusi herkkuhitti? Tippamunkit yhdistävät tippaleipien ja munkkien parhaat puolet28.4.2016 11.10
Vappu vaatii rennot tarjoilut kuplivan tunnelman takaamiseksi – Katso kivat vinkit nakkikierteille, sillipiirakalle ja karkkipoppareille25.4.2018 10.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu