Kulttuuri

Puzzle-Niinistö päätyy presidentille

Sauli Niinistön muotokuva toimii visuaalisena adressina ja vetoomuksena suomalaisen kuvataiteen koulutuksen ja Lahden taideinstituutin tulevaisuuden puolesta.

Puzzle-työryhmä

Lahden Taideinstituutin opiskelijoiden Puzzle-työryhmä kutsuttu Presidentinlinnaan 31. toukokuuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa heidät vastaan ja saa heiltä lahjaksi mosaiikkimuotokuvan, joka on parhaillaan esillä PUZZLED-näyttelyssä Sinebrychoffin taidemuseossa.

Presidentti Niinistöstä tehdyn muotokuvan ovat toteuttaneet Lahden taideinstituutin opiskelijoiden kokoon kutsumat kuvataiteilijat ja Lahden taideinstituutin opiskelijat.

 Teos toimii visuaalisena adressina ja vetoomuksena suomalaisen kuvataiteen koulutuksen ja Lahden taideinstituutin tulevaisuuden puolesta.

Anna Hiltunen, Päivi Koskinen, Atro Linnavirta, Anita Naukkarinen ja Angelica Saukkonen kutsuivat seitsemänkymmentä suomalaisen kuvataiteen ammattilaista ja lakkautettavan Lahden taideinstituutin opiskelijaa ottamaan osaa yhteisötaiteelliseen teokseen PUZZLE, joka toteutettiin presidentinvaalien 2012 toisen kierroksen aikana.

Taiteilijat lähtivät mukaan toteuttamaan Sauli Niinistöstä ja Pekka Haavistosta mosaiikkimuotokuvia. Lähes sata palaa syntyi vajaassa viikossa. Taiteilijoilla oli vapaat kädet oman palansa toteuttamiseen.

Tempaukseen osallistuivat muun muassa akateemikko Outi Heiskanen, kuvataideakatemian professori Silja Rantanen, valokuvataiteilija Stefan Bremer, taidemaalarit Elina Merenmies ja Henry Wuorila-Stenberg, Suomen Venetsian biennale edustajat Adel Abidin, Jussi Kivi ja Jani Leinonen sekä Ars Fennica 2011 voittaja Anssi Kasitonni.

Kannanotto säästöjä vastaan

Teoksellaan opiskelijat haastoivat päättäjät ja kuvataiteilijat osallistumaan keskusteluun kuvataidekoulutuksen tulevaisuudesta. Kulttuurialan päätöksiä tehtäessä tulisi kuunnella todellisia alan asiantuntijoita. Lahjoittamalla muotokuvat presidenttiehdokkaille opiskelijat haluavat puolustaa kuvataidekentän moniäänisyyttä.

Hallitus on ollut kohdistamassa suomalaiseen kulttuurielämään ja koulutukseen miljoonien eurojen säästöjä. Myös 40 vuotta toimineen Lahden Taideinstituutin toiminta aiotaan lopettaa, vaikka instituutti on palkittu useaan otteeseen Lahden Ammattikorkeakoulun tuloksellisimpana yksikkönä ja sitä pidetään korkeassa arvossa kuvataiteen kentällä.

Mosaiikkimuotokuvissa jokaisen taiteilijan tehtävänä oli toteuttaa ehdokkaiden mallikuvista leikattu kohta 10 x 10 cm kokoiselle mdf-palalle.

Taiteilijoille painotettiin, ettei kyseessä ole poliittinen kannanotto presidentinvaaleihin, vaan solidaarinen tempaus jolla kuvataiteilijat kutsuttiin keskustelemaan kuvataiteen paikasta tulevaisuuden Suomessa. Palat koottiin läpinäkyvälle pleksille ja muotokuvien takana näkyvät taiteilijoiden nimikirjoitukset visuaalisena adressina.

Valmiit mosaiikkimuotokuvat esiteltiin Niinistölle ja Haavistolle presidentinvaalien toisen kierroksen aikana. Sen jälkeen presidenttiehdokkaiden muotokuvat matkasivat Helsinkiin Musiikkitalon vaalivalvojaisiin, jossa ehdokkaat kommentoivat teoksia Ylen ja Nelosen suorissa lähetyksissä. Vastavalittua presidenttiä miellytti erityisesti kuvataiteilija Kaj Stenvallin maalaukseen kekseliäästi lisäämä korvarengas.

Yleisö on voinut tutustua muotokuviin galleria Nuovossa Lahdessa ja 13. toukokuuta saakka Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu