Puheenaihe

Opettaja lukiolaisten romahtaneesta kirjoitustaidosta HS:n mielipidesivulla: Edes pistettä ja isoa alkukirjainta ei osata käyttää

Sauvo Jylhä

Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja kertoo Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että lukiolaisten kirjoitustaito on romahtanut jopa siinä määrin, että opettajan työstä on tullut liian raskasta.

– Välillä itken väsymyksestä, kun tulen töistä kotiin, opettaja kertoo.

Vuodesta 1993 opettaneen opettajan mukaan kirjoitelmien korjaamiseen menee enemmän aikaa, sillä monet opiskelijat eivät osaa esimerkiksi käyttää pistettä tai jakaa tekstiä kappaleisiin.

– Isot alkukirjaimet, yhdyssanat, pilkut, pronominien työnjako ja rektio tuottavat heille suuria vaikeuksia, eivätkä he myöskään tunnista sanaluokkia.

Myös tavalliset sanat ovat joillekin opiskelijoille vieraita.

Opettajan mielestä opetussuunnitelma on tunkenut kurssit yksinkertaisesti liian täyteen asiaa, ja opettajan työmäärä on liian suuri. Kiusaksi hän mainitsee myös kiky-ajan, jolloin opettajat eivät saa tehdä omaa työtään.

Jo 2017 uutisoitiin, että Suomessa peruskoulunsa päättää vuosittain tuhansia nuoria, joilla on merkittäviä puutteita luku- ja kirjoitustaidossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu