Puheenaihe

Nyt se viimein tapahtuu: Suomen poliisi alkaa vaatia Virossa asuvia maksamaan peltipoliisin välähdyksistä

Kuvituskuva

Sauvo Jylhä

Nopeuskameroiden kuvaamat virolaiset alkavat saada Suomen poliisilta postia Viroon näillä näkymin kesäkuun alussa.

– Viroon ei lähetetä sakkoja suoraan, vaan sinne lähetetään ilmoitus, jossa kerrotaan periaatteessa kaikki samat tiedot kuin Suomeen lähetettävässä sakkokirjeessä. Lisäksi siinä ilmoitetaan, että sakon voi noutaa Malmin poliisitalolta (Helsingistä) tai voi ilmoittaa oikean kuljettajan, kertoo poliisin liikenneturvallisuusyksikön johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein Uutissuomalaiselle.

Itse sakkoa ei voida postittaa, koska rikosoikeudellisia seuraamuksia ei voi lähettää ulkomaille.

Vaikka ulkomaille voidaan lähettää vain ilmoitus sakosta, poliisilla on Pastersteinin mukaan keinoja painostaa auton omistajaa tai haltijaa ottamaan yhteyttä.

– Ilmoitukseen laitetaan määräaika, ja jos omistaja ei ilmoita mitään, voimme laittaa ulkomaalaisen henkilön käytännössä heti etsintäkuulutukseen.

 

Uusi käytäntö aloitetaan Virosta, koska peltipoliisit kuvaavat ulkomaisista rekisterikilvistä eniten juuri sikäläisiä.

– Varmaankin ensin lähetämme jonkin otoksen, esimerkiksi 200 ilmoitusta, ja testaamme, miten sakkoja haetaan ja mitä haasteita prosessissa löydetään. Sitten tehdään tarvittavat korjauk­set ja aloitetaan aktiivisemmin, sanoo Pasterstein.

Myös ruotsalaiset ajavat Suomen teillä paljon ylinopeutta, mutta ainakaan tässä vaiheessa Ruotsiin ei olla lähettämässä ilmoituksia.

Maksukehotusten lähettämisen Viroon piti olla totta jo viimeistään viime vuonna, mutta prosessi on viivästynyt.

Nyt lomakkeet on kuitenkin Pastersteinin mukaan saatu käännettyä viroksi ja niitä viedään parhaillaan poliisin tietojärjestelmiin.

 

Virosta ja monesta muusta EU-maasta ylinopeussakot ovat jo tähänkin asti löytäneet tiensä suomalaisiin osoitteisiin. Tämä johtuu siitä, että niissä ylinopeussakko on hallinnollinen maksu. Sellaisen voi EU-lainsäädännön mukaan lähettää myös jäsenmaan omien rajojen ulkopuolelle, toisin kuin rikosoikeudellisen sakon.

Suomessakin automaattivalvonnan ylinopeussakko muuttuu hallinnolliseksi maksuksi ensi vuonna, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan. Dennis Pasterstein ei kuitenkaan halua vielä ennakoida, ryhtyykö poliisi lähettämään Viroon tai muihin EU-maihin uuden lain mukaisia liikennevirhemaksuja.

 

Suomalaiset ovat Pastersteinin mukaan kokeneet epäreiluksi tilanteen, jossa monet virolaiset ovat välttyneet ylinopeussakoilta.

– Kansalaisilta tulee jonkin verran palautetta, että virolaiset kuljettajat tuolla ajavat ylinopeutta. Toki tämä voi johtua siitäkin, että ulkomaalainen rekisteritunnus pistää silmään.

Venäläisten kohdalla tilanne on saatu jo vuosia sitten hallintaan, koska heidän automaattivalvontasakkonsa lähetetään rajalle.

– He maksavat ne vieläpä tosi hyvin. Jos he eivät maksa, se voi vaikuttaa viisumin saantiin, Pasterstein muistuttaa.

Ylinopeussakot

Ulkomaille ei voi lähettää sakkoa

Jos automaattivalvonta kuvaa ulkomaan rekisterissä olevan auton, poliisi tarkistaa ensin, onko auton omistajalla tai haltijalla suomalaista henkilötunnusta ja osoitetta. Jos on, sakko lähetetään normaalisti. Jos ei ole, poliisi on tähän asti vain tallentanut tiedot.

Itse sakkoja ei nykyisen tieliikennelain mukaan voida lähettää Suomen rajojen ulkopuolelle, koska ne ovat rikosoikeudellisia.

EU-direktiivi on jo vuosien ajan mahdollistanut sakoista ilmoittamisen muihin EU-maihin.

Tämä käytäntö otetaan kesäkuun alussa käyttöön virolaisten osalta.

Peltipoliisit kuvaavat ulkomaiden rekisterissä olevia autoja melko paljon. Toissa vuonna Uutissuomalainen kertoi, että vuonna 2016 ulkomaille olisi ollut lähetettävänä 10 000 sakkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuinka paljon "räpsähdyksiä" satelisi, jos jokaisessa Suomen 972 peltipoliisissa olisi kamera? – Poliisipomo antaa huiman miljoona-arvion22.3.2019 10.59
Joka kolmas peltipoliisin ottama kuva päätyy roskiin – koko maan automaattikameroiden kuvat seulotaan Malmilla19.12.2018 06.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu