Puheenaihe

Ruotsalaisfirma paljasti hurjat luvut Helsingistä – näillä konsteilla sähköpotkulautojen villiin pysäköintiin yritetään nyt saada kuria

VOI:lla on useita satoja scootteja Helsingissä. Helsinki on yksi suosituimmista scoottikaupungeista, sanoo firman viestintäpomo.

Helsinkiin rantautuneet sähköpotkulautayrittäjät keskustelevat kaupungin kanssa, miten "asemattomien" lautojen pysäköintiongelmasta päästäisiin eroon.

Jussi Vehkasalo

Helsinki on käynyt keskustelua sähköpotkulautayrittäjien kanssa kevään aikana puhuttaneista pysäköintiongelmista.

Ongelmaksi on koettu muun muassa se, että lautoja on hylätty käytön jälkeen kaupungille minne sattuu.

– Olemme keskustelleet heidänkin kanssaan pysäköintiasioista. Toiveena tietysti olisi, että VOI sekä TIER saisivat suoraan palautteen, jos jonkun potkulaudan pysäköinnistä on suurta haittaa, jotta siirtäisivät laudat pois heti kun mahdollista. Tarkkaa aikarajaa ei ole määritelty, kertoo liikenneinsinööri Ilari Heiska.

Ruotsalainen VOI ja saksalainen TIER ottivat yhteiskäyttöiset sähköpotkulautansa käyttöön Helsingissä maaliskuussa.

Potkulaudat ovat niin sanotusti asematottomia eli asiakas voi käytön jälkeen jättää ne minne haluaa, eikä kiinteitä asemia ole. Seuraava käyttäjä löytää lähimmän potkulaudan puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla.

VOIn viestintäjohtaja Kristina Nilsson Ruotsista kertoo, että puhelinsovellusta sekä toimintatapoja kehitetään jatkuvasti.

– Olemme nyt pyytäneet asiakkaita ottamaan kuvan matkan päättyessä ja edistämään näin hyvää pysäköintikäyttäytymistä. Meillä on myös ihmisiä, jotka poimivat väärän paikkaan jätetyt scootit ja tuovat ne oikeaan paikkaan.

Potkulaudat kerätään iltaisin latausta sekä huoltoa varten ja viedään aamusta takaisin optimaalisimpiin paikkoihin.

VOI aloitti hiljattain yhteistyön Ruotsin rautateiden kanssa sekä allekirjoitti aiesopimuksen Tukholman kaupungin kanssa sitoutumalla poimimaan väärään paikkaan jätetyt laudat kahden tunnin kuluessa ilmoituksesta.

– Pyrimme tekemään samankaltaisia ​​asioita kumppaneidemme kanssa myös Helsingissä, Nilsson jatkaa.

Nilsson kertoo olevansa tyytyväinen maaliskuun puolivälissä Suomessa aloitettuun toimintaan. VOI toimii tällä hetkellä 18 kaupungissa ja 9 maassa Euroopassa.

– Helsinki on itse asiassa yksi suosituimmista kaupungeistamme. Esimerkiksi pääsiäisenä liikkeellä oli hämmästyttävä määrä käyttäjiä. Meillä on tällä hetkellä useita satoja e-scootteja kaduilla.

Myös TIERin toiminta Helsingissä on Helsingin operatiivisen johtajan Elmeri Kaukon mukaan lähtenyt hyvin käyntiin.

– Pyrimme alkuvaiheessa karsimaan lastentauteja pois, keskittymään turvalliseen ajokokemukseen ja kuuntelemaan palautetta kaupunkilaisilta sekä viranomaisilta.

– Olemme saaneet muutamia palautteita vääriin paikkoihin jätetyistä laudoista yksityishenkilöiltä, mutta myös kootusti kiinteistöjen omistajilta. Tällainen palaute on erittäin tervetullutta.

Myös TIER korjaa laudat yöksi talteen, huoltaa ja lataa ne.

– Laudat kerätään illalla ja palautetaan kadulle ennen aamu-uutisia. Sovelluksen kautta lautoja ei voi enää ottaa käyttöön kello 22 jälkeen.

– Helsingin mukulakivikadut olivat aluksi pieni kysymysmerkki, mutta nyt on jo selvää, että laudoissa on riittävä jousitus ja jämäkkyys kestävään ajoon, Kauko jatkaa.

Helsingin seudun liikenne (HSL) ottaa keskiviikkona käyttöön Vuosaaressa 300 asemallista potkulautaa, joista puolet on sähköllä ja puolet ilman sähköä toimivia. Asemia on 28 ympäri Vuosaarta. Kartta asemista löytyy HSL:n sivuilta osoitteesta www.hsl.fi/potkulaudat.

Kausi päättyy lokakuun lopussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sähköpotkulautasotku virisi Helsingissä – Nyt poliisikin ottaa kantaa ja kertoo, mitä sääntöjä tulee noudattaa3.5.2019 09.32
Kuvasarja: Scoottikoulua vetävä Aleksi, 17, näyttää mallia ­– "Vaikeinta on ilmassa tehtävä temppu"25.9.2016 17.15
Ensi kesänä potkulaudoissa riittää mistä valita – useita eri yrittäjiä rynnii Helsinkiin22.3.2019 19.45
Kaupunkipotkulaudat tulevat ensimmäiseksi Vuosaareen – nyt asukkailta kysytään, missä niitä tarvittaisiin7.12.2018 13.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu