Puheenaihe

Oppisopimuksella opiskelevien reilu palkka-ale? – "Lähtöpalkka 30–50 prosenttia ammattilaisen tasosta"

Kuvituskuva

Riitta Kumpulainen

Oppisopimuksella opiskelevalle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneiden yritysjohtajien mukaan ammattitaidottoman opiskelijan tuottavuus ja taidot eivät kuitenkaan opintojen alkuvaiheessa ole ammattilaisen tasolla, ja siksi yli 72 prosenttia heistä näkee, että oppisopimuksissa tulisi ottaa käyttöön palkkaporrastus. Se mahdollistaisi työehtosopimuksia alhaisemmat palkat.

– Oppisopimus on nykyisellään liian kallis usealle yritykselle ja toimialalle. Olemme ehdottaneet palkkaporrastusta, jossa ensimmäistä tutkintoaan suorittavan lähtöpalkka voisi olla 30–50 prosenttia ammattityöntekijän tasosta. Palkan kehittyminen sidottaisiin opinnoissa etenemiseen, Keskuskauppakamarin johtaja Ann-Mari Kemell sanoo.

 

TE-keskuksen opinto-ohjaaja Tiina Parviainen muistuttaa, että oppisopimuskoulutuksen järjestävä yrittäjä voi tietyissä tapauksissa saada koulutuskorvausta. Nyrkkisääntö on, että korvausta maksetaan, mikäli koulutuksesta aiheutuu työnantajalle kustannuksia.

– Koulutuskorvauksen suuruus on 1–250 euroa kuukaudessa. Korotettua koulutuskorvausta työnantaja voi saada, jos oppisopimusopiskelija on perusopetuksen tai kymppiluokan päättänyt. Tällöin nuori tarvinnee enemmän ohjausta, minkä takia koulutuskorvaus on 500–1000 euroa kuussa.

Jos oppisopimusopiskelija on työtön työnhakija, voi työnantajana saada työvoimahallinnon maksamaa palkkatukea, joka on yleensä 30 prosenttia palkkakustannuksista.

– Sitä haettaessa tulee muistaa, että palkkatuesta tulee olla tehty päätös ennen työsuhteen alkamista. Palkkatukea tulee siis hakea ennen työsuhteen alkua, Uudenmaan TE-keskuksen viestinnän asiantuntija Matti Keponen muistuttaa.

 

Tällä hetkellä oppisopimusopiskelijaa koskevat kuitenkin samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin työsuhteessa oleva työntekijöitä.

– Oppisopimusopiskelijan tulee noudattaa työturvallisuusohjeita ja salassapitovelvollisuutta. Opiskelija saa vähintään työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja vuosilomaa kertyy normaalisti, Parviainen toteaa.

Lue myös: Hanne vaihtoi yliopiston parturi-kampaajaopintoihin – nyt oppisopimus tuo vielä uuden ammatin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu