Puheenaihe

Marko kasvattaa maailman tulisimpia chilejä kotonaan – "Yksi pieni hedelmä riittää maustamaan seitsemän kattilallista ruokaa"

Puumalaisen chilit kasvavat ikkunalla kasvilampun alla.

Päivi Konttinen

– Ei saakutti, tässä on nytkin kirvoja, suihkuun on vietävä koko kasvi.

Marko Puumalaisen kahdeksasta chilipuskasta on edellisen kesän kirvatuhojen jäljiltä ikkunalaudalla enää kaksi. Uusia siemeniä on toki itämässä.

Puumalainen innostui chilien kasvatuksesta vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Tykkään tulisesta ruuasta, eikä kaupoista löytynyt oikein muita lajikkeita kuin habaneroja ja jalopenoja. Tutkailin asiaa ja päätin kokeilla kasvattamista itse.

Nyt Puumalaisen keittiön kaapeista ja pakastimesta löytyy erilaisia maustesekoituksia ja kokonaisia chilejä maailman tulisimmista chililajikkeista, joita ovat Seven Pot, Naga Morich ja Trinidad Morouga Scorpion.

– Keltainen Seven Pot on suosikkini. Maku on hedelmäinen mutta ei liian polttava. Nimi tulee siitä, että yksi pieni hedelmä riittää maustamaan seitsemän kattilallista ruokaa.

Chilit kasvavat saviruukuissa ja hiekkapitoisessa mullassa. Marko Puumalainen liottaa siemenet ja kylvää yhden siemenen ruukkuunsa. Vuoden päästä voi odotella ensimmäistä satoa.

– Ensimmäisenä kesänä pidin ruukut sisällä ja tupsuttelin kukkia pumpulipuikolla. Sen jälkeen olen vienyt puskat kesäksi takaterassille ja antanut hyönteisten hoitaa pölyttämisen.

Talvella chilit karistavat lehtiään.

– Minulla on ollut kasvilamppu apuna pimeimpään aikaan, sen alla satoa saa aikaisemmin keväällä. Ravinneliuosta annan myös jatkuvasti muutaman päivän välein.

Tuholaisia Puumalainen on torjunut Neem-öljyn ja veden sekoitusta tai mäntysuopaliuosta lehdille suihkuttamalla.

Häntä kiinnostaisi perehtyä myös chilien vesiviljelyyn.

– Tapoja on monia ja netistä löytää hyvin tietoa. Chilifoorumi esimerkiksi on hyvä paikka.

Tulisimpia lajikkeita ei voi käyttää maustamiseen sellaisenaan.

–  Teen niistä chilisuolaa. Heitän pari chiliä ja merisuolaa blenderiin, sen jälkeen kuivaan sekoituksen uunissa ja jauhan vielä uudestaan. Kiloon suolaa käytän kaksi chiliä. Miedommista lajikkeista morttelissa valmistettua chilijauhetta käytän wokkeihin tai pastakastikkeisiin. Yksi purkillinen riittää useammaksi vuodeksi.

Chilejä voi uuttaa myös viinaan tai öljyihin.

Tulisiin chileihin ei kannata koskea paljain käsin.

– Velipoika oli hieraissut kädellä silmäänsä ja joutui käymään ensiavussa.

Käsien öljyäminen ennen työskentelyä on hyvä konsti välttää kapsaiinin eli tulisuutta aiheuttavan aineen leviäminen.

Vaikka chili maistuu ja tuntuu polttavalle, se ei riko elimistöä, vaan huijaa makuhermoja. Silti Marko Puumalainen vinkkaa ottamaan pöytään pari piimäpurkkia ensiavuksi, jos tekee mieli alkaa maistella vahvoja chilejä sellaisenaan.

Chili

Tulinen marja

Kapsaisiinipitoisuudeltaan suuria paprikoita.

Kaikki chilit ovat syötäviä.

Eräitä vanhimmista ihmisen viljelemistä kasveista.

Chilin hedelmä on marja.

Vaikuttavana aineena ovat kapsaisinoidit, jotka vaikuttavat suoraan suun seudun kipuhermoihin.

Poltetta voi hillitä rasvaisella maidolla tai leipätuotteilla.

Tulisuutta mitataan scovilleina.

Tulisuus sijaitsee vaaleissa siemenkiinnikkeissä, ei siemenissä.

Tulisimpia ovat yleensä pienimmät chilit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Maailman tulisin kaupallinen chili löytyy Helsingistä – "Carolinan viikatemies" on 22 kertaa habaneroa vahvempaa29.7.2017 19.10
Chilimies Rauno söi maailman vahvimman chilin – "Se oli elämäni karmein kokemus"20.7.2017 06.45
Tosiharrastajan chili kasvaa autotallissa – "Ajokki saa palella ulkona"10.10.2016 07.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu