Puheenaihe

Panimoliitossa heräsi pelko: Nostavatko SDP ja keskusta taas alkoholiveroa? – "Suomessa olutvero on EU:n korkein

Suomi verottaa olutta kovemmin kuin mikään EU-maa. Hallitusneuvotteluissa mukana olevat SDP ja keskusta ovat olleet halukkaita kiristämään verotusta lisää.

Johanna Erjonsalo

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto vetoaa hallitusneuvottelijoihin, jottei alkoholin verotusta enää kiristettäisi Suomessa.

Liitto on huolissaan siitä, että hallitusohjelmasta neuvottelevat SDP ja keskusta ilmoittivat ennen eduskuntavaaleja kannattavansa alkoholiveron nostoa.

Jos veroa nostetaan, se kiihdyttäisi erittäin todennäköisesti matkustajatuontia kevyemmän verotuksen maista, kuten Virosta ja Latviasta, liitto arvioi.

– Jos Suomessa halutaan säilyttää kotimainen ja elinvoimainen panimoteollisuus, sen menestystä on tuettava maltillisella veropolitiikalla. Alkaneissa hallitusneuvotteluissa onkin veronkorotusten sijaan keskityttävä alan työpaikkojen turvaamiseen ja työllisyyden kohentamiseen, liitto vetoaa tiedotteessa.

Tilanne on kimurantti nyt siksikin, että Virossa hallituspuolueet ovat kirjanneet hallitussopimukseensa valmiste- ja arvonlisäverojen alennuksia alkoholijuomille.

– Tämä on muistettava, kun juuri alkaneissa hallitusneuvotteluissa päätetään verolinjauksista. Jos hintaero Suomen ja Viron välillä kasvaisi edelleen, kotimaanmyynnistä saatavat verotulot jäävät Suomessa saamatta, muistuttaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen tiedotteessa.

Pakarisen tausta on keskustapuolueessa, ja viime hallituskaudella hän toimi Juha Sipilän (kesk.) erityisavustajana.

Suomessa olutvero tällä hetkellä jo EU:n korkein. Panimoliiton mukaan se on yli kaksinkertainen Viroon ja lähes 20-kertainen Saksaan verrattuna.

Useissa EU-maissa alkoholijuomien valmistus ja tuotanto on osa teollisuus- ja maatalouspolitiikkaa, kotimaista maataloutta ja tuotantoa halutaan verotuksellisesti suosia, Pakarinen muistuttaa.

– Tämän toivoisi toteutuvan Suomessakin, sillä panimotuotteiden valmistukseen liittyy pitkä arvoketju kuluttajille. Lisäksi panimot työllistävät suoraan noin 1 700 henkilöä ja välillisesti esimerkiksi ravintoloissa, kuljetusalalla ja maataloudessa noin 23 000 henkilöä.

Pakarisen mielestä alkoholiverotus ei ohjaa kulutusta väkevistä juomista mietoihin juomiin. Toinen epäkohta on hänen mukaansa virvoitusjuomien verotus, joka ulottuu myös sokerittomiin kivennäis- ja lähdevesiin.

– Virvoitusjuomavero on fiskaalinen vero, joka kapea-alaisuutensa vuoksi on ohjausvaikutuksiltaan huono. Vero ei myöskään ole kilpailuneutraali eikä sitä voi perustella terveysargumenteilla, sillä vain noin viisi prosenttia suomalaisten nauttimasta sokerista tulee virvoitusjuomista, Pakarinen katsoo.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Antti Rinne tapasi työmarkkinajohtajia – aktiivimalli ja veromuutokset säilyivät yhä kaapissa9.5.2019 19.09
Nyt Juha Sipilä sanoo kyllä Antti Rinteelle – myös vasemmistoliitto, vihreät ja RKP lähdössä hallitusneuvotteluihin8.5.2019 10.21
Keskustan lähtö hallitukseen ällistyttää asiantuntijaa: "Antti Rinteen päätös on suoraan sanottuna huono"8.5.2019 14.27
Hallitustunnustelijat koolla hyvässä hengessä – yhdestä asiasta ei puhuttu sanaakaan8.5.2019 19.23
Halla-aho ei kiittele Rinteen hallituspaljastusta – "Jo tuolileikkipelleily oli provosointia"8.5.2019 16.13
Tuleeko Suomeen hillopurkkihallitus? – ekonomistin vitsikäs heitto närkästytti jo pankinjohtaja Erkki Liikasen ja Mikael Jungnerin8.5.2019 15.30
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ällistyi –  saako vaalihäviäjä keskusta sittenkin maakuntansa?8.5.2019 09.42
Antti Rinne julkistaa hallituspohjan keskiviikkona – Sipilä jää odottamaan "ihmettä"7.5.2019 16.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu