Puheenaihe

Kennelliitto haluaa pysäyttää laittoman koirakaupan – "Verkkokaupassa koira ostetaan mielijohteesta"

Kennelliitto haluaa suitsia verkossa rehottavaa laitonta koirakauppaa. Kuvituskuva. 

Anton Soinne / Arkisto

Euroopan unionin on suitsittava uusilla keinoilla laitonta koirakauppaa ja sen riskejä myös ihmisten terveydelle ja turvallisuudelle, Suomen Kennelliitto korostaa eurovaalitavoitteissaan. 

Lisäksi Kennelliitto peräänkuuluttaa sääntelyä koirien myyntiin verkkokauppa-alustoilla, koirien hyvinvoinnin valvonnan edellytysten vahvistamista sekä antibioottiresistenssin ja tarttuvien tautien torjunnan tehostamista.

Yhtenä keinona laittoman ja epämääräisen koirakaupan suitsimiseen Kennelliitto esittää, että koirien myyntiä verkkokauppa-alustoilla tulisi säännellä. 

Vähimmäisvaatimuksina koirien myyjiltä tulisi vaatia vahvaa tunnistautumista ja verkkokauppa-alustoilla tulisi olla selvät standardit koirien myynnin itsesäätelylle.

– Koiran hankinnan tulisi aina olla pitkän ja huolellisen harkinnan tulos, mutta verkosta koiran voi ostaa hetken mielijohteesta, muistuttaa Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

– Silloin alkuperältään, terveydentilaltaan ja käyttäytymiseltään tuntemattomia koiria voi päätyä ihmisille, jotka eivät kykene huolehtimaan niistä koiran koko elinikää tai joiden taidot eivät riitä kouluttamaan koirasta yhteiskuntakelpoista.

Tärkeä keino vastuullisen koirakaupan tukemisessa on lisäksi koirien tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin edistäminen. Tällä hetkellä lähes kaikissa EU-maissa on säädetty koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä. Suomi on vielä poikkeus.

– Maa- ja metsätalousministeriö on esittänyt koirien lakisääteisen tunnistusmerkinnän ja rekisterin käyttöönottoa Suomessa ja lainsäädäntötyön on määrä alkaa tänä vuonna, Lehkonen kertoo.

– Nyt neuvoteltavan hallituksen on erittäin tärkeää toteuttaa laajasti kannatettu muutos mahdollisimman pian. Lisäksi tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin käytännöt eivät ole yhteneväisiä EU:n jäsenmaissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuvat: Asunnosta löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa Itä-Helsingissä – kaikki jouduttiin lopettamaan, pentutehtailija esiintyi ostajille ainakin "Kornelia" ja "Lea"-nimillä18.1.2019 15.20
Irtokoirat ja pentutehtaat työllistävät Helsingin poliisin uutta ryhmää – "Tiesimme, että tällaiselle on tilausta"8.12.2018 10.10
Avoparille sakot kulkukoiran salakuljetuksesta – maksettavaa lähes 3 000 euroa11.2.2018 11.16

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu