Puheenaihe

Rouville tuli visio puutarhakulttuurin keskuksesta – hankkivat kartanon kukkien kasvatukseen

Annalan huvilan ystävät -yhdistyksen puheenjohtaja Anu Ranta esittelee orangeriaa, jossa säilytetään esimerkiksi vanhojen pelargonien kokoelmaa.

Johanna Erjonsalo

Helsingin monista hienoista paikoista yksi helmi on Annalan huvila puistoineen. Jo alun pitäen monipuoliseksi puutarhaksi rakennetusta alueesta kehitetään Suomessa ainutlaatuista puutarhakulttuurin keskusta.

Lisäksi huvilassa järjestetään monenlaista toimintaa.

Visio puutarhakulttuurin keskuksesta kehkeytyi jo 1990-luvulla silloin Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtajana työskennelleen Anu Rannan ja arkkitehtien Tiina Koskenniemen ja Helena Seppälän kesken.

Nyt Ranta toimii Annalan huvilan ystävät -yhdistyksen puheenjohtajana, joka kerää rahaa vuonna 1832 valmistetun huvilan kunnostamiseksi. Itse rakennuksen Hyötykasviyhdistys osti keräysvarojen turvin 2017.

– Huvilan hankkiminen sujui mutkattomasti, sillä kaupungilla oli sama näkemys alueen säilyttämisestä julkisena tilana, Ranta kertoo.

Annala niveltyy saumattomasti laajaan puistoon, joka sai muotonsa jo 1800-luvulla huvilan rakennuttajan Gustav Otto Waseniuksen toiveiden mukaan.

– Huvilan edustalla on muotopuutarha käytäväsommitelmineen sekä pensas- ja kukkaistutuksineen. Huvilan länsipuolelle Wasenius perusti lehtipuuvaltaisen englantilaistyylisen maisemapuiston polkuineen, Ranta kertoo.

Puistoa hoitaa kaupungin Stara, jonka väki istutti toukokuun alussa muotopuutarhaan orvokkeja, hyasintteja ja tulppaaneja.

Anu Ranta tutkii marjakuusikujanteen talvehtimista.

Vuonna 1844 valmistunut orangeria eli talvikasvihuone on yksi Annalan erikoisuuksista. Se toimi puutarhan koristekasvien kasvattamis- ja talvettamispaikkana.

– 1850-luvulta olevan vakuutuskirjan mukaan orangeriassa oli talvisäilytyksessä kaikkiaan 703 ruukkua sekä kellarissa puoli tonnia porkkanoita ja palsternakkoja.

Kivi- ja lasiseinäistä kasvihuonetta lämmitettiin kolmella kakluunilla.

 

Orangeria on Hyötykasviyhdistyksen aarre, sillä siellä säilytetään esimerkiksi vanhojen pelargonien kokoelmaa. Anu Ranta nyppii kuivia lehtiä pelargoneista, joilla on erikoisia nimiä: Vanha rouva, Evakko, Muolaa, Säkkijärvi...

– Nämä ovat yhdistyksen helsinkiläisistä kodeista keräämiä vanhoja lajikkeita, joista osa on peräisin luovutetusta Karjalasta. Yhdenkin historia ulottuu sadan vuoden taakse.

– Huonekasvit olivat niin rakkaita, että ne otettiin mukaan evakkoon lähdettäessä, Ranta huomauttaa.

Helsinkiläisistä kodeista kerättyjä vanhoja harvinaisia pelargonilajikkeita, joista osa on peräisin luovutetusta Karjalasta.

Käytännön toimintaa Hyötykasviyhdistyksen lisäksi Annalan huvilassa pyörittää Hyvinvoinnin tilat -hanke.

– Tarjoamme osallistumisen mahdollisuuksia kaikille ja järjestämme kaupunki- ja puutarhakulttuuriin liittyviä tapahtumia, hyvän rakentaja -nimikkeellä toimiva Jaana Merenmies tiivistää.

Annalassa pidetään esimerkiksi avointen ovien päiviä ja loppuviikosta päiväaikaan avoinna on Café Anneberg. "Annas soppaa" tarjotaan torstaisin ja perjantaisin.

Hyvän rakentaja Jaana Merenmies pyörittää Annalassa Hyvinvoinnin tilat -hanketta.

Annalan kevään perinteinen tapahtuma on Hyötykasviyhdistyksen ja huvilan ystävien kaikille avoin taimitori, joka järjestetään torstaina 16. toukokuuta kello 15–19.

Sieltä voi hyvällä tuurilla ostaa myös evakkopelargonioiden pistokkaita.

– Pistokkaiden levittäminen on yksi tapa varmistaa lajikkeen säilyminen, Ranta paljastaa.

Helsingin toiseksi vanhin puisto

  • Annalan huvila sijaitsee Helsingin syntysijoilla kaupungin toiseksi vanhimmassa puistossa.
  • Huvilan ja puiston rakennutti kauppias Gustav Otto Wasenius vuokrattuaan alueen kaupungilta 1826.
  • Wasenius nimesi paikan Villa Annebergiksi vaimonsa Annan ja kallioiden mukaan.
  • Huvilan lisäksi pihapiirin muodostavat kahdeksan historiallista rakennusta sekä orangeria eli talvikasvihuone, muoto-, maisema- ja teemapuutarhat ja sekä viljelypalsta-alue.
  • Puutarhan kunnostustyöt valmistuivat vuonna 2000. Kaupunki ja Hyötykasviyhdistys kehittävät aluetta yhteistyössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiläistrio osti jugend-huvilan, korjaa luksusasunnoiksi – talo kelpasi ex-presidentillekin22.5.2018 06.20
Kevään pihoilla ja parvekkeilla ollaan nyt ysäritunnelmissa – "Myös alle kolmekymppiset ovat innostuneet puutarhanhoidosta" 29.3.2019 19.40
Strömsöstä tuttu puutarhuri neuvoo, kuinka katat näyttävän pöydän – katso upeat kuvat!21.10.2018 09.30
Tuomarinkylän kartanolla on jälleen elämää – Ravintolayrittäjä: "Tilaisuus tuli yllättäen"7.2.2018 19.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu