Puheenaihe

Kalasataman epidemian syyksi paljastui norovirus – Syynä saattaa olla ulkomainen mustaherukka

Norovirus aiheutti Korttelitalo Kalasataman koulun ja päiväkodin epidemian. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Kalasataman viimeviikkoisen ruokamyrkytysepidemian syyksi on ulostenäytteissä paljastunut norovirus.

Laboratoriotutkimukset valmistuivat maanantaina iltapäivällä.

– Potilasnäytteistä yhdeltä sairastuneelta löydettiin norovirus genoryhmä ykkönen. Yleensä kyseessä on ollut genoryhmä kakkonen, jota on ollut muun muassa laitoksissa, hoivakodeissa ja sairaalaosastoilla talven aikana. Näin mittavassa laajuudessa noroa ei ole ollut, kertoo kaupungin epidemiologisen toiminnan ylilääkäri Hannele Kotilainen.

Ruokanäytteet ovat parhaillaan tutkittavina Ruokavirastossa. Tulokset valmistunevat loppuviikosta. Aiheuttajaksi epäillään ulkomaisia marjoja.

– Mahdollinen aiheuttaja voi olla puolalaista alkuperää oleva mustaherukka, jota on käsitelty hilloksi. Käsittelyssä on menetelty ihan oikein. Muitakin ruoka-aineita on otettu tutkittaviksi, sanoo elintarviketurvallisuus yksikön päällikkö Riikka Åberg.

Ulkomaiset pakastemarjat ovat olleet tyypillinen taudinaiheuttaja. Viime vuonna norovirusta löydettiin kaupungin keskuskeittiön ulkomaisista pakastemarjoista valmistamasta jälkiruoasta. Sairastuneet olivat palvelukeskusten ja sairaalan asiakkaita, henkilökuntaa sekä keittiöhenkilökuntaa.

Viime viikolla Korttelitalo Kalasataman peruskoulussa ja päiväkodissa lähes 60 lasta ja aikuista sairastui norovirukseen. Koulun ja päiväkodin ruoat valmistetaan koulun keittiössä. Kotilaisen mukaan kukaan sairastuneista ei ole tarvinnut sairaalahoitoa.

Koulun ja päiväkodin sekä keittiön pintojen tehopuhdistus aloitettiin viikonloppuna.

Myös henkilökunnalla todettiin ruokamyrkytykseen sopivia tuntemuksia.

Ensimmäiset oireet ilmenivät viime viikon torstaina.

Sairastuneilla on ollut oksentelua, vatsakipuja ja osalla myös korkeaa kuumetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kalasataman päiväkodin ja koulun ruokamyrkytysepäilyssä sairastuneita jo yhteensä 57  – taudinaiheuttaja ei selvillä13.5.2019 11.55
Yli 100 kebabravintolaa jättisyynissä: Karuja tuloksia – "Mahdollinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja"11.1.2019 20.00
Liki 20 ruokamyrkytysepidemiaa selvityksessä viime vuonna – laajan salmonellaepidemian aiheuttaja jäi pimentoon19.5.2018 13.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu