Puheenaihe

Sisäilmaongelmainen Herttoniemen kirkko siirtyy toimistotiloihin teollisuusalueelle – "Purkamisesta ei ole päätöstä"

Herttoniemen kirkko suljetaan kuun lopussa sisäilmaongelmien vuoksi. - Muutos aiheuttaa seurakuntalaisissa monenlaisia tuntoja, toteaa kirkkoherra Markku Rautiainen.

Sanna Jompero

Herttoniemen kirkkoherra Markku Rautiainen istuu eteisaulassa olevilla sohvilla. Ympärillä on hiljaista.

Tilaisuuksia on vielä, mutta työntekijät siirtyivät jo kuukausi sitten työskentelemään Myllypuron kirkolle. Rakennuksessa on todettu vakavia sisäilmaongelmia.

– Tämä on meille kriisi. Se voi olla hyödyllinenkin ja haastaa ajattelemaan uudella tavalla, ulkopuolelta boksin, Rautiainen heittää urheilutermein.

Osa kirkon henkilökunnasta on saanut oireita. Huonovointisuutta ja selittämätöntä väsymystä iltapäivisin. Lääkäri on suosittanut monille olla tulematta. Rautiainenkin on oireillut.

– Saan täällä välillä reaktioita, mutta mikä vaikuttaa sitten mihinkin, sanoo astmaattisesta allergiasta kärsivä kirkkoherra.

Kirkon tiloissa todettiin kosteutta jo viime vuonna monissa paikoissa, erityisesti alakerrassa. Alapohjasta nousee kosteutta.

Lopulliset tutkimustulokset valmistuvat tämän kuun lopussa. Rakennuksen omistava Helsingin seurakuntayhtymä aikoo tehdä suunnitelman mahdollisista korjauksista. Ulkopuolinen firma on palkattu puhdistamaan kirkon nykyisiä kalusteita.

– Säästetään se, mikä on järkevää. 

Rautiainen on kuullut ihmisten puhuvan jo rakennuksen purkamisestakin. Sellaista päätöstä ei ainakaan vielä ole.

Muutto väliaikaistiloihin on väistämätön. Vuokrasopimus Nordea henkivakuutus Suomen kanssa on tehty Hitsaajankadun 350-neliöisistä toimistotiloista marraskuuhun 2020 asti.

– Ei se mikään sakraalitila (pyhä) ole, mutta vaihtoehtoja ei ole. Moni ei varmasti koe tilaa juhlavaksi. Olemme käyneet alustavia keskusteluita myös Herttoniemen sairaalan tiloista. Että kerran kuukaudessa sairaalan aulassa voitaisiin järjestää messu, Rautiainen kertoo.

Entisen sairaalan tiloissa toimii tällä hetkellä Myllypuron palvelukeskus.

Kesäkuun alussa Hitsaajankadulle muuttaa akuutimmin tiloja tarvitseva seurakuntatoimisto. Isoimmasta toimistotilasta tehdään 50-paikkainen seurakuntasali. Pienempiin huoneisiin on tulossa muun muassa diakoniatyöntekijöiden vastaanottotiloja.

Seurakuntaan kuuluu kolme kirkkoa. Myllypuron ja Kulosaaren kirkoissa toiminta jatkuu normaalisti. Seurakunnalla on yhteensä 16 750 jäsentä.

Vuoden 2020 marraskuun jälkeen kaikki on vielä auki. Rautiainen toivoo, että seurakunta pääsisi palaamaan takaisin.

– Toivon niin. Tämä on 61 vuotta täyttävä kirkko ja merkittävä maamerkki alueella.

Arkkitehti Osmo Lappo suunnitteli kirkon, joka valmistui vuonna 1958. Rakennus peruskorjattiin vuosina 2001–2002.

Lappo suunnitteli aikanaan myös Kulosaaren ala-asteen ja kirjaston rakennukset, jotka molemmat jouduttiin purkamaan kosteusvaurioiden vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jokaisella helsinkiläisellä hautausmaalla päivystää ensi kesänä pappi – "Saa todellakin tulla juttelemaan"14.5.2019 14.00
Toimistoja muutettu vauhdilla asunnoiksi – Herttoniemessä ja Pitäjänmäellä eniten tyhjää toimitilaa24.2.2019 08.15
Turistit tuovat Temppeliaukion kirkkoon jopa 2 miljoonaa euroa – näin seurakunta käyttää jättipotin 23.8.2018 06.25
Herttoniemen hyppyrimäen tilalle ehkä juoksuportaat – mäkihyppykonkari: "Se oli tämän lajin loppu nyt"9.4.2019 06.40
Luterilaisella kirkolla tiukka säästöohjelma – Yle: Katolilaiset ostaisivat kirkkoja itselleen Helsingissä5.2.2016 19.39

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu