Puheenaihe

Helsinki sai uuden terkkaripomon, jonka ovessa oleva hätkähdyttävä iskulause muistuttaa, ettei kaikille voi olla mieliksi

Timo Lukkarinen on terveysaseminen uusi johtaja, jonka työhuone on Kallion virastotalossa. Valintaperusteissa Lukkarista kehuttiin hyväksi muutosjohtajaksi.

Johanna Erjonsalo

Helsinki sai viime viikolla terveysasemilleen uuden johtajan. Mutta minkälainen on tuhannen alaisen johtaja Timo Lukkarinen, 37, jonka kontolla on pyörittää 126 miljoonan euron budjettia.

Jo Lukkarisen työhuoneen ovella Kallion virastotalossa uuden johtajan huumorintaju punnitaan.

 

Nimen ja tittelin alapuolella on kangasmerkkiin painettu teksti, joka saa ohikulkijan epäilemään, olisiko joku työkavereista käynyt kiinnittämässä sen ohimennen. Mutta ei. Lukkarinen on itse kiinnittänyt seinälle merkin: Pomot on mulkkuja aina.

– Mutta onhan siinä perääkin. Vaikka asioita tehdään yhteistyössä ja henkilöstä kuunnellaan, jokainen päätös ei aina miellytä. Kaikille ei voi olla mieliksi.

Lukkarinen sai kangasmerkin potilaaltaan viime syksynä.

– Asiakas oli tyytyväinen hoitotilanteessa tapaan, jolla kohtasin hänet. Sain sen asiakkaalta kiitokseksi, Lukkarinen hymähtää.

Lukkarinen on innokas liikkuja. Työhuoneen tuolilla on pyöräilyvaatteet ja kypärä. Kotiin Töölöön on Kalliosta vain muutama polkimen suhahdus.

Aikanaan oli lähellä, ettei luonnontiedeluokalla ollut terkkaripomo olisi parikymppisenä lähtenyt lääketieteen sijaan opiskelemaan luonnontieteilijäksi tai tilastonikkariksi. Molemmat jäivät rakkaiksi harrastuksiksi.

– Voin hakata exceliä kotona vaikka yömyöhään, naurahtaa Lukkarinen.

 

Malmilta kotoisin olevalla ja Vuosaaressa koulunsa käyneellä Lukkarisella riittää nuorehkosta iästään huolimatta tuntumaa Helsingin terveydenhuollosta: ura kaupungilla alkoi 17-vuotiaana hoitoapulaisena Roihuvuoren vanhainkodissa. Myöhemmin tie vei apulaisylilääkäriksi Marian ja sittemmin Haartmanin sairaalan päivystykseen.

Vuoden 2018 oukokuusssa hän aloitti ylilääkärinä Viiskulman terveysasemalla.

– Ehdin olla Viiskulmassa vain puoli vuotta, kun pyydettiin tänne, Lukkarinen sanoo.

– Päivystyksen aikoina kuuntelemisen arvon oppi, vaikka usein ei ollut paljon aikaa. Kaikki päivystyksessä tapahtuu nopeasti.

Valintaperusteissa muun muassa tilanneherkkyys ja kyky muutosjohtamiseen mainittiin tulevan johtajan eduiksi.

– Muutosjohtaminen perustuu siihen, että ihmiset saadaan haluamaan muutosta eli saadaan heidät ymmärtämään sen tarve. Muutosjohtaminen voi olla myös kannustamista ja suuntaviivojen antamista.

Lukkarisen valinnan tultua julki Twitterissä uutta johtajaa kehuttiin kuuntelevaksi.

Uusi pesti avautui, kun edeltäjä, Olli Huuhkonen, siirtyi elokuussa johtajaylilääkäriksi Riihimäelle.

 

Lähivuosien haasteet Helsingin terveydenhuollossa liittyvät Lukkarisen mukaan niin työntekijöihin kuin potilaisiinkin: työn tekeminen pitää saada kiristyvässä kilpailussa työntekijöille mielekkääksi, potilasjonoja lyhyemmiksi ja eriarvoisuutta vähemmäksi.

– Työ terveyskeskuksissa pitää saada tehokkaammaksi. Se ei tarkoita, että töitä tehtäisiin enemmän, vaan keskitytään tarkoituksenmukaiseen työhön ja vaikuttavaan hoitoon. Aikaa ei saa kulua tavaroiden etsimiseen tai tarpeettomiin tutkimuksiin. Ihmisiä tulee hoitaa kaikilla akseleilla. Yksikin väliinputoaja on liikaa.

– Helsingissä on alueittain valitettavan suuret elinajanodotuksen erot. Ei kannata hoitaa oireita, vaan puuttua juurisyihin.

Terveysasemat korvaavat uudet terveys- ja hyvinvointikeskukset ovat Lukkarisen mukaan oikea suunta. Kaikki palvelut ovat saman katon alla.

Keskuksia on tällä hetkellä Kalasatamassa ja Vuosaaressa. Uusin keskus on suunnitteilla Kamppiin.

Pidemmän tähtäimen haasteet liittyvät Lukkarisen mukaan muun muassa asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönottamiseen sekä terveydenhuollon digitalisoitumiseen.

Timo Lukkarinen, 37

Asuu Töölössä, 3-vuotias poika.

Lääketieteen lisensiaatti (2007), Executive Master of Business Administration -tutkinto (2016), terveydenhuollon erikoislääkärin tutkinto (2018).

Harrastaa pyöräilyä, lenkkeilyä, pipolätkää ja juoksemista.

2009–2014 Marian ja sittemmin Haartmanin sairaalan päivystyksessä apulaisylilääkärinä.

2015 virkavapaalla Kanta-Hämeessä kouluttaja- ja kehitystehtävissä.

Toimi Apotti-asiantuntijana 2016–2018

Keväällä 2018 Viiskulman ylilääkäriksi.

Vuoden 2019 alusta toimi väliaikaisena (va) Helsingin terveysasemien johtajalääkärinä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta nimesi viime viikolla virkaan.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miksi Roihuvuoresta pitää mennä Kallioon neuvolaan? – Lähimpään perhekeskukseen olisi alle kaksi kilometriä14.5.2019 06.45
Palveluseteli otetaan Helsingissä käyttöön – puretaan ruuhkaisten terveysasemien jonoja26.4.2019 21.00
Hoitoon pääsyssä Helsingin terveysasemilla jopa kuukauden erot – jonoja puretaan nyt uudella setelillä: "Viiskulmasta jaettu eniten"6.4.2019 08.50
140 000 helsinkiläistä saa yhteisen jättiterveysaseman – uudisrakennus Kampin metroaseman päälle28.4.2017 13.53
Neuvoloita lakkautetaan Helsingissä – tilalle isoja perhekeskuksia ja kotikäyntejä31.5.2017 12.37
Kalasataman mallin mukainen terveyskeskus aloitti Vuosaaressa – lääkäreitä on jopa vaihtanut työpaikkaa "matkalaukkuelämän" takia19.6.2018 20.50
Aulaopas on uuden terveyskeskuksen henki – "Minullekin tämä on välillä yhtä hepreaa"14.2.2018 06.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu