Puheenaihe

Ulkomaisista marjoista ei luovuta Helsingissä, vaikka ne aiheuttavat epidemioita – "Kalasatamassa hilloa oli keitelty itse"

Marjoista aiheutui viime vuonna Helsingissä liki 300 ihmistä sairastuttanut epidemia. Myös Kalasataman äskettäisen norovirusepidemian syyksi epäillään ulkomaista pakastemarjaa.

Kotimaisia marjoja käytetään koulujen ja päiväkotien jälkiruoissa, joita ei kuumenneta. Esimerkiksi kiisseleissä sen sijaan voidaan käyttää ulkomaisia marjoja.

Arkisto

Muun muassa kaupungin päiväkotien ja koulujen ruokalistoista vastaava palvelukeskus ei aio luopua ulkomaisten pakastemarjojen käytöstä.

Tämä siitäkin huolimatta, että Helsingin elintarviketurvallisuusyksikkö viime vuonna niin suositti, sillä marjoista on aiheutunut vatsatautiepidemioita.

– Syynä on saatavuus. Elintarviketurvallisuusyksikkö tiedostaa tämän. Kotimaiset marjat ovat ensisijalla, mutta marjaa ei riitä näin laajamittaiseen käyttöön ympäri vuoden, toteaa laatukoordinaattori Sirkka-Liisa Antman.

Marjoja halutaan Antmanin mukaan kuitenkin pitää ruokalistalla.

– Oikein käsiteltyinä ne ovat hyvä vitamiinien lähde.

Ulkomaisia pakastemarjoja käytetään kaupungin lounaspisteissä keitettynä ennen tarjoilua.

Viime vuonna tehtiin päätös, että kotimaisia marjoja käytetään jälkiruoissa, joita ei valmistuksessa kuumenneta.

Korttelitalo Kalasataman päiväkodissa ja koulussa viime viikolla levinneessä norovirusepidemiassa taudin aiheuttajaksi epäillään puolalaista mustaherukkaa. Sitä tarjoiltiin lounaan yhteydessä hillona broilerikastikkeen lisukkeena.

Ulkomaista marjaa käytettiin, koska kotimainen oli tukusta loppu.

– Jos ruokalistalla on tuote, jota tukussa ei ole, niin tukku korvaa sen ulkomaisella. Meillä on ulkomaiselle marjalle tarkat käsittelyohjeet, Antman sanoo.

Ulkomaisia pakastemarjoja pitää kuumentaa vähintään viisi minuuttia 90 asteessa tai keittää kaksi minuuttia. Ilman riittävää kuumennusta marjojen käyttöön liittyy noro- ja hepatiitti A -virusten riski.

Kalasataman keittiössä hilloa oli keitelty itse vastoin palvelukeskuksen ohjeita.

– He ovat keittäneet hilloa siinä mielessä omiin nimiin, että meillä ei ole ohjetta, että hilloja keitetään itse. Reseptiikassamme on valmis mustaherukkahillo, joka hankitaan tukusta, Antman kertoo.

Epidemiasta huolimatta Antman toivoo ymmärrystä keittiöhenkilökunnalle.

– Emme toivo, että heitä syyllistettäisiin. He ovat yrittäneet korjata tilanteen, koska kotimainen marja oli loppu.

Noroviruksen löytyminen mustaherukasta olisi hyvin poikkeuksellista, kertoo elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg.

– Se olisi yllätys. Norovirukset ovat enemmänkin liittyneet pakastevadelmiin.

Marjat ovat edelleen tutkinnan alla Ruokavirastossa. Marjoista otettiin kolme eri näytettä eli hillosta, pussista, jossa marjat olivat olleet sekä avaamattomasta pussista.

Kaupungilla on noin 600 ruoan tarjoilupistettä, kuten päiväkoteja, kouluja, ryhmäperhepäiväkoteja ja vanhusten palvelutaloja. Osaan pisteistä ruoka tuodaan valmiina, osassa ruoka tehdään osin itse.

Viime viikolla noin 60 henkilöä sairastui Kalasatamassa.

Helsingissä on aikaisemminkin ollut ulkomaisista marjoista johtuvia norovirusepidemioita. Viime vuonna selvitettiin 23 ruokamyrkytysepidemiaa.

Suurimman epidemian aiheuttajaksi osoittautuivat pakastemarjat. Yhteensä 287 ihmistä sairastui jälkiruoasta, jonka valmistukseen oli käytetty ulkomaisia pakastemarjoja.

Muut norovirusepidemiat liittyivät ostereihin ja simpukoihin. Kuusi Helsingin viime vuoden ruokamyrkytysepidemiaa johtui noroviruksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kalasataman epidemian syyksi paljastui norovirus – Syynä saattaa olla ulkomainen mustaherukka13.5.2019 15.55
Pakastemarjoista ruokamyrkytys liki 300:lle Helsingissä – tämä tärkeä asia pitää muistaa ulkomaisia marjoja käytettäessä14.5.2019 14.05
Liki 20 ruokamyrkytysepidemiaa selvityksessä viime vuonna – laajan salmonellaepidemian aiheuttaja jäi pimentoon19.5.2018 13.15
Kalasataman päiväkodin ja koulun ruokamyrkytysepäilyssä sairastuneita jo yhteensä 57  – taudinaiheuttaja ei selvillä13.5.2019 11.55
Salmonellaa, norovirusta ja alkueläinepidemia – kaupunki lupaa parantaa tiedotustaan ruokamyrkytyksistä30.4.2013 11.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu