Paikalliset

Kimppakyytien välitys netissä yleistyy rajusti

Helsinkiläisen Hanne Kauton kimppakyydit ovat yleensä sujuneet ongelmitta. Joku on joskus humalassa ollut, mutta ei sillä tavalla, että käytös olisi ollut epäasiallista. – Välillä on ollut erikoisempia persoonia, mutta ei minua ole koskaan millään lailla pelottanut.

Päivi Tuovinen

Autoton löytää internetistä helposti kyydin vaikkapa Tampereelle tai Jyväskylään.

Helsinkiläisen Mikko Alirannan Facebookiin perustamaan Helsinki–Tampere-kimppakyytiyhteisöön jätetään joka päivä kymmeniä ilmoituksia.

– Suosio ei yllättänyt, sillä kaikilla ei ole autoa ja jos auto on, sitä halutaan jakaa. Kimppakyyti on vähän kuin vanhan ajan kyläauto, Aliranta sanoo.

Kimppa.net:n kävijämäärät ovat parissa vuodessa tuplaantuneet. Yksilöityjä kävijöitä on nykyisin noin 25 000 kuukaudessa.

– Suosioon on voinut vaikuttaa esimerkiksi ympäristötietoisuuden lisääntyminen. Lisäksi laki sallii polttoainekulujen tasaamisen mutta kimppakyydeillä ansaitseminen on kielletty, kertoo palvelun vuonna 2000 perustanut tamperelainen Jari Ojala.

Kyydit.net:ssä yksilöityjä kävijöitä on 5 000–10 000 kuukaudessa.

– Silloin ennen kun kimppakyyti haettiin tien poskesta peukalo pystyssä, ei ollut mediaa, jossa olisi pystynyt helposti välittämään kimppakyytejä. Nykyisin lähes jokaisella on nettiliittymä kotonaan, sanoo palvelun kolme vuotta sitten avannut vantaalainen Antti Lihavainen.

Palvelut ovat syntyneet perustajiensa oman tarpeen pohjalta.

– Opiskelin Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa ja kävin joka viikonloppu töissä Helsingissä. Kimppakyyti oli paras vaihtoehto opiskelijalle. Halusin kehittää palvelun, joka yhdistäisi kyytiä tarjoavat ja etsivät tehokkaasti, Lihavainen jatkaa.

Mikko Aliranta asui puolestaan Tampereella ja reissasi usein Helsinkiin. Hän pohti, miten muutkin autottomat voisivat taittaa välimatkan mahdollisimman halvalla ja nopeasti.

– Mietin, mitä kautta autoilijat voisivat poimia kyytiläisiä Helsinki–Tampere-välille, joka on aika vaivalloinen, sillä esimerkiksi junalippu on aika kallis. Ajattelin, että Facebook voisi auttaa, koska muistaakseni siellä ei ollut eksaktisti Helsinki–Tampere-välille perustettua kimppakyytiyhteisöä.

Nettivälityksen helppouden ja luotettavuuden ansiosta myös itse kimppakyytien suosio on kasvanut. Kimppakyytiä ei enää arastella.

– On tullut yleisesti hyväksytymmäksi käyttää kimppakyytejä. Ilahduttavaa, että ne ovat myös työmatkoilla yleistyneet, Lihavainen sanoo.

– Kyydin tarjoajasta jää nettipalveluun aina jokin jälki, sähköpostiosoite tai puhelinnumero. Jos joku häirikkö on tarjonnut kyytiä, olen pitänyt tiedot ylhäällä, ettei tilanne pääse toistumaan, Ojala sanoo.

”On tyhmää ajaa henkilöautolla yksin”

Helsinkiläinen Hanne Kautto etsii kyytiläisiä Facebookin kimppakyytiyhteisöissä yleensä kerran kuudessa viikossa.

Radiotoimittajana työskentelevä Kautto ajaa paljon Helsingin ja Jyväskylän sekä Helsingin ja Porin väliä.

– Facebook-yhteisö on kätevä kimppakyydin tarjoamiseen, koska Facebook on laajassa käytössä ja monet hakeutuvat sinne.

Kyydit ovat niin suosittuja, että Kautto on joutunut pyytämään: ei puhelinsoittoja, vaan yhteyttä tekstiviestillä tai Facebookin kautta.

– Oikeastaan joka reissulla on vähintään yksi kyytiläinen ja yleensä kaksi tai kolmekin. Pyrin ottamaan auton mahdollisimman täyteen.

Suurin hyöty on rahan säästö, sillä bensakulut jaetaan.

– Lisäksi ekologisuuden kannalta on tyhmää ajaa yksin pitkiä matkoja. Saa myös matka- ja juttuseuraa jos sellaista kaipaa.

Rovaniemelle ja Ouluun saakka

– Kyydit.net ja Kimppa.net: kyydistä voi ilmoittaa ilmaiseksi.

– Kyydit.net on kehitetty yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Siellä on kestävän kehityksen koulutusohjelma.

– Eniten kimppakyytiä tarjotaan suurimpien kaupunkien välisiin matkoihin, kuten Helsinki-Tampere, Helsinki-Jyväskylä ja Helsinki-Oulu.

– Rovaniemellekin saakka pääsee, mutta harvemmin kuin vaikkapa Turkuun.

– Kimppa.net syntyi, kun Jari Ojala mietti miten hän voisi löytää kimppakyytiläisiä autoonsa.

Ota kantaa!

Oletko etsinyt kimppakyytiä netistä?Oletko tarjonnut kyytiä?

Rovaniemelle ja Ouluun saakka

Kyydit.net ja Kimppa.net: kyydistä voi ilmoittaa ilmaiseksi.

Kyydit.net on kehitetty yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Siellä on kestävän kehityksen koulutusohjelma.

Eniten kimppakyytiä tarjotaan suurimpien kaupunkien välisiin matkoihin, kuten Helsinki-Tampere, Helsinki-Jyväskylä ja Helsinki-Oulu.

Rovaniemellekin saakka pääsee, mutta harvemmin kuin vaikkapa Turkuun.

Kimppa.net syntyi, kun Jari Ojala mietti miten hän voisi löytää kimppakyytiläisiä autoonsa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu