Puheenaihe

Vanhuksen 2 400 euron remonttilaskusta nousi kohu – näin ehkäiset omaa vanhempaasi joutumasta uhriksi

Yksin asuvat vanhukset ovat helppo kohde ovelta ovelle -kauppiaille, joiden palveluiden hinnat ovat toisinaan moninkertaisia kilpailijoihin nähden.

Arkisto / Sauvo Jylhä

Ikääntymisen kynnyksellä vanhukselle kannattaa jo ennakolta laatia valtuutus edunvalvonnan järjestämiseksi.

Sellainen olisi saattanut estää Järvenpäässä äskettäin paljastuneen remonttivedätyksen, jossa vanhukselta yritettiin laskuttaa huima summa kahden tunnin remontista.

Järvenpään kaupungin kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Helena Jaakkola on huolissaan kotona asuvien vanhusten ja erityisesti muistisairaiden taloudellisesta hyväksikäytöstä.

Jaakkola sai puhuttua noin 2 400 euroa hinnanalennuksen laskuun, joka oli osoitettu viemäreiden puhdistamisesta muistisairaalle järvenpääläisvanhukselle.

– Hoidin kansalaisvelvollisuuttani puuttumalla asiaan. Meillä ei kuitenkaan ole selvää ohjeistusta siitä, miten vastaavanlaisissa tilanteissa tulisi toimia. Ja tiedän, etteivät kaikki kotihoidon työntekijät halua tällaisiin asioihin puuttua, sillä eivät vanhusten raha-asiat meille kuulu, Jaakkola selventää asiasta ensimmäisenä uutisoineelle Keski-Uusimaa-lehdelle.

Hän toivookin, että kotihoidon työntekijöille saataisiin jonkinlaista koulutusta siitä, miten toimia, jos huomaa tai epäilee asiakkaan tulleen hyväksikäytetyksi tai huijatuksi.

Kotona asumista tukevien palvelujen päällikkö Johanna Sinkkonen Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymästä sanoo, että taloudellisiin hyväksikäyttöepäilyihin on olemassa selkeä toimintamalli.

– Erityisesti muistisairaan vanhuksen kohdalla huolen herätessä on ensisijaisesti oltava yhteydessä omaisiin. Myös vanhussosiaalityöntekijä auttaa tarvittaessa taloudellisiin väärinkäytöksiin liittyvien epäilyjen selvittämisessä.

Sinkkosen mukaan erilaisia yksittäisiä hyväksikäyttötilanteita tulee tietoon ikäihmisten palveluissa harvakseltaan.

– Minkäänlaista ilmiötä tai systemaattista toimintatapaa ei kuntayhtymän tietoon ole tullut, mutta kotihoidon työntekijöiden on tärkeää havainnoida hoitotyön ohella myös asiakkaan arkea.

Ikäihmisen rahankäyttöä voi kontrolloida valtuuttamalla edunvalvojan.

– Viimeistään ikääntymisen kynnyksellä on tärkeää laatia jo ennakolta valtuutus edunvalvonnan järjestämiseksi siltä varalta, että sairastuminen vaikeuttaa esimerkiksi ymmärrystä rahankäytön suhteen. Tämän yksinkertaisen valtuutuksen avulla henkilö voi itse määritellä kenen hän haluaa tarpeen tullen etuaan valvovan, miten ja millaisissa asioissa.

Edunvalvontavaltuutuksen tekoon ohjataan Sinkkosen mukaan sekä palveluohjauksessa että kotihoidossa.

– Kotihoidon tehtävänä on myös tunnistaa asiakkaan edunvalvonnan tarve ja laittaa asia tarvittaessa vireille yhteistyössä omaisten kanssa.

Sinkkosen mukaan erilaiset taloudellisen hyväksikäytön riskit kasvavat sitä mukaa kun muistisairaiden kotona asuvien määrä kasvaa vuosittain.

– Tämän vuoksi on erityisen tärkeää huolehtia ennalta turvallisesta kotona asumisesta esimerkiksi juuri edunvalvontavaltuutuksen avulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu