Puheenaihe

Erikoisryhmä ratkoo vaikeimpia koulukiusaamistapauksia Helsingissä – tapaukset ryhmälle ilmoittaa usein poliisi

Helsingin kouluissa vakavimpia kiusaamistapauksia ratkotaan Aseman lapset -järjestön mallilla moniammatillisesti. Kuvituskuva. Armi Suojanen

Helsingissä on käytössä menetelmä, jolla ratkotaan vaikeimpia koulukiusaamistapauksia ulkopuolisen toimijan avulla.

Kyse on Aseman Lapset -järjestön kehittämästä K-0-mallista. Kuluneen kevään aikana järjestö on ollut sovittelemassa yhdeksää vaikeaa kiusaamistapausta helsinkiläiskouluissa.

Kiusaamistapaukset ilmoittaa K-0:lle usein poliisi. Kyse on pitkäkestoisista tapauksista, joista ei ole tehty poliisitutkintaa, mutta jotka ovat voineet jatkua pahimmillaan vuosia.

– Eräässä poliisin ilmoittamassa tapauksessa oli tehty samoista henkilöistä kaksi rikosilmoitusta, joiden välillä oli kaksi vuotta aikaa, K-0-kouluttaja Ville Koikkalainen kuvailee uutisessa kaupungin verkkosivuilla.

K-0:n avulla käsiteltävät kiusaamistapaukset ovat usein hyvin moniulotteisia: niissä täyttyy useita rikosnimikkeitä, tekijöiden ja uhrien roolit ovat epäselviä, ja konfliktit ulottuvat myös vapaa-ajalle ja sosiaaliseen mediaan.

Rankkojen tarinoiden joukossa voi olla esimerkiksi kiusaamisesta johtunut itsemurhayritys.

Kun kiusaamiseen puututaan, vanhemmat otetaan mukaan alusta asti. Luottamuksen rakentaminen kodin ja koulun välille on äärimmäisen tärkeää.

Konfliktin juurisyyt selvitetään, jotta ratkaiseminen ei jää pinnalliselle tasolle.

Sovittelutilanteet ovat usein suuria kokouksia, joissa on mukana useita lapsia tai nuoria, heidän vanhempansa, poliisi, K-0-työntekijä, lastensuojelu, sovittelutoimisto sekä koulun henkilökuntaa.

Koikkalainen kertoo tapauksesta, jossa pahoinpidelty poika oli jäänyt sairauslomalle pois koulusta.

Sovittelutilaisuudessa kiusaajan ja kiusatun vanhemmat tapasivat ensi kertaa ja vaihtoivat puhelinnumerot. Seuraavalla viikolla uhrin äiti vei koko porukan katsomaan yhdessä jääkiekko-ottelua.

– Pojista ei ehkä tullut parhaita kavereita, mutta he pystyvät nyt käymään samaa luokkaa. Lisäksi kiusaajan arvosanat lähtivät nousuun, Koikkalainen kuvailee tapauksen seurantaa.

Malli ei korvaa koulujen omaa sovittelutyötä, vaan tukee sitä.

–  K-0-hanke on tärkeä, sillä sen avulla päästään puuttumaan pitkään jatkuneisiin, tulehtuneisiin kiusaamistilanteisiin. Molempien osapuolten on helpompi kuunnella ulkopuolista selvittelijää, esi- ja perusopetuksen oppilashuollon päällikkö Vesa Nevalainen sanoo kaupungin uutisessa.

K-0:n hankepäällikkö Heikki Turkka muistelee erästä haasteellista sovittelutapausta, jossa oli kuusi yläkoululaista tyttöä pahoinpitelijöinä ja uhrina yksi pahoinpidelty tyttö. Sovittelutilanteeseen tarvittiin kolme tulkkia.

– Koulu oli tosi aktiivisesti hoitanut asiaa jo itse ja pyysi sitten meitä mukaan. Kaikkien nuorten huoltajat olivat mukana sovittelutilanteessa.

Turkan mukaan kaikkien K-0:n sovittelemien kiusaamistapausten uhrit ovat nyt turvassa.

Vesa Nevalainen kertoo, että Helsingissä otetaan käyttöön ensi lukuvuoden alusta kunnianhimoinen kiusaamisen vastainen ohjelma.

– Sen avulla ennaltaehkäisemme kiusaamista, selvittelemme kiusaamistapaukset ja hoidamme myös pitkittyneet ja vaikeutuneet kiusaamistilanteet. K-0 on keskeinen osa näiden jälkimmäisten tilanteiden selvittelyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ruotsissa koulukiusaamiseen puuttumista valvoo viranomainen – Asiantuntijat: Suomessa tilanne on katastrofaalinen12.1.2019 10.14
Opettajat paljastivat hälyttävät luvut nettikiusaamisen määrästä – kotona vanhemmat eivät huomaa ilmiötä7.5.2019 19.00
Apulaispormestari Itä-Helsingin koulukohusta: "Helsingissä ei ole yhtään koulua, jonne en omaa lastani laittaisi"19.4.2018 07.10
Koulukiusaamisesta kappaleen tehnyt Anssi Kela sai fanilta koskettavan viestin – "Se pysäytti"3.10.2018 07.20
Tubettaja Roni Bäck, 24, puhuu koulukiusaamisesta: "Tulin joskus koulusta kotiin silmä mustana – joskus nimittelin muita itse"4.9.2018 06.50
Koulukiusaajat nimittelivät Linda-Mariaa kouluampujaksi – eivätkä tienneet kuinka lähelle he osuivatkaan4.2.2018 21.05
Älä lohduta kiusattua lasta väärin, neuvoo asiantuntija – "Uhrin ei tarvitse ymmärtää, vaikka kiusaajallakin olisi vaikeaa"8.8.2017 20.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu