Puheenaihe

IS ja Yle: Hallitusneuvottelijat ovat toivoneet 8 miljardin menolisäyksiä – tuloista ei ole tietoakaan

Antti Rinne (sd.).

ESM arkisto

Hallitusta kokoon sorvaavan Antti Rinteen (sd.) puheet investointien määrästä ovat herättäneet kummastusta. Rinteen mukaan seuraavalla hallituksella on varaa kertaluonteisiin investointeihin ja pysyviin menoihin merkittävästi lisää rahaa, eikä mistään tarvitse säästää. Asian nostaa esiin Ilta-Sanomat.

Viimeistään huomenna torstaina hallitusneuvottelut ovat kääntymässä kriisivaiheeseen, kun talouden kylmät luvut otetaan pöydälle.

Hallitusneuvottelujen eri työryhmät ovat esittäneet noin kahdeksan miljardin edestä uusia menoja, mutta rahaa on jaettavana vain miljardi. Rahoista ei ole puhuttu vielä mitään – eli hallitusneuvotteluiden suurin aihe on täydellisesti auki.

Yle puolestaan kertoo, että neuvottelut ovat olleet niihin osallistuneidenkin mielestä varsin sekavia luonteeltaan.

Hämmennystä ovat aiheuttaneet tiheästi vaihtuneet ohjeet – samoin käsittelyssä olleita asioita on siirrelty pöydästä toiseen. Samaa asiavyyhtiä on esimerkiksi voitu käsitellä useassa ei pöydässä yhtä aikaa.

Työryhmät listaavat Ylen mukaan Säätytalolla urakalla asioita, joita hallitusohjelmaan pitäisi kirjata. Moni on kuitenkin jo tuskaillut, mitä virkaa listoilla on, kun menojen kattamiseen tarvittavista tuloista ole tietoa.

Helsingin Sanomien mukaan hallitusta muodostavien puolueiden puheenjohtajat ovat päässeet alustavaan sopuun siitä, että uusiin pysyviin menoihin olisi tarkoitus käyttää hallituskaudella noin miljardi euroa.

Tämä vaatisi noin 700 miljoonaa euroa lisää verotuloja ja sitä, että työllisyysaste nousisi nykyisestä 72,6 prosentista 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.

Veroista ei ole vielä lopullisia päätöksiä kuten ei ole myöskään sellaisista työllisyyskeinoista, joiden vaikutus on laskettavissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu