Puheenaihe

Vuoden 2021 asuntomessujen päälle yllättävä uhka – kaksi yrittäjää valitti kaavasta

Hiidensalmen asuntomessualueen kaava hyväksyttiin valtuustossa maaliskuussa. Havainnekuvassa viistokuvanäkymä Hiidensalmenaukion länsipäästä kohti puistoa ja Lohjanjärveä.

FCG arkkitehdit

Lohjan kaupunginhallitus käsitteli maanantai-iltana Helsingin hallinto-oikeudelle annettavaa lausuntoa Hiidensalmen asuntomessualueen asemakaavasta tehdyistä kahdesta valituksesta.

Valitusten takana ovat lohjalaiset yrittäjät Markku Saarela ja Petri Mela. Jälkimmäinen yhtyi Saarelan valitukseen.

Saarela on vaatinut, että valtuuston maaliskuinen asemakaavan hyväksymispäätös kumotaan lainvastaisena, ja hallinto-oikeus suorittaa alueella katselmuksen ely-keskuksen kanssa.

Valittajan mukaan saastunutta aluetta ei ole tutkittu asianmukaisesti. Lisäksi puretun vanhan sahan purkujäte on jätetty alueelle, ja kaava-alueen rannasta on muodostunut haitallisen jätteen loppusijoituspaikka.

Vastineessaan kaupunki painottaa, että aluetta on puhdistettu useassa vaiheessa, viimeksi vuoden 2018 aikana. Kaavamuutoksen toteuttamisen myötä myös vuosikymmenien takainen roskaantuminen poistuu alueelta.

Kaupunki pitää katselmusta tarpeettomana, koska kohdealueella tehdyt tutkimukset voidaan todentaa asiakirjoista, ja ely-keskuksella on yksityiskohtaiset tiedot alueesta tietojärjestelmässään.

Lohja kiirehtii valituksen käsittelyä, koska alueella on tarkoitus järjestää vuoden 2021 asuntomessut, ja aikataulu on muutenkin tiukka.

Kaupunginjohtaja Mika Sivula myöntää, että kaavavalitus on messujen kannalta ongelmallinen.

Kunnallistekniikan rakentamista kaavavalitus ei estä, mutta tonttien luovuttaminen on eri asia: tonttihakemusten jättöajan oli tarkoitus olla elokuussa ja rakentajien valinnan syyskuussa.

Vaikka hallinto-oikeus käsittelisi valitukset pikavauhtia, päätökset voivat kestää puolikin vuotta

– Asuntomessut on ollut Lohjalle iso, myönteinen hanke, johon iso joukko ihmisiä ja yrityksiä on innolla sitoutunut. Jos messujen toteutuminen vaarantuu vastineemme mukaisesti perusteettomalla kaavavalituksella, niin onhan se surullista.

Valituskuvion tekee erikoiseksi se, että sekä Saarela että Mela ovat kiistelleet Lohjan ympäristötoimen kanssa tonttiensa roskaamisongelmista ja maaperän pilaantumisongelmista vuosia. Ympäristöinsinööri Pertti Piirilän mukaan kaupunki on asettanut molemmille uhkasakkoja, antanut siivouskehotuksia ja tehnyt tutkintapyyntöjä poliisille.

Mika Sivula, onko valituksissa siis kyse kiusanteosta?

– En sitä halua luonnehtia. On tärkeä ymmärtää, että heidän omat asiansa ja asuntomessualue eivät liity eikä niiden pidä liittyä yhteen mitenkään. Näitä ei voi koplata.

Markku Saarela ei maanantaina halunnut kommentoida valitusasiaa mitenkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu