Puheenaihe

Ahdistus lisääntynyt rajusti helsinkiläisillä nuorilla – "Koko ajan on oltava paras versio itsestään"

Aurinko ei aina paista nuorten ja nuorten aikuisten elämään. Koventuneet pärjäämispaineet aiheuttavat mielen pahoinvointia. Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo

– Helsinkiläisnuorten ahdistus on lisääntynyt valtavasti. Olemme huomanneet sen, koska tilastoimme ne syyt, joiden vuoksi nuoret ja nuoret aikuiset hakevat apua kriisipisteestämme, sanoo Helsinki Missio -järjestön keskustelu- ja kriisiavun päällikkö Heidi Rouhiainen.

Helsinki Mission nuorten kriisityö ja tukihenkilötoiminta auttoivat viime vuonna 1 100:aa mielen pahoinvoinnista kärsivää nuorta. Yhä useammin pahoinvoinnin syynä ovat koventuneet pärjäämispaineet.

– Tapaamme työssämme stressaantuneita ja ahdistuneita nuoria ja nuoria aikuisia, jotka kokevat jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta. Kilpailuhenkisyys on selvästi yleistynyt.

Pärjäämispaineita tulee opiskelusta ja osalle työelämästä, paineita on myös siitä, miltä oma elämä näyttää ulkoisesti.

– Nuorista tuntuu, että heidän on oltava koko ajan se "paras versio" itsestään, missä he sitten liikkuvatkaan. Heidän on koko ajan annettava kaikkensa, epäonnistuminen ei kuulu kilpailuhenkiseen maailmaan. Kriiseille ei ole tilaa, koska se häiritsee täydellistä suoriutumista esimerkiksi opiskelussa tai töissä, Rouhiainen jatkaa.

Helsinki Mission asiakkaina on 12–29-vuotiaita, keskustelu- ja kriisiapua saavista yli 90 prosenttia on täysi-ikäisiä, ja noin 70 prosenttia naisia.

– Nuori kokee huolta myös siitä, miltä hänen elämänsä näyttää sosiaalisessa mediassa. Siellä odotetaan pääasiassa mukavia ja kivoja asioita, siinä on iso kontrasti nuorelle tai nuorelle aikuiselle, jolla on ongelmia itsellä tai perheessä on ongelmia.

– Some ruokkii paljon juuri sitä, että on oltava koko ajan tämä "paras versio" itsestään. Somessa kerrotaan onnistumisista, ei vastoinkäymisistä, Rouhiainen kertoo.

Hänen mukaansa nuoret toivovat ennen muuta sitä, että olisi joku, jolla olisi aikaa kuunnella ja jutella heidän kanssaan.

– Sen olisi oltava sellaista kiireetöntä keskustelua, aikuisen olisi oltava kiinnostunut nuoresta, kysyä tältä, että miten sinulla menee, mitä kuuluu.

Rouhiaisen mukaan yksinäisyys on nuorille yleisin syy hakea apua.

– Se ei välttämättä tarkoita sitä, etteikö nuorella olisi yhtään ystäviä, vaan kyse on emotionaalisesta yksinäisyydestä. Nuoren voi olla vaikea jakaa tunteitaan ja ajatuksiaan toisen kanssa.

Nuorella voi olla tunne, että muut eivät ole kiinnostuneita hänen asioistaan.

Nuori voi saada Helsinki Missiosta myös tukihenkilön. Tukihenkilöt ovat vapaaehtoisia, jotka ovat saaneet koulutusta tukihenkilönä toimimiseen.

– Tukihenkilön voi saada nuori, jonka elämäntilanne on vakaa, eikä hän tarvitse ammattiapua. Eli nuoren tilanne ei ole liian hankala ja kuormittava vapaaehtoiselle tukihenkilölle.

Helsinki Mission touko–kesäkuun Nuori on vähän väsynyt -kampanjalla kerätään lahjoituksia Nuorten kriisipisteelle ja tukihenkilötoiminnalle.

– Haluamme, että ihmiset heräävät nuorten hätään. Keskusteluapua täytyy olla helposti saatavilla myös nuorille aikuisille, Helsinki Mission toiminnanjohtaja Tuula Colliander painottaa.

Hänen mukaansa tilanne pääkaupunkiseudulla on erityisen vaikea. Keskusteluapua täytyy odottaa useita viikkoja. Nuorille aikuisille olisi luotava lisää matalan kynnyksen keskustelupaikkoja, joissa ammattiapua on tarjolla välittömästi.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa ja ulkomainoksissa ja siihen voi tutustua myös Kampin kauppakeskuksen keskusaukiolla 12. kesäkuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Professori: Täydellisyyden tavoittelussa on menty liian pitkälle15.4.2013 19.31
Onnellisuusprofessori Markku Ojanen löytää onnen pohjan itsetunnosta – "Elä niin, että voit kunnioittaa itseäsi"13.1.2019 20.37
Onnellisuusfilosofi Frank Martela listasi kolme askelta onneen – "Lopeta onnellisuuden tavoitteleminen"13.1.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu