Puheenaihe

Koirakuria Helsingin valkoposkihanhille aikaisintaan ensi kesänä – "En voi sietää näitä alueen kakkaisia nurtseja"

Valtti-koira hätisteli hanhia Helsingin yliopiston tutkimuskäytössä olevilta Viikin pelloilta vuonna 2017.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 22. toukokuuta, että koirien käyttö nurmikentillä laiduntavien valkoposki- ja kanadanhanhien hätistelyyn olisi mahdollista Helsingissäkin.

Tätä varten selvitetään mahdollisuutta hakea Uudenmaan ely-keskukselta poikkeuslupaa koirien käyttöön hanhien hätistelyssä. Lisäksi suunnitellaan sitä, että joillakin nurmialueilla ruoho jätettäisiin leikkaamatta. Hanhet eivät viihdy pitkässä ruohossa.

– Poikkeuslupia ei ainakaan ehdi hakea tälle maastokaudelle. Eli aikaisintaan koirat olisivat käytössä ensi keväänä, arvioi Helsingin kaupungin ympäristöpalvelujen ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen.

Hanhien hätistely koirien avulla on tänä kesänä aloitettu Espoon Tapiolassa, ja käytännöstä on saatu hyviä tuloksia. Hanhia karkotetaan ensisijassa kytketyn koiran avulla, mutta Espoossa kokeillaan myös äänipelotteita ja droneja eli robottilennokkeja. Lintuja ei vahingoiteta eikä alueilla pesiviä yksilöitä häiritä.

Espoolaiskäytäntö on herättänyt huomiota esimerkiksi Arabianrannan alueen Facebook-ryhmässä, jossa Tapiolan hanhihätistelyä on kommentoitu:

– Todella hyvä juttu! Mielestäni meidän tulisi hakea myös Arabiaan tuota lupaa.

– Itse ainakin allekirjoittaisin tämän hakemuksen heti. En voi sietää näitä alueen kakkaisia nurtseja.

Arabianrannan Toukolan rantapuistossa laiduntaa hanhiparvia ja ulosteongelma on iso.

Valtuusto päätti myös, että Viikin peltojen osalta selvitetään yhdessä Helsingin yliopiston kanssa mahdollisuutta hakea ely-keskukselta poikkeuslupaa valkoposkihanhien viljelmille aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. Keinoista ei tässä kohtaa ole mainintaa.

Valtti-koira hätisteli hanhia pois Viikin pelloilta jo vuonna 2017. Linnut aiheuttavat pellolla ongelmia syömällä lehmille tarkoitettua ruohoa ja tutkimussatoa sekä tuovat mukanaan hygieniariskin. Viikissä hanhia on yritetty torjua vuosien ajan monin keinoin. Lintujen häätämiseksi on kokeiltu laser- ja äänikarkottimiakin huonoin tuloksin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Valkoposkihanhet tekevät joka vuosi 260 000 euron vahingot – korvausmenettely halutaan laittaa kuntoon29.5.2019 06.45
Valkoposkihanhien viihtymistä ulkoilualueilla yritetään vähentää uudella keinolla – "Tämä on haastava juttu, kun laji on niin vahvasti suojattu"21.4.2019 13.15
Tutkimustila pyysi lupaa ampua 3 valkoposkihanhea, ei herunut  – Nyt tuhansia lintuja häädetään Viikin pelloilta koirien avulla25.8.2017 07.10
Kovat keinot käyttöön valkoposkihanhia vastaan? Helsinki pohtii munien rei'ittämistä6.2.2018 18.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu