Puheenaihe

Eläkeiän alarajan laskeminen saa ihmiset jäämään aikaisemmin pois töistä

Suomessa väki vanhenee ja työikäisten määrä vähenee. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan tilanne korjaantuisi maahanmuutolla.

Arkistokuva

Suomessa toteutettiin vuonna 2005 laaja eläkeuudistus, jossa vanhuuseläkkeen alaikärajaa laskettiin. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuksessa selvitettiin taloudellisten kannustimien sekä lakisääteisen eläkeiän muutosten vaikutusta eläköitymispäätöksiin suomalaisessa vanhuuseläkejärjestelmässä. Eläköitymispäätöksen vaikuttimia on tärkeää tutkia, jotta tulevaisuudessa voidaan suunnitella yhä parempaa eläkejärjestelmää, tutkimuslaitokselta todetaan.

Tutkimuksessa käytettiin Eläketurvakeskuksen tilastoaineistoja yhdistettynä Tilastokeskuksen aineistoihin. Aineistojen avulla voitiin tarkastella eläkeuudistuksessa toteutettujen kannustinmuutosten ja lakisääteisen eläkeiän laskun kausaalivaikutuksia eläköitymiseen. Vuonna 2005 toteutettu eläkeuudistus tarjosi tarvittavan tutkimusasetelman kausaalivaikutusten tarkastelulle.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että lakisääteisen eläkeiän alarajan lasku 65:sta 63:een laski voimakkaasti vanhuuseläkeikää. Eläkeuudistuksen myötä samalla myös suomalaisten yleisin vanhuuseläköitymisen ikä aleni 65:stä 63:een.

Eläkeuudistuksessa muutettiin myös taloudellisia kannustimia kuten karttumaprosentteja ja varhennusvähennyksiä, joiden tavoitteena oli nostaa yleistä eläkkeelle jäämisikää. Korkeampi eläkekarttumaprosentti ennakkokäsityksen mukaisesti myöhensi eläköitymisikää samalla kun korkeampi työhistorian aikana karttunut eläke alensi sitä. Taloudellisten kannustimien vaikutukset jäivät kuitenkin verrattain pieniksi suhteessa eläkeiän muutoksen vaikutukseen.

Palkansaajien tutkimuslaitokselta painotetaan, että eläkejärjestelmää suunniteltaessa on tärkeää ottaa kannustimien lisäksi huomioon myös lakisääteisen eläkeiän vaikutus käyttäytymiseen. Myös niillä tavoilla, joilla eläkejärjestelmän muutoksista puhutaan ja tiedotetaan, voi olla vaikutusta, keskukselta todetaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu