Paikalliset

Varkaat kävelevät ulos kaljojen kanssa – ”Sä et voi mulle mitään”

Kaupoista viedään tavaraa päivittäin usean kymmenen euron edestä. Kaupan liiton mukaan varkauksista ja näpistyksistä seuraa noin 400 miljoonan euron vuosittainen hävikki.

:

Juoksukalja-varkaudet ovat yleinen ilmiö Helsingissä; paitsi että enää ei tarvitse edes juosta. Erityisesti alle 20-vuotiaat vievät tavaraa kaupoista avoimesti.

– Röyhkeys näpistyksissä on lisääntynyt, koska varkaat tietävät, miten vähäinen seuraamus näpistyksellä on, Tapanilan Alepan myymäläpäällikkö Salme Tanskanen kertoo.

Kaupan liiton ohjeiden mukaan varkaan toimintaan ei saa puuttua ennen kuin epäilty on mennyt kassalinjan ohi. Lisäksi liitto ohjeistaa, että tekijää ei saa uhkailemalla käskeä luovuttamaan varastettua tavaraa.

– Pyydämme epäiltyä antamaan tavaran takaisin. Usein päihtyneet eivät suostu yhteistyöhön. Varkaat tietävät, että kaupan työntekijällä ei ole kovinkaan paljon valtuuksia puuttua asiaan, Tanskanen kertoo.

Kaupoista viedään tavaraa päivittäin usean kymmenen euron edestä. Kaupan liiton mukaan varkauksista ja näpistyksistä seuraa noin 400 miljoonan euron vuosittainen hävikki.

– Maksavat asiakkaathan tässä kärsivät myös. Kun tavaraa viedään, hintoja on pakko nostaa, Tanskanen toteaa.

Tapaninvainion K-marketin kauppias Toni Takila ihmettelee asiakkaita, jotka eivät puutu näkemäänsä.

– Onko se sitten välinpitämättömyyttä vai pelkoa, kun niistä ei kerrota työntekijöille.

Kauppias Takilan mukaan varastetusta tavarasta aiheutuu heidän kaupassaan 20 000 euron vuosittainen hävikki. Hän ottaakin varkaat vastaan ronskin ottein, jotta he jäisivät kiinni.

Myymälässä on pesäpallomaila uhkatilanteita varten.

– Pari päivää sitten kolmekymppinen mies yritti viedä mäyräkoiraa. Kehotin antamaan kaljat takaisin, mutta varas kävi käsiksi. Jouduin ottamaan hänestä niskalenkin ja painamaan maahan. Kerran olen joutunut käyttämään pesäpallomailaa, kun varas heilui paksun kettingin kanssa. Täällä ei varkaita taputella päähän, Takila paaluttaa.

Tapaninvainion K-marketissa panostetaan työntekijöiden turvallisuuteen. Hälytysjärjestelmän lisäksi työvuorot suunnitellaan tarkasti.

– Myyjiä on aina vähintään kaksi. Toistuvasti näpistelyyn syyllistyneet käännytetään jo tuulikaapissa pihalle, Takila kertoo.

Jokaisesta varkaudesta ilmoitetaan poliisille.

– Kyllä siinä poliisi ja itsekin turhautuu välillä, kun näitä tapauksia on päivittäin. Vaadimme kuitenkin rangaistusta jokaisesta varkaudesta.

Näpistyksen ja ryöstön raja on häilyvä, mutta tuomio käräjäoikeudessa muuttuu sakoista vähintään neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

– Jos varas sanoo myyjälle, että ”istuhan aloillasi tai vedän turpaan”, niin teko muuttuu ryöstöksi. Uhkailu siis riittää, mutta ilman sellaista käyttäytymistä kyseessä on pelkkä näpistys, rikoskomisario Mikko Halme kertoo.

Poliisi uskoo, että näpistysten yleistyminen johtuu nuorison välinpitämättömyydestä.

– Seuraamukset ovat liian vähäiset, eivätkä nuoret kunnioita lakia, Halme uskoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu