Kulttuuri

Reactori improilee joka ilta uuden näytelmän

Reactori-ryhmän näyttelijät Anna-Maija Tuokko, Eero Järvinen, Ullariikka Koskela ja muusikko Inga Rikandi tekevät pitkää impronäytelmää Teatteri Avoimissa Ovissa perjantaina. Ryhmän kokoonpano vaihtelee illoittain.

Armi Suojanen

Improvisaatiokeikkojen mokat ja kuinka niistä selvitään tyylikkäästi -kokemukset pelastivat näyttelijä Anna-Maija Tuokon hiljattain Kaupunginteatterin Wicked-musikaalissa.

– Yhdessä kohtauksessa heilutan taikasauvaa, ja se vaan lensi kädestä.

Toista pääosaa esittävä Tuokko ei mennyt paniikkiin, vaan haki sauvan kapellimestarilta, pyysi reteenä äänitehosteita uudelleen, teki kohtauksen ja kumarsi. Yleisö kiitti taitavasta paikkaamisesta aplodeilla.

Kriittinen tilanne oli kääntynyt näyttelijän voitoksi, ja siitä Tuokko kiittää improvisaatioesityksiä, joita hän tekee viisi vuotta toimineessa kymmenen hengen Reactori-ryhmässä.

– Improilu on näyttelijän työn harjoittelemista, hän määrittelee.

Ja improilu käy eräänlaisesta terapiastakin, mutta jännittävää se on aina.

Ullariikka Koskela on tehnyt improvisaatiota kymmenen vuotta, mutta jännittää joka kerta lavalle nousemista.

Reactori tekee parhaillaan improvisaationäytelmiä Teatteri Avoimissa Ovissa. Kukaan ei tiedä, millaisia näytelmä 3–5 näyttelijää ja muusikko Inga Rikandi esittävät. Raameista päättää yleisö, joka antaa illan aluksi aiheen, henkilöt, tyylilajin ja niin edelleen.

Impronäytelmät eivät ole pelkkää hohotusta alusta loppuun. Syntyy myös kohtauksia, jotka ovat aidosti liikuttavia ja ehkä ahdistaviakin, mutta sitähän ei koskaan tiedä etukäteen.

– Teemme viidessä päivässä viisi kotimaista kantaesitystä, Koskela kiteyttää.

Ensimmäinen näytös kestää 45 minuuttia.

– Se on sellaista hallittua kaaosta, Eero Järvinen kuvaa.

Vartin mittaisella väliajalla jokainen näyttelijä kertaa roolihahmonsa, mutta mitään ei suunnitella.

– Vaikka mieli tekisi, näyttelijätrio naurahtaa.

Jalkapallotermejä käyttäen toisella puoliajalla, joka kestää 30–40 minuuttia, tarina kurotaan yhteen. Kelloakin näyttelijät seuraavat, mutta näytelmän loppu häämöttää, kun kaikki vievät tarinaa samaan määränpäähän. Se on sitä ammattitaitoa.

– Äitikin tietää, että kohta lapsi kakkaa, Rikandi siteeraa kollegaa.

Ractorin improvisoidut näytelmät Teatteri Avoimissa Ovissa (Cygnaeuksenkatu 4). Seuraava esitys pe 19.11. klo 19. Liput 16–22 e. Reactorin lyhyet improt joka kuukauden toisena keskiviikkona Lost and Foundissa (Annankatu 6). Vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu