Puheenaihe

Rakennustyöt loppuivat kuin seinään uudella asuinalueella Helsingissä – Asukas konkurssista: "Luulin, että Suomessa on turvallista ostaa uusi asunto"

Taloyhtiöistä toinen on vielä tiukasti huputettu.

Sanna Jompero

Viikinmäessä koettiin melkoinen järkytys kolmisen kuukautta sitten, kun kahden asunto-osakeyhtiön talojen rakentajana toiminut Rakennus Omera ilmoitti ajautuneensa konkurssiin.

Viikinmäen eteläosan kalliotontille rakentuva As. Oy Helsingin Viikinmäen Askelmat oli tuolloin saatu viimeistelytöitä vaille valmiiksi. Toinen yhtiö, Viikinmäen Portaat, oli vielä täysin kesken.

Tästä alkoi asukkaiden piina. Nyt kesäkuussa rakentaminen on edelleen pahasti kesken, eikä keskeneräisemmällä tontilla näytä tapahtuvan mitään.

Viikinmäessä taloyhtiön pihalla vastaan tulee Askelmat-yhtiön hallituksen jäsen ja asukas Päivi Kasurinen.

– On tämä ollut melkoista. Luulin, että Suomessa on turvallista ostaa uusi asunto, mutta ei. Konkurssi tuli meille täydellisenä yllätyksenä.

Antti Koivistoinen ehti saada avaimet käteen, kun rakennusyhtiö kertoi konkurssista. Osa sisätöistä on edelleen tekemättä. – Kyllähän tämä epävarmoja ajatuksia kaiken kaikkiaan herättää. Kuva: Sanna Jompero

Kasurinen sai asuntoonsa avaimet helmikuun viimeisenä päivänä. Kahden viikon kuluttua rakennusyhtiö pudotti asukkaille konkurssipommin.

Rakennustyöt loppuivat kuin seinään. Viimeistelytöitä on asunnoissa edelleen tekemättä. Pihatyöt ovat kesken.

– Meille todennäköisesti käy vielä hyvin. Mietin vaan, että miten näille vieressä käy, sanoo Kasurinen ja näyttää Viikinmäen Portaiden ikkunatonta taloluurankoa.

Kauppalehti kertoi huhtikuussa naisesta, joka oli ehtinyt maksaa yli 100 000 euroa ennakkomaksua talosta varaamastaan kolmiosta.

Kasurisen kanssa samassa talossa asuvan Antti Koivistoisen kolmiossa lattialämmitys ei toimi ja parvekelasit puuttuvat.

– Useat ovat pidättäytyneet maksamasta viimeistä erää eli kahta prosenttia. Kyllähän tämä epävarmoja ajatuksia kaiken kaikkiaan herättää.

Taloyhtiö neuvottelee parhaillaan takuuyhtiön kanssa töiden loppuunsaattamisesta.

– Raskastahan tämä on. Takuuyhtiökin tekee vain kiireelliset ja välttämättömät työt. Mitkä sitten ovat kiireellisiä ja välttämättömiä, Kasurinen pohtii ilmassa leijuvia kysymyksiä.

Yhtiö asetettiin konkurssiin 14. maaliskuuta. Konkurssipesän pesänhoitaja ei suostu kommentoimaan tapausta HU:lle, koska asian selvittely on kesken.

Entä mitä kaupunki voi tilanteessa tehdä? Talot sijaitsevat kaupungin vuokratontilla.

Kaupungin tonttipäällikön Sami Haapasen mukaan tapaus on ainutlaatuinen.

–Tällaiset tapaukset ovat yleisesti ottaen oman kokemukseni mukaan todella harvinaisia, ainakin kun otetaan huomioon Helsingin rakentamisen volyymi. Viimeinen muistikuvani vastaavasta tapauksesta oli Finndomon konkurssi vuodelta 2012.

Käytännössä konkurssipesä pyrkii löytämään kohteelle jatkajan.

– Uskon, että jatkaja tässäkin tapauksessa löytyy. Koska kohde on kaupungin vuokratontilla, kaupunki tarvittaessa neuvottelee mahdollisen jatkajan kanssa, jos maanvuokrasopimukseen tarvitaan esimerkiksi muutoksia rakentamiselle asetetun määräajan pidentämiseksi.

Haapanen ei lähde arvuuttelemaan, mitä tapahtuu, jos jatkajaa ei löytyisi.

– Sellaisesta meillä ei ole kokemuksia. Pidän sellaista skenaariota hyvin epätodennäköisenä.Tavoitteena kaupungin puolelta olisi löytää kohtuullinen ratkaisu, joka minimoisi välikäteen jääneiden asunnonostajien vahingot.

Maaliskuussa keskeytyneelle työmaalle jäi melkoinen sotku. Kuva: Sanna Jompero

Konkurssi

Rakennus Omera kertoi konkurssistaan maaliskuussa. Konkurssipesälle on nimetty pesänhoitaja, joka yrittää parhaillaan selvittää muun muassa sitä, miten kesken jääneet rakennus työt saataisiin tehtyä loppuun.

Rakennusyhtiö Rakennus Omera ilmoitti konkurssistaan maaliskuussa.

Omeralla on Viikinmäessä rakenteilla kaksi vierekkäistä taloa, jotka muodostavat kumpikin oman taloyhtiönsä. Asuntoja As. Oy Helsingin Viikinmäen Askelmissa in 21 ja Viikinmäen Portaissa 22. Asunnot ovat vapaarahoitteisia.

Omeralla on pääkaupunkiseudulla rakenteilla myös muita kohteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lattiat lainehtivat vain 5 kuukautta sitten valmistuneessa talossa Helsingissä, asukkaat epätoivoisia: "Kuin kerrostalon kokoinen kuivaushuone"14.5.2019 10.10
Konkurssien määrä kasvoi lähes 17 prosenttia – tästä korkea luku johtuu16.1.2019 12.54
Helsingin ongelma-asunnot vihdoin lähes myyty – "Kruunuvuorenrannalle ei käy Viikinmäet"21.9.2016 06.15
Karu tulos uusista kodeista: Vesivahinkoja yhtä usein kuin vanhoissa – kosteusongelmia lähes joka toisessa21.11.2017 10.29
Ennen 1500 e/neliö ja nyt yli 2000 e/neliö – omakotirakentamisen hinnat ponnahtivat, mutta kivitalo ei ole enää statussymboli 23.3.2019 08.27
Hekan toimitusjohtaja uuden talon lainehtivista lattioista: "Tässä on syytä katsoa peiliin sekä meidän että Skanskan"14.5.2019 14.33
Perheasuntoon 900 e/kk ja yksiöön alle 500 e/kk – rakennusyhtiö lupaa nyt omistuskoteja, joissa kulut alittavat vuokralla asumisen hinnan1.5.2018 09.30
Isoja kohteita Helsingissä urakoiva rakennusfirma ajautui saneeraukseen12.11.2013 12.24
Rakentamisen määrä romahti loppuvuonna – liike- ja toimistorakennuksiin haettiin lupia lähes puolet vähemmän26.2.2019 11.11
Hitasten myynti tahmeaa Viikinmäessä21.5.2013 13.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu