Makumaailma

Helsingin vanhin lippakioski löytyy Munkkiniemestä – Osa olympiahistoriaa

Izabella Dhima palveli asiakkaita Puukioski Munkkiniemen tiskillä aurikoisena kesäpäivänä. Lippakioski sijaitsee keskeisellä paikalla puistotien päässä.

Jussi Vehkasalo

Laajalahden aukiolla sijaitseva puinen lippakioski, Puukioski Munkkiniemi, on lajissaan Helsingin vanhin. Tähän päätelmään on tullut kioskin yrittäjä Kalle Marja-aho selvittäessään asiaa.

 

Historiaa setviessä ilmeni, että arkkitehti Eero Urpola piirsi funktionalistisen myyntikioskin Munkkiniemen Puistotien ja Laajalahdentien kulmaukseen vuonna 1937. Helsingille myönnettiin olympiakisat vuodeksi 1940 ja lippakioskit suunniteltiin niitä varten.

4889006-n.jpg

Puukioski Munkkiniemen yrittäjä Kalle Marja-aho (oik.) osti kioskin itselleen nelisen vuotta sitten. Sitä ennen hän vuokrasi kioskia vuodesta 1998 alkaen. Kuva: Jussi Vehkasalo

Olympiakisat peruuntuivat talvisodan vuoksi, mutta Munkkiniemen lippakioski ehdittiin rakentaa ennen sitä vuonna 1939.

– Kun teimme uusia nettisivujamme, vierailin Kansallisarkistossa ja kaupunginmuseossa etsimässä kuvia. Tämä kioski sijaitsi aiemmin noin 50 metrin päässä nykyisestä olinpaikastaan, Laajalahdentie 16:n ja 18:n välissä, Marja-aho kertoo.

Ilmakuvien mukaan kioski olisi siirretty vuosien 1956 ja 1964 välillä. Vanhin valokuva kioskista on vuodelta 1943, jossa se näkyy alkuperäisellä paikallaan.

– Siitä, miten tämä siirrettiin, ei minulla ole tietoa.

Lippakioskeja on edelleen ympäri Helsinkiä, suurin osa niistä on kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin suunnittelemia.

4889014-n.jpg

Alkuperäisiä hyllyjä hyllynkannattimineen. Kuva: Jussi Vehkasalo

– Munkkiniemen asukasmäärät kasvoivat rajusti niihin aikoihin, kun tämä kioski rakennettiin. Kioski oli minulla aiemmin vuokralla, ostin sen itselleni nelisen vuotta sitten, Marja-aho jatkaa.

Kun hän vuonna 1998 vuokrasi kioskin, oli se huonossa kunnossa oltuaan pitkään suljettuna. Remonttia tehtiin, ja kesästä 1999 alkaen Puukioski on avattu perinteisesti vappuna.

Hänen kioskinsa on siitä harvinainen lippakioski, että siinä on sähkö-, vesi- ja viemäriliittymä. Kioski on museoviraston suojelukohde, sisältä löytyy esimerkiksi alkuperäisiä hyllyjä. Suojelu tarkoittaa Marja-ahon mukaan pitkälti sitä, että rakennusta ei saa purkaa.

– Teetätin tähän puusepällä uuden oven, ja läkkipeltikaton tervasin eilen, maalaushommia tein jo keväällä.

4889010-n.jpg

Pullat, munkkipossut ja -rinkilät tekevät kauppansa. Kuva: Jussi Vehkasalo

Munkan lippakiskalla käy väkeä laidasta laitaan.

– Tähän on helppo tulla vaikka julkisilla, lastenvaunujen kanssa ja polkupyörillä. Kaupunkipyöräasemakin on tuossa kadun toisella puolella.

Suosikkituotteita ovat jäätelötötteröt irtopalloista sekä kylmät ja kuumat kahvit.

– Se on ihan sama onko 3 vuotta vai 93 vuotta, jäätelöä tekee mieli aina kun on kesä, Marja-aho naurahtaa.

Tarjolla on myös erilaisia leipomotuotteita ja virvokkeita sekä päivän lehtiä. Polkupyörän pumppua voi lainata. Myös koirat ovat tervetulleita, karvakaverit saavat vettä.

Puukioski on auki touko–elokuussa joka päivä sään salliessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lippakioski luo rakastetun puiston identiteetin – Tutkija vertaili Helsingin puistot30.12.2018 19.25
Helsingin keskustaan avataan pian 30 metriä pitkä kiipeilyteline – tavoitteena koko perheen oleskelupuisto15.6.2019 12.05
Puistotäti on jo harvinaisuus Helsingissä: määrä pienentynyt yli sadasta vain viiteen – Maria, 41, kaitsee liki kymmentä lasta Töölössä8.6.2019 11.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu