Makumaailma

Seurasaaren Kruunu tarjoaa muutakin kuin ruokaa – "Aamujoogaa ravintolan edustalla"

Seurasaaren Kruunun väkeä ravintolan vanhan osan edustalla. Keskellä ravintolapäällikkö Anne Rantanen, hänen vieressään keittiömestari Harri Huuhko.

Jussi Vehkasalo

Suositun ulkoilupuiston ravintola on nyt nimeltään Seurasaaren Kruunu.

 

Ravintolan pitäjäksi Helsingin kaupungin omistamaan rakennukseen tuli keväällä Kassiopeia Hotels & Restaurants, jolla on useita toimipisteitä pääkaupunkiseudulla ja Levillä.

– Olemme olleet auki kolmisen viikkoa. Kahvilan ilmettä on uudistettu muun muassa valaisimilla, verhoilla ja muilla sisustuselementeillä. Vanhat kaapit purettiin takaseinältä. Myös kahvilalinjasto on uusittu, selostaa ravintolapäällikkö Anne Rantanen.

 

Keittiömestari Harri Huuhko kertoo, että keittiön puolelle hankittiin uudet koneet ja laitteet.

– Uusia terassikalusteita toimme myös. Pihan laittoa tässä vielä on. Muutama päivä sitten pihassa kaatui kelottunut puu, onneksi se ei osunut kaatuessaan ravintolaan, Rantanen jatkaa.

4892345-n.jpg

Seurasaaren Kruunun vanhan puolen ravintolasali huokuu historiaa. Ravintolassa on yhteensä 450 asiakaspaikkaa. Kuva: Jussi Vehkasalo

Ravintolan katetulla terassilla riittää mittaa, sillä se alkaa heti ravintolan sisäänkäynniltä kiertäen vanhaa osaa, eli vuodelta 1890-luvulta peräisin olevaa puutaloa.

 

Terassi jatkuu olympiavuonna 1952 valmistuneen lisäosan päätyyn asti.

Vanhassa osassa on kaksi kerrosta, ja kun kahvilan, ravintolasalin ja kabinettien asiakaspaikat sekä terassi lasketaan yhteen, kertyy asiakaspaikkoja kaikkiaan peräti huimat 450.

 

– Ruokamme on simppeliä, itse tehtyä hyvää ruokaa. Pientilatuotteitakin löytyy ja yrttejä käytämme paljon. Päivän kala on varma valinta ja vegaanisalaatti on runsas. Lihansyöjille sopii grillattu entrecôte, meiltä löytyy myös esimerkiksi burgeri ja vegaaniburgeri, Huuhko luettelee esimerkkejä à la carte -listalta.

Listalta löytyy myös sapas-lautanen, eli suomalaisia tapaksia kahdelle.

4894389-n.jpg

Seurasaaren Kruunun vuonna 1952 valmistunut kahvilaosa on saanut uutta ilmettä. Kuva: Jussi Vehkasalo

Yksityistilaisuuksissa ruoat räätälöidään asiakkaiden toiveiden mukaan.

– Joka päivä kahvilan puolelta saa lohikeittoa sekä kahvilatuotteita. Viikonloppuisin ravintolassa on tarjolla Kruunun saaristolaispöytä, josta löytyy meren antimia lisukkeineen, Rantanen jatkaa.

– Seurasaaren juhannusvalkeilla juhannusaattona meillä on ulkoilmabuffet ja myös anniskelualue. Siellä on tarjolla salaatteja ja lämpimiä ruokia. Lisäksi ravintolassa juhlitaan häitä reilun sadan hengen voimin. Häät ovat osa juhannusvalkeita, pari vihitään Karunan kirkossa ja he myös sytyttävät juhannuskokon.

Karunan kirkko on ulkomuseoalueen vanhin rakennus, se on peräisin 1600-luvulta.

4894374-n.jpg

Seurasaaren Kruunusta löytyy myös morsiamen huone (kuvassa) ja sulhasen huone. Kuva: Jussi Vehkasalo

Juhannusvalkeita seuraamaan odotetaan tuhansia vieraita.

Tapahtuma alkaa juhannusaattona kello 17. Lapset voivat esimerkiksi osallistua juhannussalon koristeluun, heille pystytetään perinnekeinuja ja sytytetään oma kokko. Lapset pääsevät myös tanssimaan poloneesia Juhlakentällä.

Ohjelma Juhlakentällä alkaa kello 19, juhannuskokot palavat meren rannassa kello 21–22.

Juhannushääpari sytyttää pääkokon kello 22 Kyrösjärven kymmenhankaisesta kirkkoveneestä käsin.

Juhannustanssit jatkuvat keskiyöhön asti.

 

Ravintola rakennettiin aikanaan Meilahden kartanon entiselle laidunmaalle, korkealle kalliolle.

Se oli tuolloin saaren kallein hanke, jota edelsivät laajat pengerrystyöt ja komeiden kiviportaiden rakentaminen.

4894386-n.jpg

"Ei yö niin pitkä, ettei päivää perässä." Vanha ravintolasali on kahdessa kerroksessa ja sen seinillä on nähtävillä vanhoja mietelauseita suomeksi ja ruotsiksi. Kuva: Jussi Vehkasalo

Seurasaaren Kruunu vuokraa tilojaan erilaisiin tilaisuuksiin ja myös aktiviteetteja on tarjolla esimerkiksi yritysjuhliin tai virkistyspäiviin.

Ohjelmatarjontaan kuuluu retkien lisäksi Seurasaaren sankarit -pakopeli sekä Flaghunt-mobiililiikuntapeli.

– Kesällä järjestetään lauantaisin aamujoogaa ravintolan edustan viheralueella, jonka jälkeen täällä syödään aamiainen. Sateen sattuessa jooga on terassillamme, Rantanen kertoo.

Joogaa ei järjestetä juhannuspäivänä 22. kesäkuuta.

Ravintolan lähelle pääsee myös veneellä laituriin.

Ravintola on auki maksimissaan syyskuun puoliväliin, sen jälkeen se on tilauskäytössä. Kahvilaosaa on tarkoitus pitää talvikaudella auki viikonloppuisin.

4894391-n.jpg

Etualalla vuonna 1952 valmistuneen kahvilaosan terassia, taustalla vanhaa puolta. Kuva: Jussi Vehkasalo

Seurasaaren ulkomuseon perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 110 vuotta.

Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluva ulkomuseo on suosittu turistikohde.

Saarella on tehty kunnostustöitä, vastikään on kunnostettu Oripään mamsellimylly, jonne tänä kesänä pääsee myös opastetulla myllykierroksella.

Kunnostettu on myös 1700-luvun lopulla rakennettua Iisalmen pappilaa, työt siellä saatiin päätökseen talvella. Pappilassa vieraat voivat työstää pellavaa.

Seurasaaren Kruunu

Ravintolan vanhin osa on liki 130-vuotias, lisäosa valmistui 1952

Seurasaaren ravintola on arkkitehti Frithiof Mieritzin suunnittelema, vuonna 1890 valmistunut koristeellinen puurakennus.

Ravintolan juhlasali ja toisen juhlakerroksen kabinetit ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta alkuperäisessä muodossaan.

Rakennuksen uudempi kahvilaosa valmistui Helsingin olympiavuonna 1952.

Ravintolassa tehtiin kevään aikana pieniä pintamuutostöitä ja kalustusta uusittiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Konkurssipesä myi Seurasaaren ravintolan toiminnan – uusi ravintoloitsija avaa keisarillista historiaa henkivän paikan lähiviikkoina2.4.2019 10.29
Suosittua kesäkahvilaa ei ole saatu avattua Vuosaaressa lainkaan – kaupungilta yllätystieto: "Vuokrauspäätös pitää todennäköisesti purkaa"18.6.2019 19.30
Oravista riesaa Seurasaaressa: repivät arvotapetteja pesätarpeisiin – muualla Suomessa kanta pienentynyt rajusti2.3.2019 09.20
Keskikesän juhla ei enää tyhjennä Helsinkiä – katso menovinkit kaupunkijuhannukseen!19.6.2019 19.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu