Puheenaihe

Rakennusoikeutta jäljellä useiden kymmenien tuhansien asuntojen rakentamiseen pk-seudulla – pientaloja ei Helsinkiin juuri enää kaavoiteta

Pientalovaltaisia asuinalueita ei Helsinkiin käytännössä kaavoiteta enää lainkaan. Kuvassa Käpylää.

Helsingin kaupunki

Pääkaupunkiseudun asuntotuotannon mahdollisuudet on asemakaavatilanteen puolesta turvattu lähivuosiksi, vaikka käyttämättömän asuinrakennusoikeuden määrä ei kasvanut viime vuonna.

Tiedot käyvät ilmi HSY:n julkaisemasta tonttivarantokatsauksesta.

Esimerkiksi Jätkäsaaressa on runsaasti rakennusoikeutta jäljellä uusien kerrostalojen rakentamiseen.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuottaa kahdesti vuodessa avoimena datana paikkatietoaineiston, joka esittää voimassa olevien asemakaavojen käyttämättä olevan rakennusoikeuden Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

Aineisto kertoo, että asumiseen tarkoitetun varannon määrässä ei tapahtunut isoja muutoksia vuonna 2018.

Kokonaisvaranto väheni hieman, koska pientalojen rakentamiseen tarkoitetun varannon määrä laski enemmän kuin kerrostalojen rakentamiseen tarkoitettu varanto kasvoi.

– Asuntotuotanto on ollut pääkaupunkiseudulla reippaassa vauhdissa, joten ei ole lainkaan yllättävää, että käyttämättömän rakennusoikeuden eli varannon määrä on vähentynyt, kertoo HSY:n erityisasiantuntija Heikki Levola.

Asemakaavoitus on asumisen osalta erittäin kerrostalovaltaista. Kerrostalovarannon osuus varannosta on ollut jo pitkään kasvussa pientalovarannon vähentyessä.

Helsingissä kerrostalovarannon määrä on jo lähes kaksinkertainen pientalovarantoon verrattuna.

Selvästi isoin, uusi keskittymä pääkaupunkiseudulla on Postipuisto, joka sijaitsee Maaliikennekeskukselta vapautuneella alueella Pohjois-Pasilassa. Postipuiston asemakaava tuli voimaan vuonna 2018, ja jo tänä vuonna aloitetaan noin 850 kerrostaloasunnon rakentaminen.

Helsingissä isoja kerrostalovarantoja on myös esimerkiksi Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa.

Espoossa kerrostalovarannot keskittyvät Länsimetron ja sen jatkeen läheisyyteen, Vermonniittyyn ja Suurpeltoon sekä Vantaalla Kivistöön.

Pientalovaranto on melko tasaisesti jakautunut ympäri pääkaupunkiseutua. Eniten pientalojen rakentamismahdollisuuksia on jäljellä Espoossa.

– Asemakaavatilanne muuttuu, joten esimerkiksi oman asuinalueen tilanne voi näyttää vaikkapa vuoden kuluttua hyvinkin erilaiselta kuin mikä se nyt on. Lisäksi pitää muistaa, että asemakaavassa osoitettu rakentamismahdollisuus ei välttämättä johda toteutukseen, Levola muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pohjois-Pasilaan rakenteille yli 800 asuntoa jo tänä vuonna24.6.2019 18.10
Pk-seudulla asuntovelkaa keskimäärin 142 000 e – summassa huima ero Pohjois- ja Itä-Suomeen22.6.2019 19.40
Rakennustyöt loppuivat kuin seinään uudella asuinalueella Helsingissä – Asukas konkurssista: "Luulin, että Suomessa on turvallista ostaa uusi asunto"12.6.2019 06.20
Yksiöstä pyydetään 10 000 euroa/neliö, vieressä käydään avointa huumekauppaa – "Vaikka täällä liikkuu kaikenlaista kulkijaa, en pelkää"25.5.2019 09.05
Insinööri Toni rakensi itselleen 13 neliötä vapautta – "Vapauttaa myös asuntolainan ottamisesta"24.6.2019 05.55
Edes ”kohtuuhintaiset asunnot” eivät käy kaupaksi buumikohteessa – rakennusyhtiö SRV jarruttelee17.6.2019 05.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu