Puheenaihe

Ammattipoliitikko joutui tottumaan törkykommentteihin pakolaiskriisin jälkeen – nyt aloite Pridesta saattoi maksaa paikan eduskunnassa

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Miia Nahkurin työssä kaupungin edunvalvonta korostuu nykyisin.

Ari Peltonen

Kerran Miia Nahkuria on poliitikkona pelottanut. Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla Nahkuri oli illalla käymässä vaalitoimistolla, kun parkkipaikan ohi kävellyt kolmekymppisten miesten joukko tunnisti hänet auton vaaliteippauksista. Ensin alkoi huutelu ”mamujen hyysäämisestä”, sitten miehet kerääntyivät Nahkurin ympärille ja yksi heistä kuiskasi tämän korvaan: ”Taidat tykätä, kun sut otetaan väkisin.” Nahkuri selvisi tilanteesta paikalle nopeasti tulleen miehensä avulla, ja pari poistui paikalta.

– Tilanne häkellytti, Nahkuri sanoo nyt.

Vaikka hän ei ole sen jälkeen suoranaisesti pelännyt, on Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi noussut ja tänä keväänä kolmatta kertaa eduskuntaan pyrkinyt Nahkuri saanut tottua häiriköintiin. Kuntavaalien alla kodin postilaatikkoon tungettiin Nahkurin sotkettuja vaalimainoksia. Somessa hän saa vihaviestejä säännöllisesti. Poliisiin hän oli yhteydessä, kun eräs mies kirjoitti hänen Facebook-seinälleen, kuinka haulikko on kunnossa. Laiton uhkaus se ei ilmeisesti ollut siksi, koska kirjoittaja ei ilmaissut käyttävänsä asetta Nahkuriin.

 

Ilmapiiri muuttui olennaisesti vuoden 2015 pakolaiskriisin jälkeen, Nahkuri sanoo. Hän ei kaikissa yhteyksissä esimerkiksi halua kertoa työstään pakolaisten parissa Janakkalan sosiaalitoimessa.

Sieltä hän on toista vuotta virkavapaalla kaupunginhallituksen puheenjohtajapestin takia. Näkyvä rooli tarkoittaa paljon yhteydenottoja, aiheesta kuin aiheesta.

Mutta talous-, työllisyys- tai muista esille nostamistaan asioista Nahkuria haastetaan harvemmin kuin kommentoidaan 32-vuotiaan naisen ulkonäköä tai perheen perustamisasioita. Viime aikoina palautetta on tullut erityisesti esimerkiksi Riihimäelläkin juhlittavasta Pridesta. - Konkreettisia asioita, jotka on helppo sisäistää, Nahkuri kommentoi.

Tällä viikolla Riihimäelläkin siis juhlitaan Pridea. Joidenkin kommenttien mukaan Nahkurin, Aino-Kaisa Pekosen (vas.) ja Sari Jokisen (vihr.) aloite paikallisesta Pridesta kääntyi Nahkurin osalta itseään vastaan. Näin on myös Nahkurille itselleen sanottu, samoin epäilty roolin kaupunginhallituksen puheenjohtajana vaikuttaneen siihen, ettei hän päässyt kevään vaaleissa kansanedustajaksi. Nahkuri itse sanoo, ettei ole ehtinyt tehdä tuloksesta syvällistä analyysia.

Pride-aloitteen takana hän seisoo yhä. On tärkeää, että kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat, hän sanoo ja kehottaa kaupunkilaisia, kriitikkojakin, osallistumaan asialliseen ajatustenvaihtoon myös tästä aiheesta.

Vaalien jälkeen hän sai kommentteja, kuinka nyt pitäisi keskittyä oikeisiin asioihin – perheenperustamiseen. Nahkuria tällainen hämmentää.

– Minulta kysytään eri asioita kuin ikäiseltäni mieheltä. Ei minun mieheltäni kysytä lastenhankinnasta.

– Pitäisi kuitenkin ymmärtää, että maailma on muuttunut ja ihmisten unelmatkin ovat erilaisia kuin ennen. Naisena on myös erilaista olla tässä roolissa kuin nyt olen.

Nahkurin puheista voi päätellä, että naisille on politiikassa yhä eri standardit kuin miehille, ja omien arvojen puolustamisesta seuraa herkemmin vastareaktio.

– Miksi meidät nuoret naiset koetaan uhkaksi?

Miia Nahkuri

Riihimäellä kasvanut 32-vuotias demaripoliitikko. Riihimäen kaupunginvaltuutettu vuodesta 2012 ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuodesta 2017. Oli jälleen ehdolla eduskuntavaaleissa.

Hämeen Sosialidemokraattien puheenjohtaja vuodesta 2017. Hämeen maakunnan yhteistyöryhmän jäsen vuodesta 2012.

Istuu myös muun muassa Tradekan edustajistossa ja hallituksessa.

Sosionomi (AMK), virkavapaalla Janakkalan kunnalta palveluohjaajan työstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu