Puheenaihe

Hovioikeus: Aarnio oli Pasilan mies, yllätystodisteena sähköinen kulkuavain – 10 vuoden tuomio pysyi

Huumekauppiaana esiintynyt keravalainen 31-vuotias mies sai 4 vuoden 5 kuukauden vankeustuomion erikoisia piirteitä sisältäneistä ryöstöistä. Kuvitus-/arkistokuva

Helsingin hovioikeus on pääosin pysyttänyt Helsingin käräjäoikeuden antaman 10 vuoden ehdottoman vankeusrangaistustuomion Helsingin huumepoliisin entiselle päällikölle Jari Aarniolle.

Hovioikeus katsoo Aarnion syyllistyneen viiteen törkeään huumausainerikokseen sekä törkeään todistusaineiston vääristelemiseen, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen ja lukuisiin virkarikoksiin.

Eräiltä osin Aarnioon kohdistuneet syytteet hylättiin.

Hovioikeuden mielestä Aarnio on käyttänyt hyväksi virkansa suomia mahdollisuuksia huumausainerikosten tekemiseksi ja niiden peittämiseksi piittaamatta seurauksista, joita muille hänen toiminnastaan aiheutuu.

Rikokset ovat olleet hovin mielestä erittäin vakavia ja vahingollisia ja osoittaneet poliisin päällikkövirassa toimivalta henkilöltä poikkeuksellista häikäilemättömyyttä.

 

Hovioikeudessa esitettiin uutta näyttöä sille, että Aarnio olisi niin sanottu Pasilan mies, joka piti anonyymeilla prepaid-liittymillä yhteyttä huumeiden maahantuonti- ja levitysorganisaation eri jäseniin Suomessa ja Hollannissa.

Uusina todisteina hovioikeudessa syyttäjä esitti tietoja Itä-Pasilan virastokeskuksen kulunvalvontajärjestelmästä. Virastokeskuksessa on sijainnut Aarnion johtaman huumerikosyksikön työtiloja.

Hovioikeudessa on ollut riitaa siitä, onko kulkuavain, joka on takavarikoitu Aarnion hallusta hänen kiinniottonsa yhteydessä, ollut hänen omassa käytössään. Hovioikeus päätyi siihen johtopäätökseen, että kysymyksessä on ollut Aarnion henkilökohtainen kulkuavain. Sen käyttö on esimerkiksi alkanut Aarnion palatessa virkavapaalta ja katkennut aina Aarnion lomamatkojen ajaksi.

 

Hovioikeus tuomitsi myös muita Aarnioon liittyvän rikosvyyhdin henkilöitä. United Brotherhood -rikollisjengin entinen johtaja Keijo Vilhusen käräjäoikeudelta saama 10 vuoden tuomio jäi voimaan.

Seija Kortekallio-Lammelle tuomittu 7 vuoden vankeusrangaistus alennettiin hovioikeudessa 2 vuoden ehdottomaksi vankeudeksi.

Mari Romanolle, eli niin sanotulle Malmin naiselle käräjäoikeudessa tuomittu 3 vuoden 2 kuukauden vankeus alennettiin hovissa 3 vuodeksi vankeutta.

Hovioikeus määräsi Aarnion, Vilhusen ja Romanon heti vangittaviksi.

 

Aarnion alaisena työskennelleen Mikael Runebergin kolmen ja puolen vuoden vankeustuomio lieventyi hovioikeudessa sakoiksi, joka katsotaan kokonaan suoritetuksi esitutkinnan aikaisella vapaudenmenetyksellä. Runebergin viraltapano kumottiin.

Jokelan vankilan apulaisjohtajan Jarmo Salmisen syytteet virkasalaisuuden ja virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin hovioikeudessa perusteettomina. Salminen oli antanut eräitä vankeja koskevia tietoja Aarniolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jari Aarniota epäillään nyt murhasta – liittyy Vuosaaren palkkakeikkaan17.4.2019 10.26
Jari Aarnio -vyyhti toi uuden rikostutkinnan – IS: Vankilan johtaja pidätetään virastaan5.3.2019 11.48

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu