Puheenaihe

Helsingin palveluasiantuntija leikkipuistojen vegaaniruoka-aloitteesta: "Emme voi siirtyä pelkkään kasvisruokaan"

Puistoruokailussa pyritään vastamaan asiakaskunnan toiveisiin mahdollisimman monipuolisesti, kerrotaan kaupungilta.

ESM Arkisto

Helsingin leikkipuistojen kesäruokailuun ehdotetaan lisää vegaanivaihtoehtoja.

Ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara kaupungilta kertoo, että listan suunnittelussa pyritään huomioimaan laajasti puistoruokailijoiden toiveet ja suosikkiruoat.

– Tavoitteena on kaupungin strategian mukaisesti vähentää punaista lihaa sisältäviä tuotteita, mutta koska asiakaskuntamme on hyvin laaja ja haluamme palvella mahdollisimman monia sekä pitää ruokalistan valikoiman monipuolisena, emme voi pelkkään kasvisruoan tarjontaan kokonaan siirtyä, Jalovaara selvittää.

Punaista lihaa on vähennetty, mutta esimerkiksi sianlihaa tarjotaan edelleen kesän aikana muutaman kerran.

– Meillä oli muutamana vuotena perinteisen keiton tilalla kasvishernekeitto ja saamiemme palautteiden pohjalta vaihdoimme sen takaisin perinteiseen, joka sisältää sianlihaa, Jalovaara kertoo.

–  Suosikkiruokia ovat edelleen siskonmakkarakeitto, makkarakeitto ja hernekeitto. Näiden lisäksi suosikkiruokia ovat kalakeitot, italianpata ja kasvisosekeitto.

Monipuolinen asiakaskunta tuo haasteita listan koostamiselle.

– Tarjoamme kesän aikana 44 kertaa leikkipuistolounaan, joista 4 kertana on sianlihaa sisältävä tuote. Punaista lihaa (naudanliha, sianliha, makkarat) sisältäviä ruokia kesän listalla on yhteensä 12 kertaa ja joka viikko tarjolla on 1–2 kertaa kasvisruoka, eli yhteensä 13 kertaa.

– Lisäksi listalla on joka viikko myös kalaa ja broilerinlihaa sisältäviä tuotteita. Tällä hetkellä listallamme on jo enemmän kasvis- ja kalapohjaisia tuotteita kuin punaista lihaa sisältäviä, Jalovaara laskee.

Jalovaaran mukaan kauden jälkeen tehdään kysely, jonka pohjalta seuraavan vuoden suunnittelu aloitetaan. Palautteissa korostuu perinteisten ruokien, kuten juuri hernekeiton, toivominen.

Helsingissä on jätetty valtuustoaloite leikkipuistoruoan muuttamiseksi kokonaan vegaaniseksi ilmastosyistä. Aloitetta käsitellään kaupungin päätöksenteossa myöhemmin.

Helsingin Uutisten tekemässä verkkokyselyssä 76 prosenttia kannatti sitä, että leikkipuistoruoka olisi kokonaan vegaanista. Vastaajia oli kaikkiaan 2 560.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin leikkipuistoruokailuun halutaan lisää vegaanivaihtoehtoja – "Vanhemmat laittaneet palautetta"26.6.2019 07.25
Mitä tehdä, kun ravintolakokkia etoo maksapihvi tai oluttuoppi? – Näin kokin kauhaan tarttuu vegaani tai raittiusmies29.5.2019 18.30
Helsingin uusin leikkipuisto ei tarjoa ilmaista kesäruokaa – ruokailuperinne alkaa jälleen koulujen loputtua10.4.2019 07.10
Viikin pelloilla syntyi uutuusherkku – opiskelijat hiovat keksinnöstään menestystä27.10.2018 11.45
Vinkkejä vegaanikokin kotikeittiöstä – näin loihdit herkullisen piiraspohjan, punajuuri-savutofutäytteen ja Waldorf-salaatin2.12.2018 08.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu