Puheenaihe

Ympäristökeskus listaa sinilevän tunnusmerkit – "Männyn siitepölyä voidaan luulla sinileväksi"

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta, kuvailee Ympäristökeskus.

Sauvo Jylhä

Suomen merialueilla sinilevätilanne on edelleen rauhallinen. Tilanteesta kertoo Ympäristökeskuksen valtakunnallinen leväkatsaus.

Vaikka Suomen avomerialueilla ei kuluvalla viikolla ole havaittu sinileväkukintoja, rannikolla on kuitenkin ollut yksittäisiä runsaitakin sinileväesiintymiä.

Runsaimmin sinileviä esiintyy Itämerellä yleensä vasta heinä- ja elokuussa. Sää näkyy sinilevien määrässä. Tyynellä säällä ja veden lämmetessä voi sinileväkukinta kehittyä nopeastikin.

Järvillä sinilevätilanne on katsauksen mukaan ajankohdalle tyypillinen.

– Epävakaisen sään jatkuessa sinilevien pintakukintojen runsastuminen järvillä ei ole todennäköistä lähipäivinä, sanoo tiedotteessa ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Ympäristökeskuksesta.

Suomen ympäristökeskus neuvoo, miten tunnistaa sinilevän.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.

Maan keski- ja pohjoisosissa on edelleen männyn siitepölyä, joka runsaana esiintyessään saattaa veden pinnalla näyttää erehdyttävästi sinilevältä.

Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Suomen ympäristökeskuksesta muistutetaan, että Järvi-meriwikissä kuka tahansa voi perustaa oman havaintopaikan ja tallentaa sille levähavaintoja järviltä ja rannikkoalueilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu