Puheenaihe

Korkeakoulujen opiskelupaikat selvisivät, nyt jaetaan asunnot – näillä vinkeillä pärjäät tiukassa kilpailussa

Hoasin ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) uusia opiskelija-asuintaloja Otaniemessä.

Katja Riihola

Opiskelija-asuntomarkkinoilla alkaa pian vuosittainen ruuhkapiikki, sillä viimeisetkin tiedot korkeakoulujen opiskelupaikoista julkaistiin tänään perjantaina.

Asuntokilvassa pärjää, kun aloittaa uuden kodin etsimisen ajoissa ja joustaa kriteereissä, kertoo Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas.

– Opiskelija-asunnot ovat suositumpia kuin yksityiset vuokra-asunnot, sillä ne ovat noin 36 prosenttia markkinahintaisia asuntoja edullisempia, kertoo Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Pääkaupunkiseudulle muuttaa vuosittain yli 20 000 nuorta, HOAS kertoo. Suurin muuttopiikki tulee loppukesästä, kun uudet korkeakouluopiskelijat saapuvat muualta Suomesta uudelle opiskelupaikkakunnalleen.

Tässä Hoasin vinkit asuntohakuun kuumentuneilla opiskelija-asuntomarkkinoilla:

1. Ole ajoissa

Asuntohakemus kannattaa laittaa sisään heti, kun tieto opiskelupaikasta on selvillä.

– Hakemuksia saapuu tiheään erityisesti loppukesästä. Jos omansa ehtii saada matkaan jo heinäkuussa, mahdollisuudet asunnon saamiseen paranevat merkittävästi, Tarhio sanoo.

2. Ole ennakkoluuloton

Asuntokilvassa pärjää todennäköisimmin se, joka on valmis harkitsemaan muutakin kuin yksiössä asumista. Varmimmin asunnon saa, kun toivoo kotia kimppa-asunnosta. Halvimmillaan solusta saa huoneen 200 eurolla.

– Pitkän jonotusajan takana olevasta yksiöstä haaveillut saattaa yllättyä siitä, kuinka viihtyykin jaetussa asunnossa, jossa löytyy aina joku jakamaan opiskelija-arkea, Tarhio sanoo.

3. Jousta kriteereissä

Mitä vähemmän asuntoa koskevia toiveita ja rajoituksia hakija esittää, sitä useampia asuntoja hänelle voidaan tarjota. Helsinkiin muualta muuttavien tietoisuus eri asuinalueista on kasvanut huomattavasti, ja monen nuoren toivelistalla on kantakaupunki ja kampusten läheisyys. Myös uudet asuinalueet kiinnostavat.

– Esimerkiksi uudet ja kasvavat alueet, kuten Jätkäsaari ja Arabianranta, ovat hakijoidemme keskuudessa kysyttyjä. Pääkaupunkiseudun loistavan joukkoliikenneverkoston ansiosta viihtyisiä ja kätevillä paikoilla olevia koteja löytyy paljon muualtakin, Tarhio kertoo.

4. Muualta Suomesta muuttavat ovat etusijalla

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muuttavat uudet opiskelijat ovat Hoasin asuntojonossa etusijalla. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla asuvien kannattaa puolestaan varautua pidempiin jonotusaikoihin.

– Pääkaupunkiseutulaisten kannattaa odottaa pahimman ruuhkan yli. Heinä–elokuussa asunnon saaminen vie noin 2–3 kuukautta, mutta sen jälkeen asunnon löytyminen helpottuu merkittävästi, Tarhio vinkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

12-henkinen porukka asuu nyt 400 neliön historiallisessa huvilassa Helsingistä – "Talo on meille unelmakohde"3.11.2018 10.15
Hoas korjaa, purkaa ja myy 1970-luvun taloja – syrjässä sijaitseva solu ei nykyopiskelijaa houkuta25.4.2019 06.55
Yökerhoistaan tunnettuun legendaariseen taloon tulee opiskelija-asuntoja21.1.2019 19.25
HOAS houkuttelee vuokralaisia uudella palvelulla –  autot käyttöön ilmaiseksi23.7.2018 12.15
Lääkäriopiskelija Heidi, 23, poseeraa pian lavalla – "Myös missit voivat olla lääkäreitä tai tutkijoita"6.4.2019 20.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu